Η ραγδαία αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων το 2016, αλλά και οι διαδικτυακές επιθέσεις που αναμένεται να γίνουν το 2017, προκαλούν μεγάλη ανησυχία στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ,
τη Ρωσία και πολλές άλλες χώρες. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε έναν ακήρυχτο κυβερνοπόλεμο που ενδέχεται να οδηγήσει σε απρόβλεπτες και δύσκολες καταστάσεις στον πλανήτη.
Μπορεί λοιπόν το διαδίκτυο να έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα όλων μας, ωστόσο δεν παύει να εγκυμονεί κινδύνους, αφού κρύβει πολλά «μυστικά» και μαζί τους διακυβεύονται μεγάλα συμφέροντα. Ο όγκος αλλά και η φύση των πληροφοριών και των δεδομένων που διακινούνται στον κυβερνοχώρο αποτελούν «οπλοστάσιο» που εξυπηρετεί τα συμφέροντα κυβερνήσεων και επιχειρήσεων, και δεν είναι λίγες οι φορές που η κάνη αυτών των «όπλων» γυρίζει προς αυτές.
Τα κίνητρα
Έρευνα της Kaspersky Lab για τις ψηφιακές επιθέσεις που είχαν καταγραφεί κατά την εορταστική περίοδο, δηλαδή τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2016, έδειξε ότι αυξήθηκαν κατά 22,49% σε σύγκριση με τις επιθέσεις που είχαν καταγραφεί τον προηγούμενο χρόνο.
Ο ειδικός σε θέματα ασφαλείας της Kaspersky Lab, Όλεγκ Κουπρέεβ, επισήμανε ότι «οι επιθέσεις με χρηματοοικονομικό malware βρίσκονται για ακόμα μία φορά σε άνοδο και όλοι τους οι στόχοι – από τους ιδιοκτήτες και τους πελάτες ηλεκτρονικών καταστημάτων μέχρι τους κατόχους πιστωτικών καρτών και τις τράπεζες – θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τους κινδύνους και να λαμβάνουν τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για να παραμείνουν ασφαλείς».
Μια άλλη έρευνα της εταιρείας διαδικτυακής ασφάλειας Radware, που έγινε σε 600 οργανισμούς σε διάφορους κλάδους της βιομηχανίας παγκοσμίως, έδειξε ότι το 98% αυτών των οργανισμών έχει δεχθεί κάποιας μορφής κυβερνοεπίθεση το 2016. Τα κίνητρα πίσω από αυτές τις επιθέσεις, σύμφωνα με την έρευνα, είναι τα λύτρα στο 41%, οι απειλές στο 27%, ο ακτιβισμός στο 26% και ο ανταγωνισμός στο 26% των περιπτώσεων. Επιπλέον, η ίδια έρευνα αποκάλυψε ότι το 40% των οργανισμών αυτών δεν έχει ετοιμάσει κάποιο σχέδιο για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους απειλών.
Ο κίνδυνος για την Ελλάδα
H ασφαλιστική εταιρεία των Lloyd’s σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Κινδύνων του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ δημιούργησε τον δείκτη Lloyd’s City Risk Index με σκοπό την παρακολούθηση των τάσεων των κινδύνων που θα κληθούν να διαχειριστούν κυβερνήσεις, ασφαλιστικές εταιρείες και επιχειρήσεις την επόμενη δεκαετία (2015-2025).
Εκτός από μια ενδεχόμενη κατάρρευση της αγοράς, την οικονομική αδυναμία, τα σκαμπανεβάσματα της τιμής του πετρελαίου, τις επιδημίες, τους σεισμούς και γενικότερα τις φυσικές καταστροφές, εμφανίζονται νέοι κίνδυνοι που μπορούν να ζημιώσουν την οικονομία μιας χώρας, όπως οι κυβερνοεπιθέσεις.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα για την Αθήνα, το ποσό που βρίσκεται σε κίνδυνο από τις κυβερνοεπιθέσεις (cyber attacks), δηλαδή οι οικονομικές απώλειες, υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε περισσότερα από 1 δισ. ευρώ.
Πόλεμος ΗΠΑ - Ρωσίας
Δεν πέρασαν λίγα λεπτά από την ορκωμοσία Ντόναλντ Τραμπ, και οι Anonymous απείλησαν τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ ότι θα το μετανιώσει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια της θητείας του και τον κατηγορούν ότι εμπλέκεται σε σκάνδαλα που αναμένεται να αποκαλύψουν.
Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η απερχόμενη κυβέρνηση Ομπάμα κατηγορεί τη Ρωσία ότι παρενέβη στα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών του 2016, με το FBI να επιβεβαιώνει ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες (FSB), αλλά και η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GRU) αναμείχθηκαν σε ηλεκτρονικές υποκλοπές κατά της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος στις αρχές του 2016.
Ανησυχία σε Ευρώπη και ΝΑΤΟ
Ανησυχία έχει προκαλέσει σε Γερμανία και Γαλλία η δράση Ρώσων χάκερ και η παρέμβασή τους στην προεκλογική καμπάνια για την αμερικανική προεδρία.
Εν όψει των γαλλικών εκλογών, που θα γίνουν τον Απρίλιο του 2017, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν Υβ Λε Ντριάν δήλωσε ότι η Γαλλία χτίζει τις άμυνές της και διπλασιάζει τις τάξεις των «ψηφιακών στρατιωτών της». Σε συνέντευξή του στη «Journal de Dimanche», υπογράμμισε ότι το 2016 οι υπηρεσίες ασφαλείας απέτρεψαν 24.000 κυβερνοεπιθέσεις, ανάμεσα στις οποίες κάποιες ήταν ιδιαίτερα πολύπλοκες και κακόβουλες.
Αλλά και στη Γερμανία ο φόβος για κυβερνοεπιθέσεις είναι μεγάλος. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε τονίσει τον Δεκέμβριο ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να αποκλειστεί ο κίνδυνος παρέμβασης της Ρωσίας στις γερμανικές εκλογές μέσω κυβερνοεπιθέσεων και διασποράς ψευδών ειδήσεων.
Ο Γερμανός αρχηγός των υπηρεσιών πληροφοριών BvF Hans-Georg Maassen δήλωσε τον Δεκέμβριο: «Παρατηρούμε αυξημένες σε αριθμό και ένταση περιπτώσεις κυβερνητικής κατασκοπίας και κυβερνητικών επιχειρήσεων που μπορούν δυνάμει να θέσουν σε κίνδυνο Γερμανούς αξιωματούχους, μέλη του Κοινοβουλίου και υπαλλήλους των δημοκρατικών παρατάξεων» .
O πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο μέχρι πρόσφατα Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ήταν μεταξύ των στόχων της οργάνωσης Μάτι της Πυραμίδας που έκανε κυβερνοεπιθέσεις επιδιώκοντας να χακάρει e-mails, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται πηγές με γνώση της έρευνας των ιταλικών Αρχών.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι βρετανικές επιχειρήσεις δέχθηκαν το 2016 κατά μέσο όρο 230.000 κυβερνοεπιθέσεις η καθεμία, σύμφωνα με στοιχεία του παρόχου διαδικτυακών υπηρεσιών Beaming.
Τέλος θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του από την αύξηση κατά 60%, το 2016, των κυβερνοεπιθέσεων με στόχο τη Συμμαχία και πρόσθεσε ότι το ζήτημα της κυβερνοάμυνας θα παίξει κεντρικό ρόλο στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. «Οι περισσότερες από αυτές τις επιθέσεις δεν προήλθαν από ιδιώτες, αλλά υποστηρίχθηκαν από εθνικά ιδρύματα άλλων χωρών» δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου