Πάνω από 200.000 άτομα αναμένονται στην Ουάσινγκτον για μια διαδήλωση που αναμένεται να είναι ιστορική. Αυτή η Women’s March έχει τις ρίζες της σε αντίστοιχη διαδήλωση του 1913.
Ο κεντρικός στόχος της διαδήλωσης δεν είναι αποκλειστικά εναντίον του Τραμπ αλλά υπέρ των γυναικών, εξηγούν οι διοργανωτές. «Διαδηλώνουμε γιατί επιβιώσαμε από μια τραυματική προεκλογική εκστρατεία η οποία ξεκίνησε πολύ νωρίς και πήγε πολύ μακριά. Διαδηλώνουμε για ο υποψήφιος πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών στήριξε την εκστρατεία του στο μίσος και τον ρατσισμό. Και τώρα, όσοι ανάμεσά μας θέλουν να αποφύγουν τα χειρότερα πρέπει να του δείξουν τι τον περιμένει τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Καλώς ήρθατε στην Ουάσινγκτον, κύριε Πρόεδρε», έγραψε σε άρθρο της η Susan Campbell, πανεπιστημιακός και συγγραφέας. Το άρθρο της δημοσιεύτηκε σε πολλά αμερικανικά σάιτ και εκφράζει την πλειοψηφία των ανθρώπων που διαδηλώνουν το Σάββατο στην Ουάσινγκτον.
Κανείς δεν έχει ξεχάσει τις χυδαιότητες του Τραμπ, σεξιστικές και μισογυνικές, ο οποίος επαίρετο ότι μπορεί «να αρπάξει από το μ@@ί» και να φιλήσει γυναίκες χωρίς να το θέλου. Κανείς δεν έχει ξεχάσει, επίσης, τις ξενοφοβικές και ισλαμοφοβικές ομιλίες του.
Για πολλούς η διαδήλωση της Ουάσινγκτον κατά του Τραμπ θυμίζει τις μεγάλες κινητοποιήσεις εναντίον της σκλαβιάς, υπέρ των δικαιωμάτων των Μαύρων αλλά και τις διαδηλώσεις για τα δικαιώματα των πολιτών. Ειδικότερα θυμίζει την μεγάλη διαδήλωση που έγινε την ημέρα της ορκωμοσίας του Woodrow Wilson το 1913, στην οποία οι γυναίκες απαιτούσαν δικαίωμα ψήφου. Πάνω από 5.000 Αμερικανοί, άνδρες, γυναίκες και φεμινίστριες από όλη τη χώρα ήρθαν να διαδηλώσουν στην Ουάσινγκτον για τα δικαιώματα των γυναικών.
Επικεφαλής της διαδήλωσης ήταν η Inez Milholland, μια δικηγόρος και πολεμική ανταποκρίτρια. Η διαδήλωση έγινε στις 3 Μαρτίου 1913 κατά μήκος της Pennsylvania Avenue.
«Ντυμένη με μια λευκή κάπα και κουκούλα, πάνω σε ένα λευκό άλογο, η δικηγόρος Inez Milholland ετέθη επικεφαλής της μεγάλης διαδήλωσης για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών, στην πρωτεύουσα», γράφει ένα άρθρο της Βιβλιοθήκης του Καπιτωλίου.
«Είναι ένα από τα ομορφότερα θεάματα και τα πιο εντυπωσιακά που έγιναν ποτέ σε αυτή τη χώρα», έγραφαν οι New York Times της εποχής.
Οι Αμερικανίδες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου, επτά χρόνια αργότερα. Οπως αναφέρουν τα κείμενα της Γερουσίας, ένας άνδρας είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης: «Αν είχατε μείνει σπίτι σας τίποτα καλό δεν θα συνέβαινε».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου