Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Παππάς: Η χώρα θα είχε οπισθοχωρήσει αν δεν είχε επισυμβεί η πολιτική αλλαγή

Σε ευθεία πρόκληση στον πρόεδρο της ΝΔ, προχώρησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.

O κ. Παππάς από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τοποθετηθεί πρώτον αν είναι επίσημη θέση του τα όσα είπε ο αντιπρόεδρος του κόμματος, ότι εμείς θα κάνουμε ό,τι «ζητήσει ο Σόιμπλε και άλλα τόσα», και δεύτερον σε τι διαφωνεί με την καταβολή της 13ης σύνταξης και της απαλλαγής του ΦΠΑ στα νησιά.
Κατά την τοποθέτηση του επί του προϋπολογισμού, ο κ. Παππάς κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιδεικνύει στο θέμα των εργασιακών μια «ανησυχητική» σιωπή, την οποία ο ίδιος απέδωσε στον φόβο ότι εφόσον επιτευχθεί το ζητούμενο της επαναφοράς των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, θα αποδειχθεί ότι η κατάργησή τους συνέβη όχι σαν απαίτηση των δανειστών αλλά γιατί ήταν στον πυρήνα των νεοφιλελεύθερου προγράμματος της ΝΔ, «στο οποίο επιμένει αμετανότητα». Ταυτοχρόνως, o κ. Παππάς ανέφερε ότι με τον ισχυρισμό της η αξιωματική αντιπολίτευση περί υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, υπονομεύει θεμελιακά το ίδιο της το αφήγημα περί success story και την υπογραφή της για πλεονάσματα 4,5% για πολλά χρόνια. «Η Ελλάδα δεν θα απογειωνόταν όπως έλεγε η ΝΔ, θα είχε πισωγύρισμα», είπε, προσθέτοντας πως επιπλέον η ΝΔ υποστηρίζει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα έρθουν ως αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεων χωρίς να λέει ποιες εννοεί, «διότι στον δημόσιο τομέα και στο ασφαλιστικό δεν τις υποστήριξε. «Το ότι τα πλεονάσματα που είχε υπογράψει η ΝΔ δεν έβγαιναν, το λέει εγκαίρως ο κ. Χαρδούβελης, αλλά αυτό το ξεχνάνε να το πουν και μιλούν μόνο για ένα μέιλ. Αποδεικνύεται ότι η παραδοχή του success story βασίστηκε σε σαθρά θεμέλια», παρατήρησε ο κ. Παππάς.


«Είναι προφανές ότι η ΝΔ διαφωνεί με τη 13η σύνταξη και την απαλλαγή των νησιών από το ΦΠΑ. Ας μας πει ο κ. Μητσοτάκης με σαφήνεια τι θα ήθελε να κάνουμε. Μήπως να δώσουμε έκτακτη επιχορήγηση για την εξόφληση δανείου της ΝΔ ή να προχωρήσουμε σε αναίρεση φόρων στους καναλάρχες;». «Εάν διαφωνούν να το διατυπώσουν σαφώς και να μας πει αν είναι επίσημη θέση του κόμματος αυτό που είπε ο αντιπρόεδρος ότι εμείς θα κάνουμε ό,τι μας πει ο Σόιμπλε κι άλλα τόσα», ζήτησε ο κ. Παππάς.
Όπως τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, προξενεί εντύπωση να ακούς τους βουλευτές του κόμματος που δέσμευσε τη χώρα σε μια συμφωνία, η οποία προέβλεπε 20 δισ. παραπάνω επιβάρυνση μέχρι το 2018 από αυτή που προβλέπει η συμφωνία που έφερε η σημερινή κυβέρνηση, να μιλούν για υπερφορολόγηση, όπως επίσης ότι μιλούν για μη ρεαλιστικούς στόχους του 3,5% το 2018, και ήταν ρεαλιστικοί οι στόχοι διατήρησης του πλεονάσματος του 4,5% για πολλά χρόνια.
Αναπτυξιακός προϋπολογισμός
«Έχω την αίσθηση ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ζει ένα χρόνο πίσω. Αυτή τη στιγμή τελειώνει μια χρονιά κατά την οποία η οικονομία έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη, η ανεργία έπεσε στο 23,1%, οι εξαγορές αυξήθηκαν κατά 10%, οι επενδύσεις πάγιων κεφαλαίων κατά 12,6%, η βιομηχανική παραγωγή τον Οκτώβριο κατά 7%, ο τουρισμός κατά 11% και απόψε συζητούμε έναν προϋπολογισμό ανάπτυξης γιατί εκτός των άλλων προβλέπει την πλήρη ανάπτυξη του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης με 760 εκατ. ευρώ, την αύξηση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, την αυξημένη χρηματοδότηση κατά 300 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της Παιδείας, της Υγείας και της κοινωνικής προστασίας», είπε ο κ. Παππάς. Χαρακτήρισε δε, «ακρότητες» «για να στηρίξουν το αλλοπρόσαλλο αφήγημα της αντιπολίτευσης» τα όσα λέγονται ότι η διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ στοίχισε 100 - 200 - 300 δισ. στον ελληνικό λαό και το PSI τον γλύτωσε από 600 δισ.».
«Αν δεν είχε επισυμβεί η αλλαγή»
«Ήρθε η ώρα να αναρωτηθεί ο ελληνικός λαός, αν θα είχαμε αυτή την απόφαση του Γιούρογκρουπ αν δεν είχε επισυμβεί η πολιτική αλλαγή» σημείωσε ο κ. Παππάς, «διότι η επίσημη ελληνική θέση επί ΝΔ ήταν πως το χρέος είναι βιώσιμο».
«Αυτή η απόφαση δεν ήταν αποτέλεσμα μόνον της σκληρής διαπραγμάτευσης και αποτέλεσμα καλά οργανωμένης διπλωματίας της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα και εκτός σχεδιασμού και πολιτικής μεθοδολογίας της τρόικας καταφέραμε να πείσουμε τους εταίρους», προσέθεσε και τόνισε ότι δεν θα υπήρχε αλλιώς η εθνική σύνταξη, παρά θα είχε εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, δεν θα καταβαλλόταν η 13η σύνταξη στις 22 Δεκεμβρίου, δεν θα υπήρχε προοπτική ανάκαμψης των εισοδημάτων των χαμηλοσυνταξιούχων, δεν θα υπήρχε πρόγραμμα που πετυχαίνει να βγάλει την οικονομία σε ανάπτυξη.
Αναφερόμενος στον τομέα της αρμοδιότητάς του, ο κ. Παππάς ανέφερε ότι η χώρα δεν είχε για χρόνια ψηφιακή στρατηγική (είναι 26η από τους 28 στην ενσωμάτωση τεχνολογιών και πληροφορικής), βρίσκεται πολύ χαμηλά και στο ποσοστό επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική τιμολόγηση αλλά και στην απασχόληση της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη δραματική ύφεση και τη φυγή στο εξωτερικό των ειδικευμένων επιστημόνων.
Δωρεάν ίντερνετ
«Εμείς υποβάλαμε τη νέα εθνική ψηφιακή εθνική στρατηγική στην ΕΕ, αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες στον δημόσιο τομέα, ενισχύουμε τις επιχειρήσεις να αναπτύξουν ψηφιακές υπηρεσίες, στοχεύουμε στη συγκράτηση του πληθυσμού, ενισχύουμε τις ψηφιακές δεξιότητες του πληθυσμού, εισάγουμε ευέλικτες μορφές υλοποίησης των έργων πληροφορικής και επικοινωνιών» υπογράμμισε. Επίσης, και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, καταλόγισε στις προηγούμενες κυβερνήσεις «αδράνεια» αφού η χώρα βρίσκεται στον πάτο της κατάταξης στην ΕΕ και τόνισε ότι ο στόχος της κυβέρνησης αυτής είναι μεν φιλόδοξος αλλά εφικτός: να εγκαταστήσουμε οπτικές ίνες για όλη την Ελλάδα. «Για μας οι νέες τεχνολογίες, μπορούν να αποτελέσουν όχημα υλοποίησης πολλών κοινωνικών δράσεων» είπε και ανακοίνωσε ότι ήδη εφαρμόστηκε η πρώτη δράση για την δωρεάν δορυφορική τηλεόραση στη Θράκη και το αμέσως επόμενο διάστημα θα υλοποιηθούν οι δράσεις για: Δωρεάν ίντερνετ στους πρωτοετής φοιτητές, ειδικά κοινωνικά τιμολόγια για ειδικές κατηγορίες ΑΜΕΑ και δωρεάν ίντερνετ στα παραμεθόρια νησιά.
«Στον πυρήνα της αντίληψης είναι ότι η Πολιτεία θα λάβει όλα τα μέτρα ώστε η χώρα να περάσει στη νέα γενιά πληροφορικής και επικοινωνιών χωρίς να μείνει κανείς πίσω. Στον αντίποδα των νεοφιλελεύθερων επιλογών βρίσκεται ο ισχυρός ρόλος που καλείται να παίξει και το Δημόσιο και η κυβέρνηση και οι Ρυθμιστικές Αρχές», υπογράμμισε ο αρμόδιος υπουργός.
Τέλος, ο κ. Παππάς ενημέρωσε σε ό,τι αφορά τα ΜΜΕ, ότι ξεκινάει ένας κύκλος επαφών για να στηριχθεί το ΕΣΡ για να υλοποιηθεί τάχιστα η διαδικασία αδειοδότησης. «Δεν ξεκινάει από το μηδέν η Πολιτεία, έχει συσσωρεύσει γνώση και εμπειρία και πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα», είπε καταλήγοντας στην τοποθέτησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις