Την ώρα που καθορίζεται η ατζέντα του Φεβρουαρίου στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό κι ενώ αναμένεται ένα πάρε-δώσε επί όλων των ανοιχτών θεμάτων, η Ρωσία στέλνει τα δικά της μηνύματα.
Αυτά έχουν πολλούς αποδέχτες, σε σχέση με το ρόλο της αλλά και το πλαίσιο των συζητήσεων με ζητούμενο την εξεύρεση βιώσιμης λύσης.
Ο Ρώσος μόνιμος αντιπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση Βλαντιμιρ Τζιζόφ τονίζει ότι η Κύπρος είναι χώρα-μέλος της ΕΕ αλλά το Κυπριακό είναι ένα πρόβλημα με το οποίο ασχολείται μόνιμα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Με νόημα υποδεικνύει προς πολλούς αποδέχτες, κυρίως επικριτές της Μόσχας για τις θέσεις της στο Κυπριακό: «Δεν είμαστε εμείς που επιθυμούμε να είμαστε παρόντες για να μοιραστούμε τα λάβαρα, αλλά επειδή (το Κυπριακό) είναι ένα ζήτημα διεθνούς δικαίου και τα πολλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας παραμένουν η νομική βάση για την επίλυση του Κυπριακού».
Ο Ρώσος διπλωμάτης υποδεικνύει ότι υπάρχουν και οι συμφωνίες Μακαρίου-Ντενκτάς και Κυπριανού-Ντενκτάς που ελάχιστοι τις θυμούνται σήμερα και η βάση για τη λύση και εκεί είναι που για πρώτη φορά η ελληνοκυπριακή πλευρά δέχθηκε η λύση να είναι διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.
Ο κ. Τζιζόφ υπογραμμίζει ότι σε αντίθεση με άλλες χώρες, η Ρωσία δεν θέλει να επιβάλει τίποτε στους Κυπρίους. Η Μόσχα θα δεχθεί ό,τι αποδεχθούν οι ίδιοι οι Κύπριοι πολίτες, ωστόσο επισημαίνει ότι: Το Κυπριακό έχει και εξωτερικές πτυχές που δεν αφορούν μόνο τις δύο κοινότητες στο νησί αλλά είναι θέμα διεθνούς δικαίου, μετρά η γεωγραφική θέση της Κύπρου στην περιοχή.
Γι’ αυτό και η Ρωσία έχει άμεσο ενδιαφέρον. Ο Ρώσος διπλωμάτης εκτιμά ότι είναι εφικτή μια λύση που δεν θα επιβληθεί απ’ έξω αλλά θα είναι αποδεχτή από τις δύο κοινότητες. Ωστόσο σημειώνει ότι χρονικά δεν είναι η πλέον κατάλληλη φάση για επίτευξη λύσης αφού η Τουρκία οδεύει προς συνταγματικές αλλαγές και αυτές είναι στο επίκεντρο της τουρκικής ηγεσίας.
hellasforce.com
hellasforce.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου