Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε ημερίδα της εφημερίδας «Μακεδονία» με θέμα: «Αναπτυξιακή Σύμπραξη Κράτους -Τραπεζών - Επιχειρήσεων».
Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι για να υπάρξει ανάπτυξη και προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα απαιτείται ένα μείγμα πολιτικής με λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες, αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων, προχώρημα των ιδιωτικοποιήσεων, διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.
«Η λέξη εμπιστοσύνη, αυτό είναι το βασικό πρόβλημα της χώρας. Εμπιστοσύνη. Δηλαδή, οι επενδυτές, Έλληνες και ξένοι, δεν έρχονται στην Ελλάδα να επενδύσουν εδώ και αρκετά χρόνια, από την κρίση και μετά πολύ περισσότερο, γιατί αισθάνονται ότι θα πάνε χαμένα τα λεφτά τους, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους που δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη φορολογία» είπε ο κ. Χατζηδάκης και συνέχισε:
«Επομένως, πρέπει να καταλάβουμε ότι χρειάζεται ένα άλλο μείγμα πολιτικής» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ πρόσθεσε ότι «τόσο η τρόικα όσο και η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και η όποια αυριανή κυβέρνηση πρέπει να πάρουμε χαμπάρι, ότι χρειάζεται να εφαρμόσουμε ένα άλλο μείγμα, μια άλλη προσέγγιση, στη φορολογική πολιτική» και συνέχισε:
«Είναι δεδομένο ότι το έχουμε παρακάνει με τους φόρους, φυσικά και με τους φόρους των επιχειρήσεων, δε μπορεί να συνεχίσουμε σε αυτό το επίπεδο, πρέπει να προχωρήσουμε με ένα δίπτυχο: λιγότεροι φόροι - λιγότερες δαπάνες και αυτό δεν είναι καμιά νεοφιλελεύθερη εμμονή είναι μια επιταγή της πραγματικότητας».
Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε, ακόμη, ότι οποιαδήποτε μέτρα κι εάν ληφθούν για τη φορολογία πάλι δεν πρόκειται να υπάρξουν ικανοποιητικά αποτελέσματα, αν δε λυθεί το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων.
«Αν δε λύσουμε το θέμα των «κόκκινων» δανείων δεν πρόκειται να πάρει μπροστά η οικονομία. Έχουμε το παγκόσμιο ρεκόρ στα κόκκινα δάνεια, το παγκόσμιο ρεκόρ, με τους υπόλοιπους να μας ακολουθούν από τεράστια απόσταση» είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε : «Όσο καθυστερούμε δε ζημιώνονται μόνο οι τράπεζες, ζημιώνεται η πραγματική οικονομία».
Υπογράμμισε, ότι πρέπει να προχωρήσουν διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων και ιδιωτικοποιήσεων, φέρνοντας ως θετικά παραδείγματα αυτές που έγιναν ήδη και διερωτήθηκε:
«Τι βιολί βαράει μια κυβέρνηση, η οποία έχει υπογράψει τη σύμβαση για το Ελληνικό και βάζει την ίδια στιγμή εμπόδια στον εαυτό της; Αν είχε προχωρήσει πολύ νωρίτερα, οι μπουλντόζες θα ήταν μέσα στο Ελληνικό και αυτό θα ήταν τονωτική ένεση και για την οικονομία αλλά και για την ίδια την κυβέρνηση. Αντί να υπάρχει ένας κρανίου τόπος, θα υπήρχαν εργαζόμενοι θα υπήρχαν μηχανήματα, θα υπήρχε κινητικότητα, θα υπήρχε αισιοδοξία». Κατηγόρησε, κυβέρνηση και τρόικα για την αλλαγή του νόμου πλαισίου για την απλούστευση των αδειοδοτήσεων, «που ήταν οριζόντιος, σε τρία μόνο θεματικά πεδία».
«'Αρα, λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες, αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων, διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Και αυτός είναι ο λόγος, που εμείς είμαστε υπέρ της πολιτικής αλλαγής» είπε ο κ. Χατζηδάκης και αναφερόμενος στη σημερινή κυβέρνηση πρόσθεσε: «Είναι μια κυβέρνηση που επιβάλλει φόρους και χαίρεται για αυτό, κλαίει για τις όποιες μεταρρυθμίσεις προχωρεί και έχει μετατρέψει την οικονομία σε μια οικονομία του «ου μπλέξεις».
Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε, ακόμη, ότι και με την υπάρχουσα συνταγματική πρόβλεψη, την οποία χαρακτήρισε «αναχρονιστική» η χώρα είναι σε θέση να προσελκύσει ξένους φοιτητές και να γίνει «ακόμη και με το σημερινό πλαίσιο, το συνταγματικό, διεθνές κέντρο εκπαιδευτικό κέντρο».
Σχολιάζοντας, για τη Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και για το θέμα των εγκαταστάσεων είπε ότι δε χρειάζονται μεγαλεπήβολα σχέδια για την καινοτομία, μπορούν να βρεθούν λύσεις, γιατί η καινοτομία «χωράει και σε μικρό μπουκάλι».
Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στα έργα, τις υποδομές στη Μακεδονία, εκφράζοντας την ικανοποίηση του που κάποια από αυτά τα τελευταία χρόνια με διαδοχικές κυβερνήσεις προχώρησαν, αλλά τόνισε ότι το σημαντικότερο είναι «πως θα εκμεταλλευθούμε τις υποδομές».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου