Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Οι 4 “βραχίονες” της Αεροπορίας στο παρόν και στο αύριο που έρχεται!Τι είπε ο Τ.Σταυρίδης στο Τατόϊ

Ο  Τζέϊμς Σταυρίδης  πρύτανης της νομικής και διπλωματικής σχολής (Fletcher School of Law and Diplomacy) στο Πανεπιστήμιο
Tufts,ι πρώην ανώτατος διοικητής συμμαχικών δυνάμεων στο ΝΑΤΟ και ίσως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ αν εκκλεγόταν η Χίλαρι Κλίντον ,μίλησε στο Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος της ΠΑ στο Τατόϊ.
Η ομιλία του για την αεροπορία και πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις επιχειρήσεις σήμερα αλλά και στο μέλλον έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Ίσως επειδή μας υπενθυμίζει ότι εξαιτίας των κυβερνήσεών μας κατορθώσαμε να ΄χουμε μείνει πολύ πίσω.Και πρέπει να τρέξουμε πολύ για να προλάβουμε τους άλλους.
Η ομιλία:
«Ποια είναι τα εργαλεία της ασφάλειας; Πιστεύω πως ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνουμε, είναι να ακούμε… τους συμμάχους μας, τους οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ, τους ετέρους μας και να ακούμε ακόμα και αυτούς που διαφωνούν μαζί μας, όπως τη Ρωσική Ομοσπονδία… Άλλο ένα εργαλείο είναι τα συνέδρια σαν και αυτό, τα οποία μας φέρνουν όλους μαζί για να ακούμε και να μαθαίνουμε».
«Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; Θα έλεγα ότι πρέπει να διατηρούμε τις αξίες μας. Η δημοκρατία, η ελευθερία, η ελευθερία του λόγου, η ελευθερία της έκφρασης, η ισότητα μεταξύ των φύλων, η φυλετική ισότητα. Είναι όλες σημαντικές αξίες και πολλές από αυτές ξεκίνησαν από την Ελλάδα και σκορπίστηκαν στον υπόλοιπο κόσμο. Παίζουν μεγάλο ρόλο στην ασφάλεια του 21ου αιώνα»





«Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; θα έλεγα πως το ΝΑΤΟ είναι μια θεμελιώδης δύναμη του καλού στον κόσμο. Παρόλο τις δυσκολίες και τις διαφωνίες που αντιμετωπίζει, παραμένει ένας βασικός πυλώνας ασφαλείας… Θα έλεγα επίσης ότι βασικός είναι και ο διάλογος, η προσωπική επαφή, η διπλωματία, οι συζητήσεις. Όλα αυτά τα πράγματα βοηθάνε στη δημιουργία της πραγματικής ασφάλειας.»
«Ωστόσο, χρειαζόμαστε και σκληρή δύναμη. Δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε με το Ισλαμικό κράτος. Θα δυσκολευτούμε να βρούμε μια κοινή συμφωνία με τη Β. Κορέα. Θεωρώ πως θα έρθουμε αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις – στρατιωτικές προκλήσεις – από το Ιράν. Άρα, πώς μπορούμε να εντάξουμε την αεροπορία (Air Power) στο όλο σκηνικό; Εγώ θα ήθελα να το χωρίσω σε τέσσερις τρόπους αντιμετώπισης. Ο πρώτος, είναι ο έλεγχος του αέρος. Αυτός μπορεί να είναι στρατηγικός έλεγχος, έλεγχος επιχειρησιακών πτήσεων ή τακτικός έλεγχος αέρος. Είναι στην ουσία, οι επιχειρήσεις που κάνουν τα μαχητικά μας και διατηρούν τον έλεγχό μας στον εναέριο χώρο. Ύστερα, έρχεται η προβολή αεροπορικής ισχύος αέρος-εδάφους. Το τρίτο, είναι αυτό που ονομάζω στρατηγική ισχύος. Δηλαδή, η ικανότητα να έχει κανείς μια αεροπορική αποτρεπτική αξία. Και το τελευταίο είναι η ικανότητα να εκτελεί εναέριες αποστολές εφοδιασμού και υποστήριξης».
«Τι άλλο; θεωρώ πως η ηλεκτρονική ασφάλεια μπορεί να ενταχθεί μέσα σε αυτά που έχουμε πει σήμερα. Θεωρώ πως τα μη επανδρωμένα συστήματα, τα οποία περιλαμβάνουν τα πάντα από δορυφόρους μέχρι και τα UAVs. Πως θα μου πείτε τώρα κολλάνε αυτά μαζί με την αεροπορία; Η κάθε μέθοδος αντιμετώπισης των προκλήσεων, χρειάζεται τα μη επανδρωμένα συστήματα αλλά και επανδρωμένα οχήματα για την αποτελεσματική εκτέλεση αποστολών.
Τέλος, μπορούμε να συνδυάσουμε την αεροπορία με τις ειδικές δυνάμεις. Είναι ένας τομέας ο οποίος εξελίσσεται όλο και περισσότερο. Συνολικά, ο συνδυασμός μεταξύ της ηλεκτρονικής ασφάλισης, των μη επανδρωμένων συστημάτων και των ειδικών δυνάμεων, συνεισφέρει στο ρόλο της αεροπορίας. Είναι η τριάδα των σύγχρονων πολεμικών επιχειρήσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις