5 μπανάνες
1 κουβερτούρα γάλακτος -η μαύρη σοκολάτα κατά προτίμηση
1 πρέζα αλάτι
1 κουτ.γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα κανέλα
1 γεμάτη κουταλιά σούπας βούτυρο
3 κουτ.σούπας καστανή ζάχαρη
300 γραμ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γραμ ζάχαρη για το καραμέλωμα
100 γραμ ζάχαρη για την ζύμη
250 γραμ βούτυρο για την ζύμη
Καθαρίζουμε τις μπανάνες,τις κόβουμε στην μέση και μετά τις χωρίζουμε στην μέση κατά μήκος.
Δηλαδή με μία μπανάνα φτιάχνουμε 4 κομμάτια .
Ρίχνουμε σε τηγάνι την μισή από την ζάχαρη το βάζουμε στην φωτιά και τοποθετούμε στην σειρά τις μπανάνες να τις καραμελώσουμε .
Μόλις χρυσαφίσουν από την μία πλευρά τις γυρνάμε και από την άλλη να γίνουν το ίδιο.Αμέσως προσθέτουμε και την μία κουταλιά βούτυρο να λιώσει κουνόντας το τηγάνι πέρα δώθε
Παίρνουμε μία φόρμα δαχτυλίδι την βουτυρώνουμε ελαφρώς και τοποθετούμε ακτινωτά μέσα τις μπανάνες όλες σε όλη την επιφάνεια τις φόρμας.
Τις πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη από πάνω .
Σε μπολ ρίχνουμε το αλεύρι ,το βουτυρο ,την υπόλοιπη ζάχαρη,το μπέικιν ,την κανέλα ,αλάτι,και με τα χέρια ψυχουλεύουμε [τρίβουμε ] την ζύμη .γίνετε σαν τρίμα ,
Παίρνουμε με το χέρι λίγη λίγη από την ζύμη και την τοποθετούμε από πάνω από τις μπανάνες καλύπτοντας τες.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει .
Μόλις ετοιμαστεί με προσοχή την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και ετοιμάζουμε το γλάσο .
Σπαμε τίς σοκολάτες σε κομματάκια μέσα σε γιάλινο μπολ και το τοποθετούμε πάνω σε κατσαρολίτσα με νερό που βράζει ανακατεύοντας με σπάτουλα ίσια σιλικόνης μέχρι να λιώσουν,το λεγόμενο μπέν μαρί.
Τώρα δύο είναι οι κινήσεις μας ,η κόβουμε τρίγωνα κομμάτια την τάρτα και με ένα κουτάλι τραβάμε γραμμές σοκολάτας από πάνω στο κομμάτι οριζόντια σαν σχέδιο ,η ρίχνουμε όλο το γλάσο πάνω από την τάρτα μέσα στην πιατέλα και την στρώνουμε ομοιόμορφα παντού σε όλη την επιφάνεια τις τάρτας.Αν κάνουμε το πρώτο μας φτάνει μόνο μία σοκολάτα να λιώσουμε ,αν κάνουμε το δεύτερο χρειάζονται και οι δύο.
Καλή επιτυχία !!
Η τάρτα μπανάνας πάει πολύ με κρέμα σαντιγί στο πλάι !!
Συνταγή του Ακη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου