Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Eurogroup: Συμφωνία που να την αποδέχονται όλοι - Ντάισελμπλουμ: Απαραίτητο το ΔΝΤ

Με την πίεση προς την πλευρά της Ελλάδας να παραμένει χωρίς να "ξεκλειδώνει" η επιστροφή των θεσμών και τη συζήτηση να συνεχίζεται, έληξε η συνεδρίαση του
Eurogroup. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Γερούν Ντάσιλεμπλουμ, το ΔΝΤ είναι απαραίτητο για το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν όλες οι πλευρές πρέπει να επανεκκινήσουν γρήγορα προκειμένου να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που αποδέχονται όλοι οι εμπλεκόμενοι.
Το επίσημο ανακοινωθέν
"Οι θεσμοί ενημέρωσαν το Eurogroup για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, μετά την αποστολή τους στην Αθήνα το Δεκέμβριο.
To Εurogroup απηύθυνε έκκληση στις ελληνικές αρχές και στους θεσμούς να επανεκκινήσουν γρήγορα τις διαπραγματεύσεις για να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα αποδέχονται όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Μια τέτοια συμφωνία αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Οι μεταρρυθμίσεις αφορούν την αγορά εργασίας και προϊόντων της Ελλάδας, τον ενεργειακό της τομέα και άλλους τομείς. Αναμένεται επίσης μια συμφωνία για την μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας, για το 2018 και έπειτα.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ο οποίος προσφέρει την χρηματοδότηση για το πρόγραμμα, ενημέρωσε τους υπουργούς για την πρόοδο που έχει γίνει στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Τα μέτρα αυτά εγκρίθηκαν από το Eurogroup το Δεκέμβριο και υιοθετήθηκαν επίσημα από τα Συμβούλια των Διοικήσεων του ESM και του EFSF στις 23 Ιανουαρίου του 2017.
Τα μέτρα αποσκοπούν στη μείωση του επιτοκιακού ρίσκου για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της μετατροπής ορισμένων επιτοκίων σε σταθερά από κυμαινόμενα, καθώς και στο να καταστήσουν πιο εύκολη την πληρωμή του χρέους.
Δεν έχουν οποιαδήποτε δημοσιονομική επίπτωση στους μετόχους του ΕSM, οι οποίοι είναι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης".
Μοσκοβισί: οι Θεσμοί θα επιστρέψουν σύντομα "αν κάνουν όλοι αυτό που πρέπει"
H γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος είναι προς το συμφέρον όλων, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερουν Ντάισελμπλουμ, λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.
Οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές παραμένουν προσηλωμένοι στη δέσμευσή τους να συνεχίσουν τις εποικοδομητικές συνομιλίες με την προοπτική να επιστρέψουν γρήγορα οι θεσμοί στην Αθήνα, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατό, δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.
Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε, επίσης, ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται γρηγορότερα από το αναμενόμενο, τα έσοδα αποδεικνύονται καλύτερα από τις προβλέψεις και καταγράφηκε υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων το 2016.
Από πλευράς του ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι η συζήτηση στο Συμβούλιο ήταν καλή και ότι είναι "περισσότερο αισιόδοξος" για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ανέφερε ότι "δυο τρία σημεία παραμένουν ανοικτά" και επισήμανε ότι στο πλαίσιο του Συμβουλίου θεωρείται απαραίτητο να υπάρχει ένας μηχανισμός διασφάλισης της δημοσιονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα. Κανείς δεν επιθυμεί επιστροφή στο παρελθόν, ανέφερε ο Γάλλος Επίτροπος τονίζοντας ότι ευελπιστεί σε σύντομη επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα "αν όλοι κάνουν αυτό που πρέπει".
Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρένγκλινγκ ανέφερε τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί για την ελάφρυνση του ελληνικού άχθους από το δημόσιο χρέος τόσο σε βραχυπρόθεσμη όσο και σε μεσοπρόθεσμη βάση.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, λίγο μετά το πέρας των εργασιών της σημερινής συνεδρίασης στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι ενδεχομένως στο μέλλον η ευρωζώνη να μπορεί να εργαστεί χωρίς το Δ.Ν.Τ ωστόσο το ζήτημα αυτό για το ελληνικό πρόγραμμα δεν τίθεται δεδομένου ότι έχει συμμετάσχει εξαρχής στην εκπόνησή του. O Γ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι το ΔΝΤ είναι και συνεπές και δίκαιο στα αιτήματά του και έχει συμβάλει στη σταθεροποίηση και εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος. «Η θέση του ΔΝΤ είναι σαφής", είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ: ζητά ένα αξιόπιστο πακέτο μεταρρυθμίσεων, μια πραγματοποιήσιμη δημοσιονομική πορεία και βιωσιμότητα του χρέους. Όσον αφορά το χρέος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι έχουν μπει οι κατευθύνσεις στο Eurogroup του Μαΐου και όσον αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα το Eurogroup έχει δεσμευθεί ότι θα εξειδικευθούν στο τέλος του ελληνικού προγράμματος.


Ο Κλάους Ρένγκλιγκ ανέφερε από πλευράς του, ότι έχει ενημερώσει το Δ.Ν.Τ για τα μέτρα τα οποία έχει ήδη λάβει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός σημειώνοντας ωστόσο πως τα μέτρα αυτά δεν αρκούν για να καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο στα μάτια του Δ.Ν.Τ.
Ντάισλεμπλουμ: Οι Θεσμοί θα επιστρέψουν όταν υπάρξει συμφωνία
Αναφερόμενος  στο σημείο που βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για την Ελλάδα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι το ένα τρίτο όσων έπρεπε να γίνουν, έχουν γίνει, ότι άλλα μέτρα θα υιοθετηθούν εντός των προσεχών ημερών και ότι απομένουν κάποια τελευταία ζητήματα που είναι και τα πιο δύσκολα.
Ερωτηθείς αν θα χρειαστεί εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018, ο Γ.Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι αυτό είναι δύσκολο να απαντηθεί και θα εξαρτηθεί από το αν η υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων το 2016 είναι δομική και θα κρατήσει και τα επόμενα χρόνια . Eρωτηθείς αν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ θέτουν κοινές προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούν να επιστρέψουν στην Αθήνα για τη συνέχιση της αξιολόγησης, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι αυτό είναι μέρος της διαπραγμάτευσης και του συμβιβασμού που πρέπει να επιτευχθεί και αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες.
Όσον αφορά το στόχο για διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, ο Γ. Ντάισελμπλουμ υπενθύμισε ότι οι θεσμοί έχουν συμφωνήσει ότι θα πρέπει να διατηρηθεί στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, αλλά δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί για πόσα χρόνια ακριβώς θα πρέπει να διατηρηθεί. Τέλος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αποσταθεροποίησης του ελληνικού προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις