λόγους απειλής της δημόσια τάξη και της εθνικής ασφάλειας, με απόφαση του διευθυντή αλλοδαπών της ΓΑΔΑ Κωνσταντίνου Λουζιώτη.
Στην απόφαση της Διεύθυνσης Αλλοδαπών αναφέρεται ότι «δεν δύναται να εφαρμοστούν εναλλακτικά μέτρα», καθώς εκτιμάται ότι «η συμπεριφορά τους αποτελεί πραγματική ενεστώσα και αρκούντως σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη και εθνική ασφάλεια της χώρας».
Μετά την προσγείωση του στρατιωτικού ελικοπτέρου στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, διατάχθηκε η κράτηση των οχτώ για διάστημα τριών μηνών, το οποίο μπορεί να παρατείνεται ανά τρίμηνο, έως την έκδοση οριστικής απόφασης επί του αιτήματος χορήγησης διεθνούς προστασίας που εκκρεμεί στην 5ή Ανεξάρτητη Επιτροπή Προσφυγών.
Την ίδια ώρα σε ανακοίνωσή της Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου αναφέρει ότι «στο ευρύτερο πλαίσιο της ανασφάλειας δικαίου και της αβεβαιότητας που διατρέχει την ελληνική πραγματικότητα ακόμα και για τα αυτονόητα, δεν είναι μικρό πράγμα ότι ο Άρειος Πάγος αποφάσισε την μη έκδοση των οχτώ εκζητούμενων στρατιωτικών από την Τουρκία».
Η αυτοαναίρεση από την τουρκική κυβέρνηση των βασικών εγγυήσεων προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου (μη δίκαιη δίκη, κίνδυνος βασανιστηρίων και εξωδικαστικής θανάτωσης, πιθανή επαναφορά της θανατικής καταδίκης), αλλά και η κατάσταση στο πεδίο, δεν επέτρεπαν καμία άλλη έκβαση της δίκης, σημειώνει η Ένωση και προσθέτει το ερώτημα:
«Γιατί όμως φτάσαμε σε αυτό το θρίλερ διαδικασίας και αναμονής, ψιθύρων και μεθοδεύσεων, για μία υπόθεση που αναφορικά με την κατάσταση στην Τουρκία ήταν ξεκάθαρη;».
«Το αίτημα ασύλου των οχτώ συζητείται σε δεύτερο βαθμό, ενώ πολυάριθμες παρόμοιες υποθέσεις Τούρκων που βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα περιμένουν τη σειρά τους. Ευκαιρία για την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική Δικαιοσύνη να συμβάλουν ώστε να μπει φρένο στην συνεχή εμβάθυνση του αυταρχισμού στην γείτονα. Θα τα καταφέρουμε;».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου