Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

1000 και ΜΙΑ νύχτες χλιδής και κραιπάλης στη Σαουδική Αραβία για τον Πάκη και τη μισή κυβέρνηση!

Πήγαν τάχα να φέρουν επενδύσεις
Ο μοναδικόςΒΗΜΑτοδότης με τη εξαιρετική πένα του περιγράφει τις 1000 και μία νύχτες που απολαμβάνει ο Πρόεδρος Πάκης, ο απερίγραπτος Κατρούγκαλος,
η Ελενα Κουντουρά και η μισή κυβέρνηση στην Σαουδική Αραβία. Στην υγειά του κορόιδου λαού που ετοιμάζεται να πληρώσει τα κερατιάτικα:
Τα νέα από το Eurogroup έφερε (θριαμβευτικά) στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο στη Σαουδική Αραβία, ποιος νομίζετε; Ο Γ. Κατρούγκαλος«Πρόεδρε, έκλεισε η συμφωνία!» του είπε. Ο κ. Παυλόπουλος κάτι ρώτησε και αμέσως επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα για τις λεπτομέρειες. Οταν τελείωσε το τηλεφώνημα, φαινόταν ευχαριστημένος και αντάλλαξαν απόψεις με τον Νίκο Κοτζιά, αλλά και με τον κ. Κατρούγκαλο, που εξακολουθούσε να θριαμβολογεί, επί σαουδαραβικού εδάφους, στην ελληνική πρεσβεία, όπου εκείνη την ώρα ο πρέσβης κ. Πολυχρονίου  παρέθετε γεύμα. Τι το παράξενο, θα πείτε, είχε αυτό το γεύμα; Πέραν του αρνιού που τους προσφέρθηκε, ήπιαν άπαντες και κρασί. Το να πιεις οινόπνευμα μέσα στην αυστηρά μουσουλμανική Σαουδική Αραβία θεωρείται «πράξη ηρωική», αλλά, όπως τους εξήγησαν, στις δυτικές πρεσβείες επιτρέπεται το κέρασμα με οινοπνευματώδη. Ετσι βρήκε την ευκαιρία και ο Πρόεδρος να απολαύσει ένα από τα αγαπημένα του πουράκια.
Αυτή ήταν και η μοναδική στιγμή που συζητήθηκε το θέμα της συμφωνίας, αν και, όπως έμαθα, υπήρξαν αρκετά τηλεφωνήματα προς την Αθήνα για το πότε θα έρθουν οι θεσμοί και πότε αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις. Κατά τα άλλα, οι πάντες ασχολήθηκαν με το να κλείσουν οι ίδιοι συμφωνίες με τους Σαουδάραβες (ναυτιλιακή, ενέργεια, τουριστική, αγροτική) και κυρίως με το πώς να αναχαιτίζουν τα παράπονα των οικοδεσποτών για την ελληνική γραφειοκρατία που εμποδίζει τις σαουδαραβικές επενδύσεις, ή με το γιατί δεν υπάρχει ακόμα τέμενος στην Ελλάδα. Μάλιστα, αποδέκτης αυτών των παραπόνων ήταν και ο κ. Παυλόπουλος από τον ίδιο τον βασιλιά Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ και ξέρετε τι του απάντησε ο ΠτΔ; «Εχουν αλλάξει τα πράγματα, ξεκινήστε εσείς τις επενδύσεις και τα προβλήματα τα ξεπερνάμε». Αλλά και οι άλλοι υπουργοί είχαν κάτι να πουν ως αντιστάθμισμα των παραπόνων των οικοδεσποτών: «Περιθάλψαμε δεκάδες χιλιάδες ομοθρήσκους σας πρόσφυγες» τους είπε ο Παν. Κουρουμπλής«ανέκαθεν οι σχέσεις της Ελλάδος με τις αραβικές χώρες ήταν άριστες» ή ακόμα «οι Αραβες μετέφρασαν τον Αριστοτέλη» τους είπαν άλλοι υπουργοί και όλοι μαζί ζήτησαν να ξεκινήσουν «εδώ και τώρα» οι επενδύσεις.
Η χλιδή ήταν παντού. Οχι μόνον στο παλάτι (με τους γιγαντιαίους κρυστάλλινους πολυελαίους, τα μάρμαρα, τις αχανείς αίθουσες, τους τεράστιους τρούλους με αραβουργήματα), αλλά και στον ξενώνα όπου φιλοξενήθηκε η ελληνική αντιπροσωπεία. Εδωσαν σε όλους δωμάτια 85 τ.μ. (μεγαλύτερα από τα σπίτια τους, όπως παρατήρησαν μερικοί), πλην του Προέδρου της Δημοκρατίας, που ήταν εμφανώς πιο μεγάλο. Σε κάθε δωμάτιο οι Σαουδάραβες είχαν φροντίσει να υπάρχει ένα καλάθι με φρούτα, χυμούς, χουρμάδες και ξηρούς καρπούς. Το γεύμα που παρέθεσε ο βασιλιάς και αυτό λιτό (για βασιλιά που η χώρα του έχει τόση οικονομική επιφάνεια και είναι πρώτη σε παραγωγή πετρελαίου): Αρνάκι με πιλάφι, σφυρίδα φέτα, τεράστιες γαρίδες, χούμους (απαραιτήτως) και χυμοί ή τσάι…
Στο παλάτι υπήρξε και ένα απρόοπτο, που έσπασε το αυστηρό πρωτόκολλο. Στο τραπέζι υπήρξε ένα πιάτο (κάτι σαν αραιωμένο γιαούρτι) και οι δικοί μας δεν το δοκίμαζαν γιατί δεν ήξεραν τι είναι. Οπότε κάποια στιγμή, ο πιο γενναίος της ελληνικής αντιπροσωπείας (υπάλληλος της Προεδρίας της Δημοκρατίας) είδε έναν νεαρό να περιφέρεται με λευκή κελεμπία, τον πέρασε για… γκαρσόνι και ρώτησε δείχνοντας το πιάτο: «What is this?». Ο νεαρός προθυμοποιήθηκε να εξηγήσει και όταν τελείωσε την αφήγηση, ο υπάλληλος της Προεδρίας δέχθηκε το πείραγμα: «Ξέρεις ποιος ήταν αυτός που τον πέρασες για γκαρσόνι; Είναι ο διάδοχος του θρόνου Μωχάμεντ μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ». Ο άλλος έμεινε κόκαλο. Εδώ θα πρέπει να σας πω ότι η βασιλική οικογένεια αποτελείται από περίπου 15.000 μέλη, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου και της εξουσίας βρίσκεται στα χέρια περίπου των 2.000. Αποτελείται από απογόνους του Μωχάμαντ μπιν Σαούντ και των αδερφών του, αν και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας που ανεβαίνουν στον θρόνο είναι απόγονοι του Αμπντουλαζίζ μπιν Αμπντούλ Ραχμάν αλ Σαούντ.
Θυμάμαι όταν στο παρελθόν επισκέπτονταν έλληνες πολιτικοί τη Σαουδική Αραβία, συνήθως οι Σαουδάραβες τους πρόσφεραν ως δώρο ένα επίχρυσο ρολόι με τη φάτσα του βασιλιά στο καντράν. Στον Ανδρέα Παπανδρέου πρόσφεραν και ένα ζεύγος σπαθιά (σύμβολο δύναμης και δικαιοσύνης), τα οποία ο τότε πρωθυπουργός έφερε στην Ελλάδα και τα κρέμασε στην είσοδο του γραφείου του στο Καστρί. Αλλες εποχές όμως ήταν αυτές. Σήμερα δεν προσφέρουν ούτε σπαθιά, ούτε ρολόγια. Προσφέρουν… παράσημα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφερε μαζί του το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Σωτήρος και παρασημοφόρησε τον βασιλιά. Ο βασιλιάς το ανταπέδωσε με το παράσημο Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ, δηλαδή του πρώτου βασιλιά της δυναστείας Σαούντ, που θεωρείται επίσης η ανώτατη διάκριση.

Οι Ελληνίδες, περιλαμβανομένης και της υπουργού Τουρισμού Ελενας Κουντουρά, κυκλοφορούσαν όλες με μαντίλα, όπως όλες οι γυναίκες στη Σαουδαραβία. Στο παλάτι τα μέτρα ήταν παρόμοια με αυτά που υπάρχουν στον Λευκό Οίκο και στο Κρεμλίνο. Δηλαδή τους ζητήθηκε να αφήσουν έξω τα κινητά τους και οι πάντες πέρασαν από συστήματα ασφαλείας. Γυναίκες στο παλάτι δεν έβλεπες, παρά μόνον μία, η οποία είχε καλυμμένο όλο το κεφάλι της και μόνον τα μάτια της διέκρινες. Υπήρχαν όμως πολλοί που κυκλοφορούσαν με σπαθιά. Και τι σπαθιά! Ορίτζιναλ χαντζάρες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις