Ως ταύρος εν υαλοπωλείο ξεχύνεται πλέον ο Ντόναλντ Τραμπ εναντίον του κατεστημένου εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον (Foggy Bottom, από τη
μετακίνηση του υπουργείου στην ομώνυμη συνοικία της Ουάσιγκτον το 1947, αν και η ονομασία άλλα υπαινίσσεται) καθώς ανακοινώθηκε ότι ζητήθηκε από τέσσερις κορυφαίους παράγοντες του State Department, διπλωμάτες καριέρας, να αποχωρήσουν.
Εθιμικά λειτουργώντας, είχαν υποβάλλει τις παραιτήσεις τους μόλις εξελέγη η νέα κυβέρνηση… ενώ ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι δεν ζητήθηκε και η παραμονή της βοηθού υπουργού Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης, Βικτόριας Νούλαντ, η οποία «έπαιξε» με περίεργο τρόπο στο Κυπριακό.
Σύμφωνα με το CNN, πρώτος και καλύτερος ο Πάτρικ Κένεντι (Patrick Kennedy), ο οποίος υπηρέτησε για εννιά συναπτά έτη ως υφυπουργός με αρμοδιότητα τα θέματα διοίκησης του υπουργείου. Δεύτερη η βοηθός υπουργός Εξωτερικών για τη Διοίκηση Τζόις Αν Μπαρ (Joyce Anne Barr) και τρίτη η βοηθός υπουργός Εξωτερικών για τις Προξενικές Υποθέσεις Μισέλ Μποντ (Michele Bond). Τέταρτη αποχώρηση είναι του πρεσβευτή Τζέντρι Σμιθ (Gentry Smith), διευθυντή του Γραφείου για τις Ξένες Αποστολές (Office for Foreign Missions).
Με την ενέργειά του αυτή, ο Τραμπ αδιαφόρησε για τη συνήθη πρακτική να παραμένουν τα κορυφαία στελέχη στις θέσεις τους για λίγους μήνες μέχρι την έλευση του αντικαταστάτη τους και την έγκρισή τους από τη Γερουσία. Ο εκπρόσωπος του State Department, Μαρκ Τόνερ, κάλυψε την απόφαση λέγοντας, ότι αυτές οι θέσεις είναι «πολιτικές» και ο πρόεδρος επιλέγει τα πρόσωπα…
Εν κατακλείδι, ένα ακόμα σημαντικό στέλεχος αποχωρεί και είναι ο διευθυντής Διπλωματικής Ασφάλειας, Γκρεγκ Σταρ (Greg Starr), ο οποίος είχε επανέλθει σε υπηρεσία το 2012 μετά το φιάσκο της Βεγγάζης και είχε δηλώσει ότι θα παραμείνει για όσο διάστημα είναι ο Ομπάμα στην εξουσία. Διευκρινίζει δε, ότι η απόφαση αποχώρησης δεν θα άλλαζε, ακόμα κι αν είχε εκλεγεί πρόεδρος η Χίλαρι Κλίντον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου