Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Βενεζουέλα: κατηγορούν τον Μαδούρο για “πραξικόπημα”

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να εκχωρήσει στο ίδιο τα καθήκοντα του Κοινοβουλίου. 

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας να αναλάβει το ίδιο τα καθήκοντα του κοινοβουλίου και να συντάσσει νόμους.


Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Χούλιο Μπόρχες κατηγόρησε τον Πρόεδρο της χώρας Νίκολας Μαδούρο για “πραξικόπημα” και κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις να σπάσουν τη "σιωπή" τους μπροστά σε αυτήν την παραβίαση της συνταγματικής τάξης.

"Ο Νίκολας Μαδούρο δεν μπορεί να βρίσκεται πάνω από το Σύνταγμα", πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι ο πρόεδρος "αφαίρεσε την εξουσία από τον λαό της Βενεζουέλας".

Από τον Ιανουάριο του 2016 το Ανώτατο Δικαστήριο έχει κηρύξει άκυρες όλες τις ψηφοφορίες που έχουν γίνει στο κοινοβούλιο με αφορμή την ορκωμοσία τριών αντιπολιτευόμενων βουλευτών παρά τις υποψίες που υπήρχαν αναφορικά με τον τρόπο που εξελέγησαν. Την Τρίτη, ήρε την ασυλία των βουλευτών, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να παραπεμφθούν ακόμη και για εσχάτη προδοσία και να δικαστούν από στρατοδικεία.



Η αντιπολίτευση θέλει να εξωθήσει τον Μαδούρο σε παραίτηση και απαιτεί να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές πριν από την προκαθορισμένη ημερομηνία, τον Δεκέμβριο του 2018. Από την πλευρά του, ο Μαδούρο κατηγορεί την αντιπολίτευση και τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών ότι ενθαρρύνουν μια "διεθνή επέμβαση" στη χώρα του.

Οι ΗΠΑ κατήγγειλαν ένα «πολύ σοβαρό πλήγμα για τη δημοκρατία» στη Βενεζουέλα. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής καταδικάζουν την απόφαση που έλαβε την 29η Μαρτίου το ανώτατο δικαστήριο της Βενεζουέλας να σφετεριστεί τις εξουσίες της δημοκρατικά εκλεγμένης εθνοσυνέλευσης», ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε μια ανακοίνωση της αμερικανικής διπλωματίας.

Οι διεθνείς αντιδράσεις είναι όλο και πιο έντονες, με κράτη της Λατινικής Αμερικής αλλά και τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών να επιτίθενται στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο τον οποίο κατηγόρησαν για ένα «πραξικόπημα» μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου.

Από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως τον Γενικό Γραμματέα του ΟΑΚ Λουίς Αλμάγκρο, από τη Βραζιλία ως την Κολομβία ή τη Χιλή, οι καταδίκες για αυτό το «πλήγμα στη συνταγματική τάξη» ή το «πραξικόπημα» συνεχίζουν να φθάνουν. Το Περού ανακάλεσε τον πρεσβευτή του από το Καράκας.

Η κυβέρνηση του Μαδούρο κατήγγειλε μια «συμμαχία της δεξιάς της περιοχής» εναντίον της. «Απορρίπτουμε την χοντροκομμένη υποστήριξη της κυβέρνησης του Περού προς βίαιες και εξτρεμιστικές ομάδες στη Βενεζουέλα», ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών Ντέλσι Ροντρίγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις