Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Το στοίχημα του Ερντογάν

Η διολίσθηση του καθεστώτος ΑΚΡ στον αυταρχισμό από το 2012, έχει κάνει τις σχέσεις Τουρκίας-Δύσης τεταμένες. Ο Ερντογάν εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τον Ρώσο
πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος, σε αντίθεση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έσπευσε να εκφράσει την υποστήριξή του στον Ερντογάν καθώς εξελισσόταν το πραξικόπημα.

Το τουρκικό καθεστώς έχει την τάση να εκλαμβάνει την άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να εκδώσει τον κληρικό Fethullah Gulen , τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί υπεύθυνο για την απόπειρα πραξικοπήματος, ως απόδειξη της αμερικανικής συνενοχής.

Περαιτέρω, η αμερικανική βοήθεια στους Κούρδους αντάρτες στην Συρία, οι οποίοι είναι στενοί σύμμαχοι του μαχητικού Κουρδικού Εργατικού Κόμματος , θεωρείται ως μια ακόμη έκφραση της αμερικανικής εχθρότητας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών μέσων ενημέρωσης, στοιχεία εντός του κρατικού οικοδομήματος ενθαρρύνουν τον Ερντογάν να διακόψει τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη και να ευθυγραμμίσει πληρέστερα την Τουρκία με την Ρωσία. Το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016 και η επαναπροσέγγιση με την Ρωσία έχουν βάλει πλέον την ευρασιατική επιλογή πίσω στο τραπέζι.

Την μέρα μετά την δολοφονία του Karlov, οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν, της Ρωσίας και της Τουρκίας υπέγραψαν κοινή δήλωση στην Μόσχα με την οποία σημείωσαν την δέσμευσή τους για την διατήρηση του καθεστώτος Άσαντ στην εξουσία.

Η ιστορία όμως δείχνει ότι ένας ευρασιατικός προσανατολισμός θα προκαλέσει αντιδράσεις προκειμένου να αποτραπεί η προοπτική οι Ευρασιατιστές να πάρουν το πάνω χέρι. Το φιλοδυτικό μπλοκ άλλωστε έχει αποδειχθεί ότι είναι συντριπτικά ισχυρό και αποτελεσματικό.

Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι πρέπει να είναι προσεκτικός. Όμως ο αγώνας για τον γεωπολιτικό προσανατολισμό της Τουρκίας κινδυνεύει να σπείρει τον όλεθρο σε ένα ήδη αποσταθεροποιημένο έθνος.

πηγή: premium.paratiritis

geopolitics.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις