Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Έτοιμα τα πρώτα Αιγυπτιακά MiG-35 να γονατίσουν την Τουρκική Αεροπορία – Ισραήλ και Αίγυπτος εναντίον Τουρκίας και για…

…πρώτη φορά ο συσχετισμός δυνάμεων υπέρ μας

Του Βασίλη Καπούλα
Αποφασισμένες είναι Αίγυπτος και Ισραήλ να μην αφήσουν την Ελλάδα να γίνει
«δορυφόρος» της Τουρκίας για καθαρά ενεργειακούς λόγους παρά τις προσπάθειες σε πολιτικό επίπεδο για τον αφοπλισμό και την φινλανδοποίηση της χώρας μας. Η κοινή αεροναυτική άσκηση «Μέδουσα 3/2016» είναι άλλωστε η απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα. Καμία από τις δύο χώρες μαζί με τη Ρωσία δεν επιθυμούν λύση του Κυπριακού τη παρούσα χρονική στιγμή και θερμό επεισόδιο που θα αποβεί υπέρ Τουρκίας.
Σε αντίθετη περίπτωση η Τουρκία θα είναι αυτή που θα ελέγχει τα κοιτάσματα και τις ενεργειακές οδούς. Η Αίγυπτος γιγαντώνεται στρατιωτικά με τα πρώτα Αιγυπτιακά MiG-35 να είναι σχεδόν έτοιμα (εικόνες παρακάτω). Ένα πιθανό θερμό επεισόδιο Ελλάδας-Τουρκίας μπορεί να εξελιχτεί σε ένα γεωπολιτικό παίγνιο με βαθύτερες συνέπειες για όλη την περιοχή…


Ας δούμε την στρατιωτική κατάσταση της Αιγύπτου γιατί έχει αρχίσει και προβληματίζει πολύ την Τουρκία.
Επιβεβαιώνονται οι φήμες που ήθελαν την Αίγυπτο να προμηθεύεται μαχητικά τύπου Mig-35 (Fulcrum-F) για την αντικατάσταση παλαιοτέρων μαχητικών όπως τα Mig-21,J-7, Mirage, υποβρύχια Type 209/1400, με το πρώτο το S-41 να είναι έτοιμο αρχές του 2017.
Ίσως κάτι να έβλεπε να έρχεται, ίσως απλά στα πλαίσια της ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων της η Αίγυπτος τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει διεθνή έκπληξη με τις μαζικές παραγγελίες οπλικών συστημάτων τόσο από χώρες της Ευρώπης όσο και από τις ΗΠΑ.
Έτσι οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις έχουν παραγγείλει και βρίσκεται στο στάδιο της παράδοσης μια πλειάδα όπλων όπως:
125 αρμάτων μάχης εγχώριας κατασκευής κατόπιν αδείας M1A1 Abrams, αναφορές κάνουν λόγω για παραλαβή και συστοιχιών επάκτιας άμυνας Yakhont/SS-N-26 εμβέλειας 300 χιλιομέτρων με ταχύτητα 750μ/δευτ. με τις μη-επιβεβαιωμένες πηγές να κάνουν λόγω για παράδοση 8 εκτοξευτών για την σύσταση δύο πυροβολαρχιών για την κάλυψη των εισόδων/εξόδων του καναλιού του Σουέζ.
Aντιαρματικούς πυραύλους Kornet-E 9M133 AT-14 Spriggan και Metis M1 9K115-2/AT-13 Saxhorn-2, αντιαεροπορικά συστήματα Buk M2, Tor M2 και Pantsir- S1 με δεκάδες εκτοξευτές από κάθε τύπο για την κάλυψη όλων των μηχανοκίνητων και τεθωρακισμένων ταξιαρχιών ενώ ήδη είχε στην κατοχή της 10 πυροβολαρχίες Buk-M1 και 16 μονάδες εκτόξευσης Tor-M1, προμήθεια των Antey 2500 (S-300VM) σε ένα πρόγραμμα ύψους 1 δισ. δολαρίων που είναι αρκετό για την πλήρη αγορά 3 πυροβολαρχιών των 6 εκτοξευτών καθώς και των ραντάρ έρευνας και πρόσκτησης στόχων.
Επιπλέον προμηθεύεται 24 επιπλέον μαχητικά τύπου F-16Block-52 σε συνδυασμό με αεροεκτοξευόμενους Harpoon, 10 επιθετικά ελικόπτερα AH-64D Apache, μαζική προμήθεια ύψους σχεδόν 5 δισ. ευρώ για την αγορά 24 μαχητικών Rafale, μια φρεγάτας FREMM, καθώς και όπλων αέρος-αέρος MICA και αέρος εδάφους AASM, δύο ελικοπτεροφόρων Mistral ύψους 950 εκτ.δολαρίων, 4 υποβρυχίων Type 209/1400mod, 6 κορβετών κλάσης Gowind, τη ρωσική πυραυλάκατο P-32 Molniya που φέρει τους υπερηχητικούς πυραύλους τύπου P-270 Moskit, την ολοκλήρωση της παράδοσης των 4 κορβετών stealth τύπου Ambassador MK III με 8 πυραύλους Harpoon η κάθε μια, 74 Grob G-115’s και 120 K-8 Karakorum για την εκπαίδευση των πιλότων,.
Προμήθεια ύψους 2 δισ. δολαρίων για 50 MiG-35, η προμήθεια 46 επιθετικών ελικοπτέρων Ka-52K καθώς και η ολοκλήρωση των παραδόσεων για 44 ελικόπτερα Mi-8Ts και 3 Mi-17-1V, 24 μεταφορικά C-295, ενώ βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων για την προμήθεια τουλάχιστον 8 αεροσκαφών Il-76MD-90A.
Τέλος παρέλαβε από τα αμερικανικά αποθέματα 762 οχήματα τύπου MRAP. Παράλληλα σε πλήρη εξέλιξη γίνεται ο ριζικός εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση των παλαιοτέρων οπλικών συστημάτων ενώ παραγγέλθηκαν και δορυφόροι τηλεπικοινωνιών.
Το πρώτο υποβρύχιο του τύπου το S-4 έχει ξεκινήσει δοκιμές εν πλω και θα παραδοθεί το 2017 στο αιγυπτιακό ναυτικό.
Συνολικά έχουν παραγγελθεί 4 υποβρύχια το τύπου με option για ακόμα 2 τα οποία αναφορές θέλουν να είναι τύπου Type-214 AIP.
Το συμβόλαιο της προμήθειας των υποβρυχίων έχει υπογραφεί το 2011 ενώ τα σκάφη έχουν τροποποιήσεις στα πλαίσια των απαιτήσεων του ναυτικού της βορειοαφρικανικής χώρας.
Τα υποβρύχια έχουν μέγιστο εκτόπισμα 1.586 τόνων και οι διαστάσεις τους είναι 61,2μ μήκος, 6,25μ πλάτος και 5,5 μέτρα ύψος ενώ με την χρήση των 4 κινητήρων πετρελαίου μπορούν να επιτύχουν μέγιστη ταχύτητα στην επιφάνεια της τάξης των 11 κόμβων και σε κατάδυση 22 κόμβους.
Ο οπλισμός τους αποτελείται από 8 τορπιλοσωλήνες των 533mm για 14 τορπίλες και πυραύλους Sub-Harpoon.
Επιπλέον ο αιγυπτιακός στρατός θα παραλάβει 50 εκτοξευτές του συστήματος M270 Multiple Launch Rocket System από τα αμερικανικά αποθέματα έναντι κόστους 9,8 εκατ.δολαρίων
Οι εκτοξευτές θα προστεθούν στους 38 υπάρχοντες για να εξοπλίσουν τις μοίρες γενικής χρήσης των ΣΣ.
Το σύστημα MLRS μπορεί να εκτοξεύσει είτε 12 ρουκέτες σε δέσμες των 6 με αυτόματο σύστημα επαναγέμισης σε αποστάσεις μέχρι τα 32χιλιόμετρα ή μέχρι και τα 65χιλιόμετρα με τους νεώτερης κατασκευής είτε τους τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS με εμβέλεια 165/300χιλιόμετρα με κάθε εκτοξευτή να φέρει μέχρι και δύο πυραύλους.
Το σκάφος είναι ερπυστριοφόρο και βασίζεται στο αντίστοιχο του ΤΟΜΑ BRADLEY.
Έτσι όπως ανακοινώνουν διεθνή μέσα η αιγυπτιακή αεροπορία έχει παραγγείλει 46 MiG-35  με πλήρη εξοπλισμό αυτοπροστασίας, ατρακτίδια σκόπευσης για βόμβες και πυραύλους αέρος-εδάφους ενώ θα φέρουν και νέας γενιάς όπλα αέρος-αέρος όπως οι R-77 και οι R-74 σε συνδυασμό με σκοπευτικό επί κράνους και την χρήση και του ηλεκτροοπτικού αισθητήρα IRST για «παθητική» αναγνώριση και σκόπευση στόχων με τα πρώτα 6 όπως αναφέρεται να παραδίδονται πριν το τέλος του έτους.
Το ύψος της προμήθειας αναφέρεται στα 2 δισ.δολάρια και ήδη έχει γίνει η κατάθεση της προκαταβολής.
Tο μαχητικό αποτελεί την τελευταίας έκδοση στην εξελικτική διαδικασία των MiG-29, μια ριζικά ανανεωμένη έκδοση του μαχητικού σε όλους τους τομείς διατηρώντας παράλληλα τις υψηλές επιδόσεις στην κλειστή αερομαχία.
Έτσι τα ρωσικά μαχητικά φέρουν ηλεκτρονικό εξοπλισμό νέας γενιάς με κύριο αισθητήρα το ραντάρ τύπου AESA Phazotron Zhuk-AE που επιτρέπει να ανιχνεύει ταυτόχρονα 30 στόχους σε αποστάσεις μέχρι και τα 180 χλμ για μέγεθος μαχητικού και να πλήττει στον ίδιο χρόνο μέχρι και 6 από αυτά, IRST τύπου OLS-UEM για ανίχνευση στόχων με την χρήση υπερύθρων σε αποστάσεις μέχρι και τα 90 χιλιόμετρα, ηλεκτροοπτικό σύστημα σκόπευσης στόχων εδάφους OLS-K.
Επίσης φέρει και τους κινητήρες νέας γενιάς βελτιωμένης απόδοσης και με μεγάλο χρόνο ζωής με σύστημα ελέγχου FADEC τύπου RD-33MK «Morskaya Osa» των 20.000 λιβρών ώσης που επιτρέπει στο μαχητικό που πλέον κάνει χρήση στα υαλικά κατασκευής του συνθετικών υλικών για μειωμένο ίχνος και χαμηλότερο βάρος να αναπτύσσει ταχύτητες της τάξης των 2,25μαχ ενώ μπορεί να εκτελεί ελιγμούς με φορτίσεις μέχρι και τα 10g.
Το μαχητικό μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 7 τόνους φορτίου (συνδυασμός όπλων αέρος-αέρος/εδάφους, δεξαμενών καυσίμου και ατρακτιδίων αναγνώρισης/ηλεκτρονικού πολέμου) σε αποστάσεις μέχρι και τα 1.000χλμ. τέλος το μαχητικό έχει σύστημα ανεφοδιασμού εν πτήση.
Επιπλέον των Mig-35 τα ρωσικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για την παραγγελία από την Αίγυπτο και 46 επιθετικών ελικοπτέρων τύπου Ka-52K.

Έτοιμα τα πρώτα Αιγυπτιακά MiG-35 να γονατίσουν την Τουρκική Αεροπορία – Ισραήλ και Αίγυπτος εναντίον Τουρκίας και για πρώτη φορά ο συσχετισμός δυνάμεων υπέρ μας - Εικόνα0
Έτοιμα τα πρώτα Αιγυπτιακά MiG-35 να γονατίσουν την Τουρκική Αεροπορία – Ισραήλ και Αίγυπτος εναντίον Τουρκίας και για πρώτη φορά ο συσχετισμός δυνάμεων υπέρ μας - Εικόνα1
Έτοιμα τα πρώτα Αιγυπτιακά MiG-35 να γονατίσουν την Τουρκική Αεροπορία – Ισραήλ και Αίγυπτος εναντίον Τουρκίας και για πρώτη φορά ο συσχετισμός δυνάμεων υπέρ μας - Εικόνα2
Έτοιμα τα πρώτα Αιγυπτιακά MiG-35 να γονατίσουν την Τουρκική Αεροπορία – Ισραήλ και Αίγυπτος εναντίον Τουρκίας και για πρώτη φορά ο συσχετισμός δυνάμεων υπέρ μας - Εικόνα3
Έτοιμα τα πρώτα Αιγυπτιακά MiG-35 να γονατίσουν την Τουρκική Αεροπορία – Ισραήλ και Αίγυπτος εναντίον Τουρκίας και για πρώτη φορά ο συσχετισμός δυνάμεων υπέρ μας - Εικόνα4
Έτοιμα τα πρώτα Αιγυπτιακά MiG-35 να γονατίσουν την Τουρκική Αεροπορία – Ισραήλ και Αίγυπτος εναντίον Τουρκίας και για πρώτη φορά ο συσχετισμός δυνάμεων υπέρ μας - Εικόνα5
Έτοιμα τα πρώτα Αιγυπτιακά MiG-35 να γονατίσουν την Τουρκική Αεροπορία – Ισραήλ και Αίγυπτος εναντίον Τουρκίας και για πρώτη φορά ο συσχετισμός δυνάμεων υπέρ μας - Εικόνα6
Έτοιμα τα πρώτα Αιγυπτιακά MiG-35 να γονατίσουν την Τουρκική Αεροπορία – Ισραήλ και Αίγυπτος εναντίον Τουρκίας και για πρώτη φορά ο συσχετισμός δυνάμεων υπέρ μας - Εικόνα7
Έτοιμα τα πρώτα Αιγυπτιακά MiG-35 να γονατίσουν την Τουρκική Αεροπορία – Ισραήλ και Αίγυπτος εναντίον Τουρκίας και για πρώτη φορά ο συσχετισμός δυνάμεων υπέρ μας - Εικόνα8
Έτοιμα τα πρώτα Αιγυπτιακά MiG-35 να γονατίσουν την Τουρκική Αεροπορία – Ισραήλ και Αίγυπτος εναντίον Τουρκίας και για πρώτη φορά ο συσχετισμός δυνάμεων υπέρ μας - Εικόνα9
Έτοιμα τα πρώτα Αιγυπτιακά MiG-35 να γονατίσουν την Τουρκική Αεροπορία – Ισραήλ και Αίγυπτος εναντίον Τουρκίας και για πρώτη φορά ο συσχετισμός δυνάμεων υπέρ μας - Εικόνα10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις