Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Φορολογικές δηλώσεις: Οι αλλαγές στο Ε1 και στα ανείσπρακτα ενοίκια [έντυπο]

Σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, θα καταβληθεί και φέτος ο φόρος εισοδήματος. 

Αυτό προκύπτει από την εγκύκλιο για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και έτσι τελειώνει πριν καλά-καλά ξεκινήσει η συζήτηση περί έξι μηνιαίων δόσεων. Η... πρεμιέρα υποβολής του Ε1 και των υπολοίπων φορολογικών εντύπων αναμένεται εκτός απροόπτου λίγο πριν από το Πάσχα και ως καταληκτική ημερομηνία έχει ήδη προαναγγελθεί από την αρμόδια υφυπουργό Κ. Παπανάτσιου η 15η Ιουλίου. Κι επειδή η αγωνία των φορολογούμενων εστιάζεται στο αν υπάρχουν μεγάλες αλλαγές στο φετινό έντυπο, οι οδηγίες του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή δείχνουν ότι οι όποιες αλλαγές κωδικών είναι περισσότερο τεχνικού χαρακτήρα και όχι ουσίας. Αντιθέτως, το… ζουμί κρύβεται στην εκκαθάριση, καθώς θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά οι αλλαγές που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι στις κλίμακες και στην έκτακτη εισφορά. 
Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι
Κατ’ αρχάς για μια ακόμα χρονιά δεν χρειάζεται να υπολογιστούν και να δηλωθούν οι δαπάνες με αποδείξεις, αφού ο σχετικός κωδικός και φέτος θα είναι ανενεργός λόγω των γνωστών καθυστερήσεων που ανέβαλαν πέρσι την ενεργοποίηση του πλαισίου για το πλαστικό χρήμα και εξακολουθούν να το κρατούν στην αναμονή παρά τη ψήφιση των σχετικών διατάξεων.
Κατά τα άλλα: 
  • Στον πίνακα 1 συνενώθηκαν η διεύθυνση κατοικίας με τη διεύθυνση επαγγέλματος και υπάρχει πλέον μια φόρμα. 
  • Προστέθηκε νέος κωδικός 320 και συμπληρώνεται στην περίπτωση που η σύζυγος ή το μέρος συμφώνου συμβίωσης είναι φορολογικός κάτοικος αλλοδαπής
  • Προστέθηκαν οι κωδικοί 021 και 022 για όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ
  • Προστέθηκαν οι κωδικοί 037 και 038 για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες
  • Αντικαταστάθηκαν οι κωδικοί 011 - 012 που αφορούσαν στην επιπλέον χρέωση με το ανώτατο ποσοστό εισφοράς αλληλεγγύης στις οποίες υπάγονταν οι αιρετοί (Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος και οι Αντιπρόεδροι της Βουλής, οι Βουλευτές, ο Πρόεδρος και οι Αντιπρόεδροι της Κυβέρνησης κ.λ.π.)
  • Στον πίνακα 4, προστέθηκαν οι κωδικοί 395 και 396 οι οποίοι αφορούν το ασφάλισμα ομαδικών ασφαλιστηρίων και συνταξιοδοτικών συμβολαίων που καταβάλλονται από αλλοδαπούς φορείς χωρίς μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα 
  • Στον πίνακα 4Δ2 εισόδημα από ακίνητη περιουσία, προστέθηκε μια ακόμη περίπτωση με 4 νέους κωδικούς (115-116 και 117-118) οι οποίες αφορούν στην συμπλήρωση του ακαθάριστου εισοδήματος από εκμίσθωση γαιών και την συμπλήρωση του ενοικίου που έχει καταβληθεί από τον εκμισθωτή.
  • Στην περίπτωση 8 του πίνακα 6, προστέθηκαν νέες κατηγορίες μετά από το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ (ΓΕΝΕ,ΕΤΑΠ-ΜΜΕ)
  • Στον πίνακα 7 προστέθηκαν οι κωδικοί 055-056 όπου αναγράφονται τα ποσά δαπάνης για την ιδιωτική χρηματοδότηση πολιτικού κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων και 057-058 όπου αναγράφονται τα ποσά δαπάνης για την ιδιωτική χρηματοδότηση υποψηφίων βουλευτών και ευρωβουλευτών. Σημειωτέον ότι κάθε ποσό χρηματοδότησης προς πολιτικό κόμμα ή συνασπισμούς κομμάτων που υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ καθώς και κάθε ποσό χρηματοδότησης άνω των 500 ευρώ προς υποψήφιους ή αιρετούς βουλευτές, δίνεται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικού λογαριασμού με ονομαστική κατάθεση. 
Τα εισοδήματα από ενοίκια
Πέρα από τις ειδικές στήλες και τους ειδικούς κωδικούς στο έντυπο Ε2, που αντιστοιχούν σε κάθε κατηγορία ακινήτου, οι υπόχρεοι θα πρέπει να προσέξουν τις στήλες όπου δηλώνονται τα εισοδήματα από ενοίκια αλλά και τα ανείσπρακτα. Συγκεκριμένα:
  • Οι στήλες 13, 14 και 15 συμπληρώνονται με το ακαθάριστο εισόδημα των ακινήτων που αναλογεί στον υπόχρεο κατά κατηγορία όπως εμφανίζεται στους τίτλους των στηλών. Στις στήλες αυτές συμπληρώνονται και τα ανείσπρακτα εισοδήματα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, που δηλώθηκαν στο προηγούμενο φορολογικό έτος στους κ.α. 125-126 και εισπράχθηκαν κατά το έτος 2016
  • Η στήλη 16 συμπληρώνεται με τα ποσά των ανείσπρακτων εισοδημάτων από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων. 
  • Εξαιρετικά και προκειμένου να δηλωθούν ανείσπρακτα εισοδήματα για το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την έκδοση της απόφασης αποβολής ή της διαταγής απόδοσης χρήσης μισθίου μέχρι την εκτέλεση αυτής, ή οποία έλαβε χώρα μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, αρκεί η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης και έκθεσης αποβολής και εγκατάστασης που έχει συνταχθεί από το δικαστικό επιμελητή, ότι για το ανωτέρω διάστημα τα μισθώματα δεν έχουν εισπραχθεί. Επισημαίνεται ότι τα απαραίτητα δικαιολογητικά προσκομίζονται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ όπου ελέγχονται και καταχωρούνται πριν από την υποβολή της δήλωσης.
Έκτακτη εισφορά
Το βασικό είναι ότι η έκτακτη εισφορά έχει αποκτήσει νέους συντελεστές και νέα κλίμακα, η οποία μάλιστα θα επιβαρύνει για πρώτη φορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς αν και ψηφίστηκε το καλοκαίρι, ισχύει αναδρομικά από 1/1/2016. Οι μισθωτοί θα έχουν διαφορά στην εκκαθάριση μόνο όσον αφορά στα εισοδήματα του περσινού πρώτου εξαμήνου, καθώς οι κρατήσεις από τον Ιούνιο γίνονταν με τη νέα κλίμακα. 

Πώς υπολογίζεται; 
  • 0-12.000 0% 
  • 12.001 20.000 2,2% για την αναλογία εισοδήματος πάνω από 12.000
  • 20.001 30.000 5,00% για την αναλογία εισοδήματος πάνω από 20.000
  • 30.001 40.000 6,50% για την αναλογία εισοδήματος πάνω από 30.000
  • 40.001 65.000 7,50% για την αναλογία εισοδήματος πάνω από 40.000
  • 65.001 220.000 9,00% για την αναλογία εισοδήματος πάνω από 65.000
  • >220.000 10,00% για την αναλογία εισοδήματος πάνω από 220.000
Σημειωτέον ότι για μια ακόμα χρονιά ως βάση υπολογισμού της εισφοράς λαμβάνεται το σύνολο του πραγματικού εισοδήματος προ φόρων, ακόμα και επί επιδομάτων που απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις