Η δύναμη αποτροπής της Ελλάδος είναι απολύτως ικανοποιητική έναντι της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο,παρά τις
επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Ένας Ναύαρχος , ο Επίτιμος Αρχηγός Στόλου έκανε αυτή την διαπίστωση , σε δημόσια ομιλία του. Ο Επίτιμος Αρχηγός Στόλου Κωνσταντίνος Μαζαράκης – Αινιάν, μίλησε σε εκδήλωση που οργανώθηκε από τη Σχολή Γονέων- Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης,χθες βράδυ.
Το περιεχόμενο της διάλεξης του κ.Ναυάρχου αφορούσε την “Αμυντική Θωράκιση της χώρας μας”, θέμα που συμπίπτει με τη θρασύτατη τουρκική επιθετικότητα που το τελευταίο διάστημα είναι πολύ έντονη.
Στην αρχή της ομιλίας του ο κ..Ναύαρχος αναφέρθηκε στο στρατηγικό αμυντικό πρόβλημα της Ελλάδας καθώς η Τουρκία ποτέ δεν αποδέχθηκε ότι απώλεσε το Αιγαίο ως ζωτικό θαλάσσιο χώρο της. Αυτό με τα χρόνια και την τερατώδη δημογραφική ανάπτυξή της μετεβλήθη σε έμμονη ιδέα της.
Άριστος κάτοχος του θέματος ο Ναύαρχος, λόγω και των διαφόρων αξιωμάτων που κατείχε κατά καιρούς σε νευραλγικές θέσεις του πολεμικού μας ναυτικού, αναφέρθηκε γενικά στις στρατιωτικές μας δυνατότητες αλλά ιδιαίτερα στις ναυτικές δυνάμεις που υπερασπίζονται τη χώρα μας έναντι των τερατωδών βλέψεων της Τουρκίας στο Αιγαίο και γενικά στο χώρο της ανατολικής Μεσογείο
Ο ομιλητής προέβαλε ένα πολύ παραστατικό φιλμ εικονικού και όχι μόνο πολέμου που εντυπωσίασε και στη συνέχεια προέβαλε συγκριτικούς πίνακες των στρατιωτικών δυνάμεων των δύο χωρών.
Ο κ. Μαζαράκης- Αινιάν καθόρισε σαν παράγοντες ναυτικής ισχύος την κατάσταση του πολεμικού υλικού, την επιχειρισιακή εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, το ηθικό του στρατού και την στρατιωτική εμπειρία.
Στο τέλος κατέληξε ότι σε γενικές γραμμές, η ποσοτική και ποιοτική σχέση των ναυτικών δυνάμεων των δυο χωρών, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ελλάδα, εξακολουθεί να διατηρεί ικανοποιητικές συνθήκες αποτροπής στη θάλασσα και τα νησιά, καθώς οι δυσμενείς για την Ελλάδα επιπτώσεις της κρίσης αντισταθμίζονται από τις αντίστοιχες επιπτώσεις στο αξιόμαχο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Παρά τα εσωτερικά της προβλήματα, η Τουρκία ακολουθεί μεγαλόπνοο πρόγραμμα εξοπλισμών σε όλους τους τομείς, με έμφαση στην εθνική σχεδίαση και ναυπήγηση πλοίων από την ίδια σύγχρονων οπλικών συστημάτων. Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται πολύ μακριά από αυτό το στόχο, κατά πολύ μακρύτερα από ότι προ δεκαπενταετίας. Η διαφορά δυναμικής μεταξύ των προγραμμάτων εξοπλισμών των δυο χωρών, δημιουργεί βάσιμες ανησυχίες για το μέλλον. μοναδικό θετικό σημείο, είναι η ναυτιλία μας, η οποία όχι μόνο είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο σήμερα, αλλά δείχνει την τάση διατήρησης της θέσης αυτής για αρκετά ακόμη χρόνια.
Το ερώτημα σήμερα είναι αν η Ελληνική κοινωνία αντέχει στη μακροχρόνια διάθεση των πόρων που απαιτούνται για διατήρηση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας μας έναντι των επιθετικών βλέψεων των Τούρκων.
Για το μέλλον των ναυτικών μας δυνάμεων υπέδειξε την επαρκή αμοιβή του προσωπικού, την ανάπτυξη της εγχώριας στρατιωτικής βιομηχανίας, τα προγράμματα για τη δημιουργία νέων μονάδων και τον προσανατολισμό σε νέα σύγχρονα προγράμματα στρατιωτικής ανάπτυξης οπλικών συστημάτων.
Συνδιοργανωτής της εκδήλωσης ήταν το Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου