Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη σφαγή της
παραμονής της πρωτοχρονιάς στην Κωνσταντινούπολη, όπου ένας μοναχικός ένοπλος εισέβαλε σε δημοφιλές νυκτερινό κέντρο και άνοιξε πυρ στους θαμώνες, σκοτώνοντας 39 και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους. Ξένοι υπήκοοι είναι μεταξύ των θυμάτων. Ο δράστης διαφεύγει.
Οι τρομοκράτες εφαρμόζουν αντίποινα κατά της τουρκικής κυβέρνησης γιατί άλλαξε τη στρατηγική της στη Συρία, γεγονός που οφείλεται κυρίως σε ρωσική πίεση, δήλωσε στη τηλεόραση Ρ.Τ.(Ρωσία Σήμερα) ο Gregory Copley, των Εκδόσεων Άμυνα και Διεθνείς Σχέσεις.
Gregory Copley: Κοιτάξτε, δεν πιστεύω πως η Τουρκία σκέφτεται ειλικρινά να φέρει την ειρήνη στη Συρία. Πιστεύω πως προσπαθεί να απαγκιστρωθεί από μια κατάσταση που της ξέφυγε από τον έλεγχο και που στρέφεται εναντίον της Τουρκίας. Και αυτό έχει εξοργίσει την οργάνωση που υποστήριζε, την Νταές ή ΙSIS, ή Ισλαμικό Κράτος.
΄Ολες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η επίθεση έγινε από το Ι.Κ., επειδή ήταν μια καλά οργανωμένη, καλά σχεδιασμένη και καλά εκτελεσμένη επίθεση. Η επιλογή του στόχου ήταν σημαντική και στα πρότυπα των στόχων του Ισλαμικού Κράτους. Το είδαμε να συμβαίνει αφ’ ότου η τουρκική κυβέρνηση αναγκάσθηκε να υποχωρήσει από την υποστήριξή της στο Ισλαμικό Κράτος και να στραφεί στην υποστήριξη άλλων οργανώσεων τζιχαντιστών, ομάδων συνδεόμενων με την Αλ Κάϊντα.
Στην πραγματικότητα οι τζιχαντιστές του Ι.Κ. είναι τώρα εκτός ελέγχου. Προχωρούν σε αντίποινα κατά της τουρκικής κυβέρνησης… ΄Ετσι, ναι, είναι σίγουρα το αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η Τουρκία αναγκάσθηκε να αλλάξει τη μεθοδολογία της στη Συρία – σε μεγάλο βαθμό λόγω της ρωσικής πίεσης, σε μεγάλο βαθμό επειδή το όλο επεισόδιο έχει οπισθοκροτήσει και ο εμφύλιος πόλεμος οδηγήθηκε τώρα πίσω στην ίδια τη Τουρκία.
Ειδικά την παραμονή της πρωτοχρονιάς, η ασφάλεια όφειλε να είναι πολύ καλύτερη. Ωστόσο βλέπετε μια ρήξη ασφαλείας και άλλη μια αποτυχία στην ανικανότητά τους να συλλάβουν ακόμη τον δράστη. Σκότωσε 39 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 17.
ΡΤ: Μιλώντας μετά την τραγωδία, ο πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να μάχεται την τρομοκρατία και τους υποστηρικτές της «μέχρις τέλους». Θα μπορούσε αυτό το επεισόδιο να παρακινήσει τη Τουρκία να εντείνει τον ρόλο της στη Συρία;
G. C.: Βεβαίως. Θα πρέπει κάτι να κάνει για να περιορίσει τις αντεπιθέσεις του ΙΚ στην ίδια τη Τουρκία. Δεν μπορεί στ’ αλήθεια να προωθήσει συμβατικές δυνάμεις πολύ σοβαρά στο εσωτερικό της Συρίας, επειδή οι στρατιωτικές δυνάμεις του δεν είναι αρκετά ισχυρές για να το κάνουν. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ενεπλάκησαν δι’ αντιπροσώπων, στην αρχή με δυνάμεις τζιχαντιστών του κύκλου της Αλ Κάϊντα και άλλες και αργότερα υποστηρίζοντας την διάσπαση της Αλ Κάϊντα που γέννησε τον ΙΣΙΣ/ Ισλαμικό Κράτος.
Αυτές κυριολεκτικά διοικούνταν εξ αποστάσεως, από την τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ, η οποία επίσης, παρεμπιπτόντως, διεύθυνε επιχειρήσεις στη Λιβύη. Και έμπλεξε σε μπελάδες και εκεί, επειδή τώρα βλέπουμε τη διχοτόμηση Ι.Κ./Αλ Κάϊντα και στη Λιβύη. Συγκρούονται και εκεί για την εξουσία. Βλέπουμε τη ΜΙΤ να πατρονάρει τρομοκρατικές ομάδες όπως η Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία. Πατρονάριζε επίσης τρομοκρατικές οργανώσεις σε όλο το Σουδάν και το Κέρας της Αφρικής. ΄Ετσι οι Τούρκοι είναι σε μεγάλες δουλειές. Δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον στρατό τους επειδή ο πρόεδρος Ερντογάν είδε σωστά τις ένοπλες δυνάμεις σαν τον μεγάλο του τιμωρό. Γι’ αυτό επιχείρησε να τσακίσει, αν θέλετε, την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και τοποθέτησε ελεγχόμενους ηγέτες και εκεί επίσης –κυρίως στρατηγούς της χωροφυλακής και τέτοιους. Αλλά ακόμη και η χωροφυλακή δεν είναι πια σίγουρη. Ο πρόεδρος Ερντογάν δεν διαθέτει πια πολλά χαρτιά για παιχνίδι. Η ΜΙΤ είναι περίπου ό, τι του έχει απομείνει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.