Εν αναμονή της σημερινής συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, η Αθήνα εισέρχεται σε μια δύσκολη εβδομάδα για τη 2η αξιολόγηση του 3ου πακέτου διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.
Σε αυτό το πρόγραμμα δεν συμμετέχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ΔΝΤ, το οποίο στην τελευταία έκθεσή του για το ελληνικό χρέος αμφισβητεί πλήρως τις προβλέψεις για την εξέλιξή των οικονομικών μεγεθών στην Ελλάδα. Έγκυροι οικονομικοί αναλυτές δεν αναμένουν σήμερα ανατροπή της ως τώρα απόφασης του Ταμείου να μην συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Εκτιμάται από τους Έλληνες διαπραγματευτές ότι το ΔΝΤ θα περιμένει πρώτα να δει αν, πότε και πώς θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και αναλόγως θα τοποθετηθεί ως προς μια πιθανή συμμετοχή του, κάτι που διακαώς επιθυμούν οι Ευρωπαίοι δανειστές.
Η μέχρι στιγμής θέση του Ταμείου είναι ότι δεν θεωρεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, αλλά για να γίνει οποιαδήποτε απομείωσή του θέλει πρώτα να δει την Αθήνα να εφαρμόζει τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί και να προχωρήσει τάχιστα σε “ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις”.
Έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν την ελληνική κυβέρνηση να είναι διατεθειμένη να δεχτεί περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου ποσού, δηλαδή να φορολογούνται ακόμα περισσότεροι πολίτες, και δη από τα κατώτερα οικονομικά στρώματα, και να λάβει ως αντάλλαγμα από τους δανειστές μία συγκεκριμένη καταγραφή μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη μείωση του ελληνικού χρέους, αλλά και να γίνει επαναφορά στις συλλογικές συμβάσεις στα εργασιακά μέτρα, έστω και σε βάθος χρόνου.
Στην παρούσα φάση, η Αθήνα παρασκηνιακά δείχνει να αποδέχεται τη μείωση του αφορολόγητου με αντάλλαγμα μια πιο λεπτομερή περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την απομείωση του ελληνικού χρέους και την επαναφορά στα εργασιακά των συλλογικών διαπραγματεύσεων – έστω και σε βάθος χρόνου.
Επίσης, φαίνεται πως η κυβέρνηση συζητά και επιπρόσθετη μείωση των συντάξεων, προκειμένου να περάσει το τεστ της 2ης αξιολόγησης, “να πέσει η επόμενη δόση και να μην μπούμε σε περιπέτειες τον ερχόμενο Ιούνιο που θα έχουμε να πληρώσουμε δόσεις του χρέους”, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ κυβερνητικός παράγων υπό την προϋπόθεση τήρησης της ανωνυμίας του.
Στέλεχος του Μαξίμου αναφέρει ότι το ΔΝΤ, δεν έχει κάνει βήμα πίσω από τις ήδη γνωστές απαιτήσεις, ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «μοιάζει να δυσκολεύεται να δώσει κάτι παραπάνω σε σχέση με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα». Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, σε ερώτηση την περασμένη εβδομάδα για το εάν παραείναι σκληρά τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στην Αθήνα, απάντησε ότι τίποτα δεν έχει επιβληθεί, ότι η κυβέρνηση συμφώνησε σε αυτά, και ότι “εάν ο κ. Τσίπρας εφαρμόσει, έστω και τώρα, το 60% όσων έχει ο ίδιος ψηφίσει στην βουλή, τότε η Ελλάδα θα προοδεύσει”.
Με βάση και τα πιο πάνω, δημοσιογραφικές πηγές φέρουν το Μαξίμου δεν να μην αποκλείει την κατάθεση μιας συμβιβαστικής πρότασης από την Κομισιόν, πιθανότατα, μετά το αυριανό εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ και μέχρι τη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup την ερχόμενη Πέμπτη.
ΚΥΠΕ – Χρήστος ΑΘΗΝΑ 06/02/2017 11:45
mignatiou.com
mignatiou.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου