Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Πρεμιέρα διαπραγματεύσεων -Με το καλημέρα ζητούν μέτρα 3,6 δισ. ευρώ

Χωρίς διάθεση εκπτώσεων εμφανίστηκαν οι αποκαλούμενοι Θεσμοί στην πρώτη μετά από καιρό επί αθηναϊκού εδάφους συνάντηση με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, με
αποτέλεσμα αυτό το κρίσιμο τετ-α-τετ να έχει μάλλον σύντομο και άδοξο τέλος.

Αν και από νωρίς είχε καλλιεργηθεί η αίσθηση ότι το ραντεβού για τα δημοσιονομικά θα είναι μαραθώνιο, προκειμένου να μικρύνουν οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών και να μπει γρήγορα το νερό στο αυλάκι, γύρω στις 10 το βράδυ, σύσσωμη η ομάδα των υπουργών αποχώρησε χωρίς την παραμικρή δήλωση. Μόνη επίσημη ενημέρωση ήταν ότι τέθηκε απλώς η ατζέντα των διαβουλεύσεων, αν και εξαρχής ήταν σαφές ότι αν δεν αξιοποιηθεί και το τελευταίο δευτερόλεπτο της παρουσίας των ξένων τεχνοκρατών, η τεχνική συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί εντός των προσδοκώμενων χρονοδιαγραμμάτων. 

Από τα τηλέφωνα που “άναψαν” μετά από το τέλος της πρώτης συνάντησης επιβεβαιώθηκε κατ’ αρχάς ότι οι δανειστές με το... καλημέρα ζητούν μέτρα στο ύψος του 2% του ΑΕΠ, δηλαδή 3,6 δισ ευρώ, διαψεύδοντας έτσι τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς για “χαλάρωση” των απαιτήσεων λόγω καλύτερων δημοσιονομικών και μακροοικονομικών επιδόσεων. “Μπορεί να μειωθεί” σημείωναν κυβερνητικές πηγές, συμπληρώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση αυτός ο αριθμός δεν αφορά μόνο σε μέτρα αλλά και αντίμετρα. 

Ως προς τη... δοσολογία, οι δανειστές ζητάνε συγκεκριμένα 1,8 δισ ευρώ από τη μείωση του αφορολογήτου και 1,8 δισ ευρώ από τη μείωση των συντάξεων, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τη ζωή των υπουργών που “τρέχουν” τη διαπραγμάτευση, οι οποίοι συν τοις άλλοις δεν έχουν σύμμαχο το χρόνο. “Είναι αισιόδοξες αυτές οι εκτιμήσεις” ανέφεραν χαρακτηριστικά ευρωπαϊκές πηγές στο iefimerida, σχολιάζοντας τις δηλώσεις από την κυβέρνηση για δυνατότητα τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement) μέσα στο επόμενο 10ήμερο, έτσι ώστε στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου να επιδιωχθεί συνολική συμφωνία.


Αυτό που περιπλέκει τα πράγματα είναι το “κενό” του 2018, καθώς μπορεί να φέρει ανατροπές, κοινώς μέτρα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η τεχνική συζήτηση, αλλά “δεν προβλέπεται να υπάρξει πρόβλημα”, εκτίμηση που σαφώς ενισχύει τον προβληματισμό για τις απαιτήσεις που μπορεί να εγείρει το ΔΝΤ. Αν και οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι οι δανειστές “βλέπουν” αυτό το “κενό” στα περίπου 500 εκατ. Ευρώ, το ΔΝΤ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν αυτό το “κενό” είναι με βάση την πρόβλεψη για πλεόνασμα 1,5%, όπως ανέφερε στην τελευταία επίσημη Έκθεση του για την Ελλάδα ή για 3,5% όπως λένε οι Ευρωπαίοι και η Αθήνα. 

Αν υπερισχύσει η “σκληρή” γραμμή τότε η διαπραγμάτευση μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά. Αν πάλι επικρατήσει η άποψη ότι δεν πρέπει να διαταραχθεί η τάση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, τότε ο λογαριασμός θα είναι μικρότερος αλλά υπό προϋποθέσεις πολιτικά διαχειρίσιμος, εφόσον το Ταμείο ζητήσει μέτρα από τον σκληρό πυρήνα του Κρατικού Προϋπολογισμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις