Με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε δεινή θέση λόγω της κόντρας με τους δανειστές, που δείχνει ότι τα νέα μέτρα είναι προ των πυλών, στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πώς κερδίζει έδαφος το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος.
Κι αυτό γιατί αν γίνουν εκλογές το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό για τον ΣΥΡΙΖΑ και κανείς δεν θέλει να χάσει την καρέκλα του.
Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση φαίνεται να παίζει σε διπλό ταμπλό. Από την μία καταφεύγει σε εξαγγελίες κοινωνικών μέτρων με βασικότερη το εφάπαξ βοήθημα στο 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχους και από την άλλη τεντώνει το σχοινί με τους δανειστές γνωρίζονται πώς αυτό θα αποβεί σε βάρος της, αλλά και των Ελλήνων.
Μετά τη Νίσυρο και τη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει αύριο στην Κρήτη απ” όπου θα κάνει και νέες εξαγγελίες για αναπτυξιακά προγράμματα. Και αν όλο αυτό το σκηνικό δεν μοιάζει με προεκλογικό τότε τί είναι;
Είναι ξεκάθαρο πως θα επιβληθούν νέα μέτρα στην Ελλάδα ή θα οδηγηθεί η χώρα σε ένα τέταρτο μνημόνιο. Κι αυτό αφενός γιατί η δεύτερη αξιολόγηση δεν κλείνει, με τους Θεσμούς να ζητούν ολοένα και περισσότερα και από την άλλη τα υψηλά πλεονάσματα του 3,5% απλά δεν βγαίνουν.
Συνεπώς, πρέπει η κυβέρνηση να κάνει κάποιες κινήσεις για να δείξει στην κοινωνία ότι… αντιστέκεται, διαπραγματεύεται, αλλά ταυτόχρονα και να αναζητήσει μία έξοδο διαφυγής απ” αυτή την πίεση των δανειστών, βλέποντας πώς ο χρόνος δεν κυλάει υπερ της.
Το σενάριο των εκλογών έχει παίξει πολύ έντονα τελευταίως και εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι, αλλά κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πώς και το δημοψήφισμα είναι μία λύση. «Να απευθυνθούμε στον ελληνικό λαό και να ζητήσουμε την άποψη του αν θέλει να συνεχιστεί η πολιτική της λιτότητας», ανέφερε κυβερνητική πηγή, αλλά κάτι τέτοιο είναι τουλάχιστον ειρωνικό.
Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν ήταν αυτή που προχώρησε σε δημοψήφισμα και μετέτρεψε το 62% του «ΟΧΙ» σε «ΝΑΙ» στο μνημόνιο έναν περίπου μήνα αργότερα (τον Αύγουστο του 2015); Πώς τώρα θα ζητήσει την άποψη και πάλι των πολιτών όταν τους έχει προδώσει ήδη μία φορά ακόμη;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ότι κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πώς η κυβέρνηση μπορεί με ένα δημοψήφισμα να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού (σ.σ. και τη χαμένη αξιοπιστία της) και αυτή τη φορά να κάνει αυτό που θα λάβει ως εντολή. Γιατί πιθανότητα έτσι θα την βολεύει.
Αν δηλαδή οι πολίτες ψηφίσουν και πάλι «ΟΧΙ» τότε η κυβέρνηση θα πάει σε οριστική ρήξη με τους δανειστές με αναζωπύρωση όπως είναι φυσικό των σεναρίων για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. Το «plan Β» πάντα υπήρχε και ποτέ δεν έχει εγκαταλειφθεί. Μην ξεχνάμε επίσης και το σενάριο του Σόιμπλε για έξοδο από το ευρώ για 5 χρόνια με ένα πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.
Η θέση περί δημοψηφίσματος έχει φτάσει και στα γραφεία της αντιπολίτευσης και ήδη υπήρξαν οι πρώτες αντιδράσεις. Ενδεικτική ήταν η άποψη του Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην συνηγορήσει σε ένα τέτοιο αίτημα από την κυβέρνηση διότι θα πρόκειται για «επανάληψη των θεσμικών εκβιασμών και ατασθαλιών του 2015».
Από την άλλη η κυβέρνηση έχει ως μπούσουλα δημοσκοπήσεις, όπως αυτή που δημοσιεύτηκε χθες της Palmos Analysis που δείχνει το 45% των Ελλήνων να τάσσονται υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. και το 44% υπέρ της παραμονής της. Είναι η πρώτη φορά που υπερβαίνει το ποσοστό την εξόδου αυτό της παραμονής στην Ε.Ε.
Η δημοσκόπηση αυτή έγινε για λογαριασμό της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό έχει τη δική του σημασία. Όπως επίσης και το εύρημα της δημοσκόπησης ότι το 84% των Ελλήνων θεωρεί ότι η Ε.Ε. κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Ταυτόχρονα 6 στους 10 τάσσονται υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ (για την ακρίβεια 58% έναντι 42%). Ωστόσο και πάλι το ποσοστό του 42% είναι επίσης μεγάλο.
Το συμπέρασμα που προκύπτει λοιπόν είναι πώς η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δύσκολα θα τα παρατήσει και είναι πολύ πιθανό να βάλει τη χώρες σε νέες περιπέτειες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.