View master και βιντεοταινίες, σημαίες πλαστικές και ντισκομπάλες, walkmanκαι ελεύθερη ραδιοφωνία, ο Γκάλης, βάτες και πάρτυ στη Βουλιαγμένη. Κωδικός: #GR80s.
Όσοι σε όλα αυτά βλέπουν κάτι από τη δική τους ζωή αλλά και εκείνοι που θέλουν να συστηθούν με τη «θρυλική» δεκαετία του 80, για την οποία έχουν ακούσει πολλά και αντιφατικά, δίνουν το δικό τους μεγάλο ραντεβού με την ιστορία, στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων.
Περισσότερα από 4.000 εκθέματα, σε 18 περίπτερα, διαδραστικές εφαρμογές και πάνω από 30 παράλληλες εκδηλώσεις (masterclasses, workshops, διαλέξεις, ημερίδες, προβολές, ειδικές εκθέσεις) από την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου έως και την Κυριακή 12 Μαρτίου, φιλοξενούνται στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων.
Η έκθεση «GR80s - Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη», περιλαμβάνει και παράλληλες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, με την συνεργασία σημαντικών ελληνικών και διεθνών, επιστημονικών και πολιτισμικών ιδρυμάτων και φορέων.
Από την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ το '87, έως τις συγκεντρώσεις με τα πλαστικά σημαιάκια, από την εκπομπή του πρώτου ιδιωτικού καναλιού της ελληνικής τηλεόρασης το '89, έως τη "νέα δημοσιογραφία" του ΚΛΙΚ και από το μύθο που δημιούργησε ο Μπίλλυ Μπο στο χώρο της μόδας, έως τη φετιχοποίηση του τζιν, η έκθεση παρουσιάζει μέσα από μια ποικιλία εκθεσιακών μεθόδων, όλα τα γεγονότα που σημάδεψαν την επίμαχη δεκαετία και διαμόρφωσαν σε ένα μεγάλο βαθμό τις επόμενες.
Την έκθεση, που θα εγκαινιάσει την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου και ώρα 20.00, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, επιμελήθηκαν επιστημονικά οι κ.κ.Βασίλης Βαμβακάς, επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Παναγής Παναγιωτόπουλος, επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.
Την ημέρα των εγκαινίων, από τις 19.00 έως τις 22.00, η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Την ημέρα των εγκαινίων, από τις 19.00 έως τις 22.00, η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Ως ειδικοί επιμελητές συνέδραμαν εκπρόσωποι και μελετητές της συγκεκριμένης γενιάς: Λεωνίδας Αντωνόπουλος, Βασίλης Βλασταράς, Μελένια Γιαννούση, Φοίβος Δεληβοριάς, Ορσαλία Ελένη Κασσαβέτη, Κώστας Κατσάπης, Λουκάς Κατσίκας, Κωστής Κορνέτης, Αλέξανδρος Ανδρέας Κύρτσης, Διονύσης Νοταράκης, Γρηγόρης Πασχαλίδης, Κυριάκος Πιερρακάκης, Λαμπρινή Ρόρη, Κώστας Ρουμανιάς, Νικόλας Σεβαστάκης, Κωστής Σταφυλάκης, Κατερίνα Σχινά, Δημήτρης Σωτηρόπουλος, Μαρία Τοπάλη, Κώστας Τσιαμπάος, Έφη Φαλίδα και Βαγγέλης Χατζηβασιλείου.
Λάτρεις της δεκαετίας πήγαν και από ένα αντικείμενο
Στην ανοιχτή πρόσκληση που έγινε από τον Ιούνιο ως το Νοέμβριο του 2016, συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 2.500 αντικείμενα της εποχής, σπάνιες φωτογραφίες, οπτικοακουστικά ντοκουμέντα, σπάνιες φωτογραφίες, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από όλους όσοι θέλησαν να δανείσουν στην έκθεση αντικείμενα από τις προσωπικές τους συλλογές και να γίνουν μέρος των GR80s.
Αντικείμενα που διηγούνται τα γεγονότα που σημάδεψαν τον τόπο
Η έκθεση έχει ως στόχο τη συγκρότηση μιας ιστορικής, κοινωνιολογικής και πολιτισμικής αναδρομής στην ελληνική δεκαετία του ’80, προσφέροντας στον επισκέπτη την ευκαιρία μιας μοναδικής αναβιωτικής εμπειρίας.
Πολιτική, τρόποι ζωής, τέχνες και τεχνολογία του ’80, συστήνονται ξανά.
Πολιτική, τρόποι ζωής, τέχνες και τεχνολογία του ’80, συστήνονται ξανά.
To περιεχόμενο της έκθεσης θα οδηγήσει τον επισκέπτη σε όλα εκείνα τα γεγονότα που σημάδεψαν την ελληνική δεκαετία του ’80, προσκαλώντας τον να δει, να «βιώσει», να εμπλακεί σε στις πρακτικές και τα υλικά γνωρίσματα της επίμαχης δεκαετίας, δημιουργώντας τη δική του αφήγηση γι’ αυτήν.
Σημαντικός στόχος της έκθεσης ήταν η δημιουργία μιας εκθεσιακής κοινότητας, δίνοντας πρόσβαση σε οργανωμένους και μη συλλέκτες αντικειμένων αλλά και συνάπτοντας σημαντικές συνέργιες με Ιδρύματα, Μουσεία και Αρχεία.
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, 213 0109300
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου