Αυξάνει η πίεση προς την Αθήνα μετά το χθεσινό Eurogroup καθώς επί της ουσίας οι ευρωπαίοι παραπέμπουν την ελληνική κυβέρνηση στο ΔΝΤ, το οποίο ο Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε ότι «είναι απαραίτητο» στο ελληνικό πρόγραμμα.
Τα μέτρα που ζητά το Ταμείο παραμένουν στο τραπέζι ενώ το θέμα του αν πρέπει να νομοθετηθούν εκ των προτέρων χαρακτηρίστηκε από τον Πρόεδρο του Eurogroup ως «δύσκολο να απαντηθεί». Κοινώς το θέμα της προληπτικής νομοθέτησης αιωρείται από πλευράς θεσμών, δεδομένου άλλωστε του ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, απέναντι στο αίτημα της άμεσης νομοθέτησης για μετά το 2018, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο φαίνεται πως στήριξε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, οποίος δήλωσε πως δεν είναι λογικό να ζητείται κάτι τέτοιο από την Ελλάδα.
Στον αντίποδα, προσερχόμενος στο κτίριο της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε προκατέβαλε αρνητικά για την Ελλάδα το κλίμα της συνεδρίασης διαβεβαιώνοντας από τη μία ότι το ΔΝΤ θα τηρήσει αυτά που έχουν συμφωνηθεί και λέγοντας από την άλλη πως η Ελλάδα είναι εκείνη που δεν έχει κάνει απολύτως αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί.
Η κυβέρνηση απαντά ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει μέτρα για μετά το 2018 και δηλώνει ότι η προσπάθεια για το κλείσιμο της αξιολόγησης συνεχίζεται.
Στο επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup αναφέρεται μεταξύ άλλων:
«Οι θεσμοί ενημέρωσαν το Eurogroup για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, μετά την αποστολή τους στην Αθήνα το Δεκέμβριο.
To Εurogroup απηύθυνε έκκληση στις ελληνικές αρχές και στους θεσμούς να επανεκκινήσουν γρήγορα τις διαπραγματεύσεις για να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα αποδέχονται όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Μια τέτοια συμφωνία αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».
Μοσκοβισί – Ντάισελμπλουμ σε ρόλο «καλού» και «κακού»
Στις δηλώσεις τους μετά τη συνεδρίαση, Μοσκοβισί, Ντάισελμπλουμ και Ρέγκλιγκ (ο οποίος πάντως κινήθηκε σε πιο τεχνικό πλαίσιο εξηγώντας τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος) σχολίασαν θετικά την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί ήταν αυτός που ανέλαβε να εκπέμψει αισιόδοξα ή αλλιώς υποστηρικτικά απέναντι στη χώρα μας μηνύματα λέγοντας πως «δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω, αλλά να βοηθήσουμε την Ελλάδα να συνεχίσει την πρόοδο». Σημείωσε πως οι επαφές θα συνεχιστούν ώστε να ετοιμαστεί το έδαφος για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, χωρίς να προσδιορίζει το πότε (όπως δεν το έκανε ούτε ο Ντάισελμπλουμ). Εξέφρασε την ελπίδα η επιστροφή να πραγματοποιηθεί σύντομα και την αισιοδοξία ότι «δεν απέχουμε πολύ από την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης».
Ο πρόεδρος του Eurogroup από την άλλη, ήταν εκείνος που κλήθηκε να στείλει τις ουσιαστικές προειδοποιήσεις προς την Αθήνα.
Σε σχέση με την παραμονή του Ταμείου
ξεκαθάρισε ότι «το ΔΝΤ είναι απαραίτητο», κάτι που αιτιολόγησε και με το γεγονός ότι έχει συμβάλει εξ αρχής στην εκπόνηση του προγράμματος.
εμφανίστηκε να δικαιώνει πλήρως τη στάση του ΔΝΤ λέγοντας ότι αυτό «είναι και συνεπές και δίκαιο στα αιτήματά του και έχει συμβάλει στη σταθεροποίηση και εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος».
σημείωσε ότι «η θέση του ΔΝΤ είναι σαφής: ζητά ένα αξιόπιστο πακέτο μεταρρυθμίσεων, μια πραγματοποιήσιμη δημοσιονομική πορεία και βιωσιμότητα του χρέους».
εμφανίστηκε να δικαιώνει πλήρως τη στάση του ΔΝΤ λέγοντας ότι αυτό «είναι και συνεπές και δίκαιο στα αιτήματά του και έχει συμβάλει στη σταθεροποίηση και εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος».
σημείωσε ότι «η θέση του ΔΝΤ είναι σαφής: ζητά ένα αξιόπιστο πακέτο μεταρρυθμίσεων, μια πραγματοποιήσιμη δημοσιονομική πορεία και βιωσιμότητα του χρέους».
Κατ΄ αυτόν τον τρόπο ο πρόεδρος του Eurogroup, ουσιαστικά κάλεσε την Αθήνα να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις που προβάλει το ΔΝΤ, αν και σε ερώτηση σχετικά με την εκ των προτέρων νομοθέτηση, απέφυγε ν’ απαντήσει, για την ακρίβεια είπε πως αυτό «είναι δύσκολο ν’ απαντηθεί». Σημείωσε επιπλέον, ότι η προληπτική νομοθέτηση θα εξαρτηθεί και από το αν η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας το 2016 είναι δομικής φύσης, ενώ πρέπει να εξεταστεί και «το βάθος των μεταρρυθμίσεων» σε συνταξιοδοτικό, φορολογικό και εργασιακά (επί της ουσίας, πάνω σε αυτά που ζητά το Ταμείο).
Επίσης, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ:
--Αναφερόμενος στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, το έτερο ζήτημα που απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση καθώς αποτελεί άμεση προϋπόθεση για να «ξεκλειδώσει» η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, παρέπεμψε τη συζήτηση στο τέλος του προγράμματος. Κάτι που ενδεχομένως δείχνει να επικρατεί η θέση Σόιμπλε, αν δεν είναι κάτι που λέγεται προς διαπραγματευτική πίεση.
--Σε ό,τι αφορά το τρίτο ζήτημα, στο οποίο αναζητεί λύση η κυβέρνηση, δηλαδή τον προσδιορισμό του μεσοπρόθεσμου ορίζοντα κατά τον οποίο ζητείται από την Ελλάδα να διατηρήσει πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ (τρία, πέντε ή δέκα χρόνια) η συζήτηση παραμένει ανοιχτή.
«Ενιαία στάση» πλην Γαλλίας;
Αξίζει να σημειωθεί ότι Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε θέλησαν να δώσουν το μήνυμα ότι η στάση των θεσμών είναι ενιαία («δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας», υποστήριξε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ).
Ενδεχομένως, από αυτή την ενιαία στάση ξεφεύγει η Γαλλία. Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, σημείωσε χαρακτηριστικά:
«Είναι νόμιμο να ζητάει κανείς από την Ελλάδα να περιγράψει ποιά μέτρα θα λάβει αν δεν πετύχει τους στόχους της, αλλά μου φαίνεται από πολιτικής απόψεως αρνητικό και ανέφικτο να της ζητάει κανείς να νομοθετήσει εκ των προτέρων». Και πρόσθεσε: «Δύσκολα μπορούσα να φανταστώ να ζητήσει κάποιος από την Γαλλική εθνοσυνέλευση να προτείνει μέτρα αντιπαθητικά προς την κοινή γνώμη, τα οποία ενδεχομένως δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν. Πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία ανάμεσα στις προσπάθειες που ζητάει κανείς από την Ελλάδα και τις προσπάθειες που ζητάει κανείς από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης».
Ωστόσο, σε άλλες δηλώσεις του ο γάλλος ΥΠΟΙΚ έκανε λόγο για «παράθυρο ευκαιρίας», το οποίο όμως, είπε, σύντομα θα κλείσει δεδομένου ότι έρχονται εκλογές( εννοώντας τις ολλανδικές και τι γαλλικές εκλογές) παραπέμποντας έτσι στο διάστημα που απομένει ως το επόμενο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου