Διαχειρίσιμη θεωρούν στη Χαριλάου Τρικούπη την κριτική Βενιζέλου, αν και ανησυχούν μήπως στην πορεία προκύψει κόντρα
των δυο πρώην Προέδρων του κόμματος. Νέες εκδηλώσεις προετοιμάζουν οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ για την ίδρυση νέου κόμματος
Διαχειρίσιμη θεωρούν στη Χαριλάου Τρικούπη την κριτική Βενιζέλου για τη συνεργασία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ προβλέπουν επιθέσεις από τη Νέα Δημοκρατία.
Ο Ευ. Βενιζέλος δεν δείχνει να έχει την πρόθεση, ούτε και τις δυνάμεις να εγκαταλείψει στην παρούσα φάση το ΠΑΣΟΚ, πλην όμως είναι σαφές ότι η δυναμική του περιορίζεται μετά τη συνεργασία της Φώφης με τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο πρώην Πρόεδρος του κόμματος θεωρείται βέβαιον ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις κατά του πρώην πρωθυπουργού και εμμέσως κατά της ηγεσίας του κόμματος, αλλά είναι σαφές ότι η τακτική αυτή δεν μπορεί να διαρκέσει για πολύ.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαμορφώνει μία μεσοπρόθεσμη στρατηγική με ολοκληρωμένη πολιτική πλατφόρμα, με επίκεντρο τις συνεργασίες- φλερτ με τη Νέα Δημοκρατία, πόλεμο με τον ΣΥΡΙΖΑ- προκειμένου στην πορεία να συγκρουστεί με το «αριστερόστροφο» τμήμα του ΠΑΣΟΚ , όπως θεωρεί τη σημερινή ηγεσία του, αλλά και πρόσωπα όπως ο Γιώργος Παπανδρέου. Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν σωστή την έως τώρα τακτική του Γ. Παπανδρέου να μην απαντά στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ανησυχούν όμως μήπως στελέχη προσκείμενα στους δυο πρώην Προέδρους του κόμματος ανοίξουν πόλεμο μεταξύ τους.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, πάντως, προγραμματίζει φυγή προς τα εμπρός. Την Τρίτη έχει προγραμματιστεί η συνάντηση των επικεφαλής των τεσσάρων- μετά και την προσχώρηση του ΚΙΔΗΣΟ- κομμάτων και κινήσεων που συγκροτούν την Δημοκρατική Συμπαράταξη, της Φώφης Γεννηματά, του Θανάση Θεοχαρόπουλου, του Γιάννη Τούντα και, πλέον, και του Γιώργου Παπανδρέου. Στη συνάντηση κορυφής θα συζητηθούν υπό τα νέα δεδομένα, οι επόμενες κινήσεις, ενώ το Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο της Συμπαράταξης, που αποτελείται από 7 στελέχη του ΠΑΣΟΚ, 5 της ΔΗΜΑΡ και 3 των Κινήσεων, θα συμπληρωθεί και με στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ.
Η πρωτοβουλία για το νέο κόμμα και οι πιέσεις
Η Χαριλάου Τρικούπη παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την εξέλιξη με τις κινήσεις των πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ, της Άννας Διαμαντοπούλου, του Γιάννη Ραγκούση και του Γιώργου Φλωρίδη για την ίδρυση νέου, ενιαίου κόμματος στο χώρο της κεντροαριστεράς. Η εκδήλωση χθες στη Θεσσαλονίκη θεωρείται επιτυχημένη, αν και ίσως όχι ικανή να δημιουργήσει προοπτικά πρόβλημα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Θεωρείται όμως απολύτως βέβαιον ότι θα ενταθούν οι πιέσεις προς την ηγεσία του χώρου για νέες πρωτοβουλίες ενότητας στο χώρο, πρωτοβουλίες που θα περιλαμβάνουν και το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη. «Η πρόσκληση για συμπόρευση με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ανοιχτή» είναι το μήνυμα της Φώφης Γεννηματά προς αυτά τα στελέχη, αλλά και προς το Ποτάμι, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι υπάρχει και ημερομηνία λήξης της πρόσκλησης. Ημερομηνία λήξης που είναι τα μέσα Φεβρουαρίου, καθώς τότε η Χαριλάου Τρικούπη θα διαμορφώσει τον οδικό χάρτη προς το- πιθανότατα- ιδρυτικό της Συνέδριο, ώστε να προετοιμαστεί για τυχόν εκλογές.
Αναμένουν επιθέσεις από Νέα Δημοκρατία
Στη Χαριλάου Τρικούπη αναμένουν, σύμφωνα με πηγές του κόμματος, επιθέσεις από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας το επόμενο διάστημα. «Η ισχυροποίηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δείχνει ότι η πορεία του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την αυτοδυναμία δεν θα είναι περίπατος και γι’ αυτό το επόμενο διάστημα είναι βέβαιο ότι θα δεχτούμε σφοδρές επιθέσεις» αναφέρουν χαρακτηριστικά στο real.gr κορυφαία στελέχη του χώρου.
Θέμα χρόνου Τρίτη δύναμη
Δυναμική τρίτης πολιτικής δύναμης αποκτά πλέον η Δημοκρατική Συμπαράταξη μετά τη συμφωνία της Φώφης Γεννηματά με τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ αντιστρόφως ανάλογες είναι οι εξελίξεις για το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη.
Η επιστροφή του Λεωνίδα Γρηγοράκου, μετά τη διαγραφή του από τη Φώφη Γεννηματά και το φλερτ του με άλλους πολιτικούς χώρους, αλλά και η προσχώρηση του Αχμέτ Ιλχάν βουλευτή από το Ποτάμι, με ισχυρή διείσδυση στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, φέρνει τη Δημοκρατική Συμπαράταξη με 18 βουλευτές, όσους δηλαδή διαθέτει και η Χρυσή Αυγή.
Είναι, ωστόσο, θέμα χρόνου η προσχώρηση δυο ακόμα ανεξάρτητων βουλευτών, ώστε η Χρυσή Αυγή να καταστεί τέταρτο κοινοβουλευτικό κόμμα. Σχεδόν βέβαια θεωρείται η ένταξη στην ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης της Κατερίνας Μάρκου, ενώ «πολύ πιθανή» εκτιμάται και η προσχώρηση του αποχωρήσαντος από την Ένωση Κεντρώων Γιώργου Καρρά. Φλερτ, επίσης, υπάρχει και με άλλους βουλευτές, κυρίως τους Σπύρο Λυκούδη και τον Κωνσταντίνο Μπαργιώτα από το Ποτάμι, οι οποίοι «πιέζουν» στο παρασκήνιο τον Σταύρο Θεοδωράκη να προσέλθει στο διάλογο με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου