αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα τον περασμένο Ιούλιο, αλλά και στην περίπτωση που το δικαστήριο εισέλθει στην ουσία τότε να απορριφθεί και πάλι το αίτημα καθώς «κινδυνεύουν να υποστούν βασανιστήρια και εξευτελιστική απάνθρωπη συμπεριφορά», πρότεινε προς το Β' Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου η εισαγγελέας Βασιλική Θεοδώρου.
«- Από τα πρακτικά της πρωτοβάθμιας δίκης και τα έγγραφα της δικογραφίας και όσων ακούστηκαν εδώ προκύπτει ότι δεν υπάρχουν εν προκειμένω όλες οι προυποθέσεις έκδοσης που ορίζονται στα άρθρα της ΕΣΔΑ.
-Δεν περιλαμβάνονται συγκεκριμένα στοιχεία και είναι παντελώς αόριστη η περιγραφή των περιστατικών στο κατηγορητήριο.
-Οι εισαγγελικές αρχές Τουρκίας δεν απάντησαν επί συγκεκριμένων ερωτημάτων της Εισαγγελίας Εφετών».
Μάλιστα η εισαγγελέας έκρινε πως ακόμα κι αν θεωρηθεί νομικά βάσιμο το αίτημα, αυτό θα πρέπει επίσης να απορριφθεί, καθώς «προκύπτει ότι εφόσον εκδοθούν στην Τουρκία υπάρχει κίνδυνος να μην δικαστούν από ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο. Υπαρχει κίνδυνος να υποβληθούν σε βασανιστήρια και απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση».
Η εισαγγελική λειτουργός απαρίθμησε, μάλιστα, τα στοιχεία αυτά: «Έχουν συλληφθεί 10 μέλη της ανώτερης Εθνοσυνέλευσης, αντίπαλοι του κόμματος Ερντογάν. 150 δημοσιογράφοι, 3.000 δικαστές και εισαγγελείς έχουν απολυθεί, το 1/5 δηλαδή του δικαστικού σώματος, απολύθηκαν επίσης χωρίς προφανή λόγο 129.000 δημόσιοι υπάλληλοι, συνελήθησαν 40.000 πολίτες και πάνω απο 31.000 παραμένουν υπό κράτηση».
«Θεωρώ», είπε η εισαγγελέας, «μη επιτρεπτή την εκδοσή τους, με δεδομένο να υποστούν την παραπάνω μεταχείριση. Κάθε άνθρωπος δικαούται σεβασμό στη ζωή και προστασία απο βασανιστήρια. Είναι δικαιώματα που δεν περιορίζονται, ούτε αναστελλονται».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου