Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Ο Ερντογάν άλλαξε γνώμη; Κάνει δεύτερες σκέψεις για συμμετοχή στη Διάσκεψη της Γενεύης

Του Κώστα Βενιζέλου
Το εδαφικό, το θέμα των εγγυήσεων, η εφαρμογή της λύσης, η οικονομική πτυχή και η «οργάνωση της δουλειάς» στη Γενεύη, θα είναι στην ατζέντα της σημερινής
συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ένταξη στην ημερήσια διάταξη των θεμάτων αυτών, αποτελούν προσπάθεια για να ξεκαθαρίσουν σημαντικές πτυχές ενώ το θέμα «Γενεύη» ενδεχομένως να παραπέμπει και στο θέμα της σύνθεσης της Διάσκεψης, αν και η τουρκική πλευρά θεωρεί πως έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα διά της Συμφωνία του Δείπνου και την ανακοίνωση που εκδόθηκε ( πενταμερής διάσκεψη).





Από τουρκικής πλευράς, πάντως, αφήνεται να εννοηθεί πως ενδέχεται ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην συμμετάσχει στη Διάσκεψη για την Κύπρο, που αρχίζει στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη. Η απόφαση για το ποιος θα εκπροσωπήσει την Τουρκία θα δείξει και τις προθέσεις της Άγκυρας. Πλην του Ερντογάν κανείς άλλος δεν μπορεί να αναλάβει ευθύνη για αποφάσεις στο Κυπριακό ή οποιοδήποτε άλλο θέμα.
Η συζήτηση του θέματος των εγγυήσεων θα γίνει υπό το φως και των δηλώσεων του Προέδρου Αναστασιάδη, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία θα μπορούσε να αποτελεί μέρος μια ευρύτερης ομάδας κρατών και Διεθνών Οργανισμών, για την εγγύηση της εφαρμογής της συμφωνίας και όσον αφορά τη σταθερότητα της συνταγματικής τάξης( συνέντευξη Πολίτης, 1.1.2017).
Πληροφορίες αναφέρουν πως κάποιες σκέψεις από κυπριακής πλευράς γίνονται για ένα σκηνικό διευρυμένων εγγυήσεων( όπως το περιγράφει ο ΠτΔ), που θα περιλαμβάνει πολλά μέρη ( χώρες και οργανισμοί).Σε ό,τι αφορά το Εδαφικό θα υπάρξει μια ανταλλαγή απόψεων, ως συνέχεια των όσων συζητήθηκαν στη διάρκεια των δυο γύρων του Μοντ Πελεράν. Είναι προφανές πως οι χάρτες δεν θα παρουσιασθούν πριν την 11η Ιανουαρίου, με βάση τη «Συμφωνία του Δείπνου». Είναι προφανές πως οι όποιες συζητήσεις γίνουν δεν θα αποκαλύψουν εκ των προτέρων περιοχές, που θα παρουσιάζονται στους χάρτες.
Με βάση, πάντως, τις μέχρι σήμερα συζητήσεις, οι χάρτες δεν θα απέχουν από εκείνο του σχεδίου Ανάν. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προτείνει ποσοστό 28,2% να καλύπτει το τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος. Η τ/κ πλευρά ανεβάσει το ποσοστό στο 29,2%, οπότε θα αναζητηθεί η «χρυσή τομή».
Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση των διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, οι οποίοι συζήτησαν τα κεφάλαια του εδαφικού, του περιουσιακού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως πληροφορούμαστε, στην πρώτη συνάντηση του νέου χρόνου έγινε σε θετικό κλίμα ενώ δεν προέκυψε οτιδήποτε το καινούργιο. Οι δυο διαπραγματευτές προετοίμασαν και τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.
Σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει την Ιερά Σύνοδο, στην Αρχιεπισκοπή, για την πορεία των διαπραγματεύσεων ενώ αύριο θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο.
«Υπάρχει συμφωνία για τη διάσκεψη»
O «υπουργός εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου δήλωσε ότι η συμμετοχή της τουρκοκυπριακής και της ελληνοκυπριακής πλευράς, των τριών εγγυητριών δυνάμεων, Τουρκίας, Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου, έχει συμφωνηθεί, αλλά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσπαθεί να αλλάξει τη μορφή της διάσκεψης με μια μονομερή δήλωση, σημειώνοντας ότι αυτό είναι απαράδεκτο.
Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Ερτουγρούλογλου αναφέρει ότι μια τέτοια προσπάθεια δεν συνάδει με αυτό που προνοούσε η διάταξη Μπούργκενστοκ και είναι αντίθετη με την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποστηρίζει ότι η πενταμερής θα είναι τετραμερής “με τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και των τριών εγγυητριών». Συνέχισε, αναφέροντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης λέει ότι θα πάει στη Γενεύη ως «Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας» και ότι «αν δεν παρουσιαστεί χάρτης, η διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου θα είναι αδύνατη». Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιμένει στην παρουσία των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στη διάσκεψη. Μια τέτοια συμμετοχή δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα ούτε και θα υπάρξει, συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός του ότι τίθενται προϋποθέσεις, τέτοιες δηλώσεις στοχεύουν στην παρεμπόδιση του να υπάρξει αποτέλεσμα από τις συναντήσεις.
Είπε, επίσης, ότι ο ΟΗΕ δεν πρέπει να τηρήσει σιγή και ότι πρέπει να τηρήσει τη συμφωνία για τη συνάντηση στη Γενεύη.
Ευχήθηκε η ελληνοκυπριακή πλευρά να παραιτηθεί από τέτοιου είδους προϋποθέσεις και παιχνίδια και να προσέλθει στη Γενεύη με καλή θέληση και εποικοδομητικό πνεύμα και να εμπλακεί στη συζήτηση για να υπάρξει αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις.
Απόγευμα Παρασκευής η συνάντηση
Το Κυπριακό αναμένεται να είναι το κύριο θέμα κατά τη συζήτηση που θα έχει ο `Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον νέο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.
Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο, η συνάντηση Κοτζιά – Γκουτιέρες έχει οριστεί για τις 4 το απόγευμα ώρα Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, αν και το Κυπριακό θα κυριαρχήσει στη συζήτηση των δύο ανδρών, θεωρείται βέβαια η συμπερίληψη στην ατζέντα και της διαφοράς Ελλάδας – Σκοπίων και της προσφυγικής κρίσης.
Προσχέδιο έκθεσης για ΟΥΝΦΙΚΥΠ
Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να δοθεί ανεπισήμως στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η έκθεση του Γενικού Γραμματέα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η έκθεση θα καλύπτει αποκλειστικά τις δραστηριότητες της ειρηνευτικής δύναμης και δεν θα υπάρχουν μεγάλες αναφορές για τις καλές υπηρεσίες, θέμα για το οποίο το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ενημερωθεί προφορικά από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ Άιντα.
Η συνεδρίαση για την υιοθέτηση του ψηφίσματος ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ έχει οριστεί για τις 26 Ιανουαρίου και η ενημέρωση από τον κ. Άιντα στις 23.
mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις