Η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και θεσμών και η επίτευξη προόδου προς την ολοκλήρωση της
δεύτερης αξιολόγησης ως το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου είναι το ζητούμενο στην σημερινή συνεδρίαση του Euroworking Group στις Βρυξέλλες.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντάται σήμερα με τον Επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, στις Βρυξέλλες, μια ημέρα μετά την συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.
Ευκλείδης Τσακαλώτος και Μισέλ Σαπέν είχαν λεπτομερή και ουσιαστική συζήτηση τόσο για το περιεχόμενο όσο και για τη διαδικασία, με σκοπό να ξεκλειδώσουν όλες οι πτυχές της δεύτερης αξιολόγησης είχαν κατά τη διάρκεια της συνάντησή τους.
Και από τις δύο πλευρές υπήρξε σύμπτωση απόψεων στο ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, όπως διευκρινίζουν πηγές του ΥΠΟΙΚ.
Παράλληλα, όπως αναφέρει το πρακτορείο MNI αν και ο Ευρωπαίος Επίτροπος έχει την εντολή να βοηθήσει στη γεφύρωση των διαφορών ίσως τελικά έχει μικρή επιρροή στις αποφάσεις των υπουργών οικονομικών.
Από την άλλη πλευρά μειωμένη μπορεί να είναι και η επιρροή του γάλλου ΥΠΟΙΚ δεδομένου ότι οι σοσιαλιστές δεν αναμένεται να είναι οι νικητές στις προσεχείς εκλογές. «Το μήνυμα στους Έλληνες θα είναι σαφές: μείνετε στο πλάνο και τους κανόνες», σημειώνει η πηγή. «Είμαστε δεσμευμένοι στην εφαρμογή της συμφωνίας. Οι πιστωτές πρέπει να κάνουν το ίδιο και να μην θέτουν διαρκώς μη ρεαλιστικά αιτήματα», ανταπαντά Έλληνας αξιωματούχος με αφορμή και τα έξτρα μέτρα 5 δισ. ευρώ που φέρεται να ζητά το ΔΝΤ για την περίοδο 2018-2020.
Πάντως κάποιοι αξιωματούχοι δεν βλέπουν ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν το Μάρτιο, ενώ στους πονοκέφαλους εντάσσονται και οι πολιτικοί υπολογισμοί. Κάποιοι από τα λεγόμενα «γεράκια» (Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία και Αυστρία) πιστεύουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ίσως καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις γιατί προετοιμάζεται για εκλογές, παρότι κυβερνητικά στελέχη διαψεύδουν τέτοια σενάρια. Η ελληνική πλευρά, από την άλλη, ανησυχεί ότι η Γερμανία και το ΔΝΤ ίσως πιέζουν ώστε να φτάσουν την ελληνική κυβέρνηση στα όρια και να αναγκάσουν τον Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί.
Παράλληλα η κυβέρνηση φέρεται να συζητά μείωση του αφορολόγητου ορίου και κάποια επιπλέον μέτρα, πολύ κάτω των 5 δισ. ευρώ, για την περίοδο 2018-20 ώστε να κλείσει η συμφωνία.
«Ελπίζουμε ότι με μια βελτιωμένη πρόταση στο τραπέζι το EwG θα ανακοινώσει την επιστροφή των Θεσμών», σημειώνει η πηγή. Προσθέτει ωστόσο ότι η Αθήνα εκτιμά πως οι δανειστές δεν βιάζονται, καθώς δεν υπάρχει άμεσα μεγάλη πίεση στη ρευστότητα. «Πρέπει να ακούσουμε τους Θεσμούς πριν πάρουμε κάποια απόφαση», σημειώνει ο ευρωπαίος αξιωματούχος υπονοώντας ότι για κάποιους η επιστολή Τσακαλώτου ίσως να μην είναι επαρκής απόδειξη της ελληνικής δέσμευσης.
Εν τω μεταξύ, την αισιοδοξία του ότι το 2017 μπορεί «να είναι έτος δραστικής βελτίωσης του επιχειρηματικού και του επενδυτικού περιβάλλοντος», εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ενώ, αναφερόμενος στη δεύτερη αξιολόγηση, επεσήμανε ότι βασική αιτία των καθυστερήσεων είναι οι αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των θεσμών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου