Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Τι είπε ο Βίτσας για τις μισθολογικές ωριμάνσεις των στελεχών των ΕΔ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:FUSI

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή της ΕΡΑ «Η ΦΩΝΗ
ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»,αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, τις τουρκικές προκλήσεις ,την αμερικανική πολιτική στην περιοχή επί Τράμπ αλλά και τα μισθολογικά θέματα των στρατιωτικών.

Τι είπε:

Για συνομιλίες στη Γενεύη για το Κυπριακό:

Υπάρχει το θετικό ότι είναι μια διαπραγμάτευση που έχει ξεκινήσει εδώ και 17 μήνες και έχει φθάσει σε μια φάση. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να τέλειωνε εδώ, δηλαδή να τα βρίσκανε όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις, ώστε η Κύπρος, σαν ένα ενιαίο ανεξάρτητο κράτος με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, να πορευτεί. Αν θα φθάσουν σε ένα σημείο οι διαπραγματεύσεις, θα πρέπει και μετά να συνεχιστούν. Άρα υπάρχει ένα ανοιχτός δρόμος. Ελπίζουμε αυτή η διαπραγμάτευση που γίνεται στη Γενεύη να καταλήξει κάπου θετικά. Για το αν είμαι αισιόδοξος, με την έννοια ότι ένα ζήτημα το οποίο είναι ανοιχτό πάνω από 40 χρόνια θα λυθεί, θα σας έλεγα πως είμαι λίγο σκεπτικός.

Αν η Τουρκία αποδεχόταν δύο πράγματα, να απομακρυνθούν τα κατοχικά στρατεύματα, τα ξένα στρατεύματα από την Κύπρο και πως είναι ικανή εγγύηση ότι η Κύπρος είναι μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άρα δεν χρειάζονται επιπλέον εγγυήσεις, τότε τα  υπόλοιπα ζητήματα, που έχουν και πολιτικό και τεχνικό χαρακτήρα, όπως είναι το εδαφικό, το σύστημα διακυβέρνησης και το περιουσιακό, πολύ πιο εύκολα θα λύνονταν. Άρα με αυτή την έννοια η μπάλα της οριστικής επίλυσης έχει περάσει στην πλευρά της Τουρκίας. Προσωπικά δε βλέπω τέτοια διάθεση αυτή τη στιγμή. Δεν τη βλέπω γιατί η Τουρκία πιέζεται από πολλές πλευρές και ίσως χρησιμοποιεί τη διαπραγμάτευση της Κύπρου σαν ένα κρυφό χαρτί. Εμείς και η κυβέρνηση της Κύπρου έχουμε κάνει οτιδήποτε περισσότερο μπορεί να γίνει και περιμένουμε και αναμένουμε την κίνηση και από την άλλη πλευρά.

Για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο:

Τα ζητήματα που θέτει η Τουρκία για το Αιγαίο για εμάς δεν υπάρχουν. Δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες». Δεν υπάρχουν ζητήματα που να αφορούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα οποία είναι δεδομένα και έχουμε και τη δύναμη και την αποφασιστικότητα και να τα υπερασπιστούμε και να μην τα βάλουμε σε κανένα τραπέζι.

Για τις Ένοπλες Δυνάμεις:

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν μια αποστολή η οποία σαφώς περιγράφεται στο Σύνταγμα. Είμαστε μια ειρηνική χώρα και φροντίζουμε για την αποτρεπτική μας δύναμη. Η αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων αυτή τη στιγμή είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο και αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο που αξιοποιούμε τον προϋπολογισμό μας αλλά και με τον τρόπο που αξιοποιούμε και ενδυναμώνουμε το προσωπικό μας το οποίο είναι πολλαπλασιαστής δύναμης.




Για το πόσο είναι πιθανός ο επαναπροσδιορισμός της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή:

Μέλλει να το δούμε αυτό αλλά η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ δεν αλλάζει εύκολα από τη μια μέρα στην άλλη. Οι αλλαγές γίνονται με πολύ βραδύ τρόπο, το είδαμε και στην προεδρία Ομπάμα με τις αλλαγές που έγιναν. Εκτιμώ λοιπόν ότι δεν θα έχουμε δραματικές αλλαγές και οι πιθανές αλλαγές από τον πρόεδρο Τραμπ θα τύχουν και της δοκιμασίας της πραγματικότητας, καθώς στις ΗΠΑ λειτουργούν, αλληλεπιδρούντα συμφέροντα αλλά και οι  πολιτικές, όπου διαμορφώνουν τις συνθήκες. Αυτό που θα ήθελα εγώ θα ήταν μια αποφασιστική δραστηριότητα των ΗΠΑ για να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία και να νικηθεί ο ISIS. Αυτά θα ήταν ισχυρά στοιχεία και για την ειρήνευση στην περιοχή και για χτύπημα της τρομοκρατίας. Από την άλλη θα ήθελα να σταματήσει η λογική των στρατιωτικών επεμβάσεων ως λύση. Δεν είναι λύση έχει αποδειχθεί ιστορικά. Εκείνο που πρέπει να επιβεβαιωθεί στην πράξη στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, είναι οι ειρηνικές διευθετήσεις. Πιθανά να έχουμε την ανάγκη ενός νέου Ρέικιαβικ, όπως είχε γίνει πριν αρκετά χρόνια σε σχέση τότε με τα πυρηνικά όπλα.

Για το θέμα των μισθολογικών ωριμάνσεων των στελεχών των  ΕΔ:

Θα συμβούλευα την αξιωματική αντιπολίτευση κάποια πράγματα να τα ψάχνει σε βάθος. Το ΥΠΕΘΑ υπέβαλε από τον Σεπτέμβριο τα ισοδύναμα, όμως πηγαίνουμε για την επαναδιαμόρφωση του ειδικού μισθολογίου στο σύνολο του για όλες τις κατηγορίες ειδικών μισθολογίων. Μέσα σε αυτή τη διαδικασία, αυτό το κομμάτι του νόμου του Μαΐου στην ουσία αφαιρείται. Οι μισθολογικές ωριμάνσεις γίνονται περίπου τον Σεπτέμβριο κάθε χρόνο. Θα δοθούν οι ωριμάνσεις και τα λόγια του κυρίου Γεωργιάδη θα πάνε στο βρόντο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις