«Οι Έλληνες έφεραν στρατιωτικές δυνάμεις κοντά στα σύνορα, αυτά ονομάζονται στρατιωτικά παιχνίδια. Το γεγονός ότι εμείς ως χώρα, ζητούμε να ενταχθούμε το
συντομότερο δυνατόν στην Ε.Ε, ζητούμε να ζήσουμε ειρηνικά με τους γείτονες και αυτό το αποδεικνύουμε καθημερινά με την εξωτερική μας πολιτική, με τις Ένοπλες Δυνάμεις μας ή με δηλώσεις των ανώτερων πολιτικών μας εκπροσώπων, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να επαγρυπνούμε για κάθε ενέργεια των γειτόνων μας.»
Αυτά τα λόγια ειπώθηκαν την (Καθαρή) Δευτέρα, όπου συνεδρίασε η Επιτροπή της αλβανικής Βουλής για Θέματα Εθνικής Ασφάλειας, όπου η Υπουργός Άμυνας Μίμι Κοντέλι, ενημέρωσε για τη μεταρρύθμιση στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του Κόμματος του Μέτα, Σπαρτάκ Μπράχο, τάχθηκε στην ομιλία του, υπέρ των δηλώσεων που ο πρωθυπουργός Ράμα έκανε σε συνέντευξη που έδωσε σε βρετανική εφημερίδα, σύμφωνα με τις οποίες, έχει αυξηθεί τελευταία η ρώσικη επιρροή στα Βαλκάνια, γι΄ αυτό ΗΠΑ και Ε.Ε., θα πρέπει να αφιερώσουν μεγαλύτερη προσοχή στη Δυτική Βαλκανική.
Ο Μπράχο, απευθυνόμενος στην Κοντέλι, αναφέρθηκε και στην συμμετοχή του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, πριν από μερικούς μήνες, σε στρατιωτική δραστηριότητα κοντά στα σύνορα με την Αλβανία, φορώντας στρατιωτική στολή.
«Παρατηρήθηκαν ορισμένες βιαστικές πράξεις, ένα είδος νευρικότητας στις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας. Εσείς του απαντήσατε. Οι Έλληνες μάλιστα έφεραν και δυνάμεις κοντά στα σύνορα. Για μένα, όλα αυτά είναι πιο πολύ παιχνίδια παρά σοβαρές στρατιωτικές πράξεις. Πως είναι η κατάσταση τώρα;» – ρώτησε, ο Μπράχο την υπουργό Κοντέλι.
«Αυτά ονομάζονται στρατιωτικά παιχνίδια. Το γεγονός ότι εμείς ως χώρα, ζητούμε να ενταχθούμε το συντομότερο δυνατόν στην Ε.Ε, ζητούμε να ζήσουμε ειρηνικά με τους γείτονες και αυτό το αποδεικνύουμε καθημερινά με την εξωτερική μας πολιτική, με τις Ένοπλες Δυνάμεις μας ή με δηλώσεις των ανώτερων πολιτικών μας εκπροσώπων, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να επαγρυπνούμε για κάθε ενέργεια των γειτόνων μας.»
«Πολλές φορές οι γείτονές μας, κάνουν δηλώσεις και για εσωτερική πολιτική κατανάλωση. Συνεπώς, θα πρέπει να κάνουμε το διαχωρισμό, ποιες δηλώσεις είναι για εσωτερική κατανάλωση και ποιες θίγουν, έστω και ελάχιστα, την κυριαρχία και την αξιοπρέπεια της Αλβανίας και των Αλβανών.»
«Πιστεύω ότι τη στιγμή που γίνονται δηλώσεις ή δημόσιες εμφανίσεις με στολή, τη στιγμή που η ενδυμασία θα πρέπει να είναι διαφορετική, την ίδια στιγμή η Αλβανία ανεμπόδιστα μετέχει σε μια αποστολή για την φύλαξη των ακτών των Τούρκων και Ελλήνων συμμάχων μας στο Αιγαίο», δήλωσε στην απάντησή της η Κοντέλι, όπως αναφέρει το tribune.gr.
Oι Αλβανοί με λίγα λόγια μπαίνουν σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων, καθώς ως πιστά όργανα της Τουρκίας προσπαθούν να προκαλέσουν την Ελλάδα με κάθε τροπο. Οι αλβανικές ένοπλες δυνάμεις είναι στο σύνολό τους 8.500 άνδρες και γυναίκες. Όλοι μαζί δεν συμπληρώνουν ούτε… μεραρχία, οπότε καλά θα κάνουν να μην αυξάνουν την ένταση.
Βέβαια στο πλευρό τους έχουν και την Τουρκία.
Τουρκική εμπλοκή και στη διευθέτηση της ΑΟΖ με Αλβανία
Ο Σαλί Μπερίσα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Εντι Ράμα πριν λίγες εβδομάδες ότι μπλόκαρε τη συμφωνία ενεργώντας για λογαριασμό της Τουρκίας.
Η συζήτηση στην αλβανική Βουλή αφορούσε το «πάγωμα» της συμφωνίας με την Ελλάδα για την ΑΟΖ και βγήκε εκτός ορίων. Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Δημοκρατίας Σαλί Μπερίσα κατηγόρησε ευθέως τον πρωθυπουργό Εντι Ράμα ότι μπλόκαρε την ελληνοαλβανική συμφωνία, λειτουργώντας για λογαριασμό τρίτης δύναμης, δηλαδή της Τουρκίας. Τα αίματα άναψαν και ακούστηκαν βαριές κουβέντες.
«Ημουν πρωθυπουργός, είχα πληροφορίες και στοιχεία και αυτά που λέω, τα λέω με μεγάλη και πλήρη ευθύνη, ότι πρόκειται για μια πράξη εξ ολοκλήρου προς το συμφέρον μιας τρίτης πλευράς. Ο χρόνος θα το αποδείξει! Ο Ράμα προσέφυγε για τα χρήματα και τα συμφέροντα τρίτης πλευράς», είπε και πρόσθεσε: «Μολονότι γνώριζα τα πάντα για την υπόθεση, πάλι είπα στην ελληνική πλευρά, ότι η αλβανική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, γι’ αυτό και μπορείτε να προσφύγετε στη διεθνή διαιτησία για να δώσει λύση, υπάρχει διαιτησία, υπάρχει και δικαστήριο για τις θαλάσσιες υποθέσεις», αναφέρει η kathimerini.gr.
Ηξερε τι έλεγε
Δεν ήταν μόνο ο Μπερίσα που απέδωσε το «πάγωμα» και την παραπομπή στις ελληνικές καλένδες, της σημαντικότερης ελληνοαλβανικής συμφωνίας, που υπογράφτηκε ποτέ, σε τουρκικό δάκτυλο. Ωστόσο, ο ιστορικός μετακομμουνιστής ηγέτης γνώριζε καλύτερα από κάθε άλλον το παρασκήνιο της προσφυγής του τότε ηγέτη της αντιπολίτευσης Ράμα στο Συνταγματικό Δικαστήριο και επομένως ήξερε τι έλεγε στη Βουλή.
Ετσι μέσω Τιράνων, η Αγκυρα έμπηξε ένα δυνατό καρφί στα πλευρά της Ελλάδας, αφού μια διευθέτηση της ΑΟΖ με την Αλβανία θα δημιουργούσε ισχυρό προηγούμενο και για ρύθμιση των ΑΟΖ και στο Αιγαίο. Η συνέχεια θα σημαδευτεί από μεγάλο «έρωτα» του Ράμα με τον Ερντογάν, σε σημείο που ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός θα αναδείξει την Τουρκία σε στρατηγικό σύμμαχο της Αλβανίας. Ο Ερντογάν επισκεπτόμενος τον Μάιο του 2015 τα Τίρανα δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τις αλβανικές ακτές ως… το σύνορο του νεοοθωμανισμού στην Αδριατική, ενώ αξίωσε από τον αμήχανο Ράμα να κλείσει τα τουρκικά ιδιωτικά σχολεία και πανεπιστήμια των Τιράνων υποστηρίζοντας ότι ανήκουν στον μισητό του, Γκιουλέν.
Βρήκε, εν τω μεταξύ, χρόνο να δεχθεί τον ηγέτη του κόμματος των Τσάμηδων, Ιντρίζι, τον μοναδικό πολιτικό αρχηγό με τον οποίο συναντήθηκε κατ’ ιδίαν, ενώ ανακοίνωσε την κατασκευή του μεγαλύτερου τζαμιού των Βαλκανίων, χωρητικότητας 4.500 ατόμων με χρήματα (300.000.000 ευρώ) που θα διαθέσει η Τουρκία.
Υπάρχει ιστορικό
Δεν είναι νεόκοπος μουσαφίρης του Ράμα η Τουρκία στην Αλβανία. Η Αγκυρα έσπευσε από τους πρώτους μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού, το 1991, να βάλει βάσεις επιρροής και να αποκτήσει στρατιωτική παρουσία στα παράλια της Αδριατικής με «θέα» την Κεντρική και Δυτική Μεσόγειο, έχοντας ως όπλα το ισλάμ και το χρήμα.
Με τουρκικό χρήμα άρχισαν να χτίζονται ή να επισκευάζονται τζαμιά σε όλη τη χώρα και, ταυτόχρονα, ιμάμηδες κατέφθαναν από την Τουρκία για να διδάξουν το Κοράνι σ’ έναν λαό που τύποις ήταν στην πλειονότητά του μουσουλμανικός, στην ουσία όμως οι νεότερες γενιές δεν γνώριζαν τίποτα περί Αλλάχ, δεδομένου ότι ο Χότζα είχε απαγορεύσει ό,τι είχε σχέση με τη θρησκεία.
Ταυτόχρονα και ενώ το ένα μετά το άλλο άρχισαν να ανοίγουν χρηματοδοτούμενα, αμέσως ή εμμέσως, από την Τουρκία θρησκευτικά σχολεία και ιδιωτικά κολέγια, να λειτουργούν τουρκικές τράπεζες, ύποπτες επιχειρήσεις και κατασκευαστικές τουρκικές εταιρείες να παίρνουν μεγάλα έργα με κορυφαίο τον περίφημο «δρόμο του έθνους», που συνδέει τα Τίρανα με την Πρίστινα, η Αγκυρα απέκτησε και στρατιωτική πρόσβαση, με τη μακροχρόνια μίσθωση, το 1998, της ναυτικής βάσης στην Αυλώνα. Την ίδια που χρησιμοποιούσαν επί κομμουνισμού οι Σοβιετικοί για τα πυρηνικά τους υποβρύχια.
Επισήμως τη νοίκιασε για να την επισκευάσει, στην πραγματικότητα τη χρησιμοποιεί για να ναυλοχούν, όποτε χρειαστεί, μονάδες του τουρκικού πολεμικού στόλου και να περιπολούν στην Αδριατική, ενώ πρόσφατα υπεγράφη και νέα στρατιωτική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών το περιεχόμενο της οποίας έμεινε μυστικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.