Μαριναρισμένα φρούτα (250 γραμ. σουλτανίνα, 250 γραμ.
σταφίδες, 315 γραμ. ξανθές σταφίδες, 60 γραμ. κόντιτα, 60 γραμ. χουρμάδες ψιλοκομμένοι)
1 1/2 κ.γ. ανάμεικτα μπαχαρικά (γαρύφαλλο, τζίντζερ)
1 κ.γ. σκόνη κανέλας
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Χυμός από 1 πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 λεμόνι
105 ml μαύρη μπίρα
125 ml μπράντι.
150 γραμ. μήλα ξεφλουδισμένα και ψιλοκομμένα
150 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ◆ 200 γραμ. βασιλικό λίπος ή κατσικίσιο βούτυρο
150 γραμ. καστανή ζάχαρη ◆ 200 γραμ. τριμμένη ψίχα άσπρου ψωμιού
2 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
2 κ.σ. μελάσα
3 κ.σ. μπράντι.
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα φρούτα που πρόκειται να μαρινάρουμε, τα ανακατεύουμε, καλύπτουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε σε δροσερό μέρος για μία ολόκληρη νύχτα, ώστε να ανακατευτούν τα αρώματα. Την επομένη, σε άλλο μπολ, βάζουμε τα μήλα, το αλεύρι, το λίπος, τη ζάχαρη, το τριμμένο ψωμί, τη μελάσα και τα αβγά, προσθέτουμε τα μαριναρισμένα φρούτα και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για πουτίγκα χωρητικότητας 2,5 lt ή δύο φόρμες τού 1,5 lt και ρίχνουμε το κουρκούτι που έχουμε ετοιμάσει. Κλείνουμε τη φόρμα με το καπάκι της, το οποίο επίσης έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει (αν δεν υπάρχει καπάκι, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο) και την αχνίζουμε για δέκα ώρες. Το άχνισμα της πουτίγκας γίνεται ως εξής: τοποθετούμε στον πάτο μιας μεγάλης κατσαρόλα μια σχάρα. Τη γεμίζουμε μέχρι τη μέση με βραστό νερό και τοποθετούμε επάνω στη σχάρα τη φόρμα τής πουτίγκας. Βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, φροντίζοντας να προσθέτουμε κατά διαστήματα βραστό νερό στην κατσαρόλα, ώστε να συμπληρώνουμε αυτό που εξατμίζεται. Μετά το άχνισμα, αφήνουμε την πουτίγκα να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. Αφαιρούμε το καπάκι και την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
Πριν από το σερβίρισμα, ζεσταίνουμε σε μικρό κατσαρολάκι τις τρεις κουταλιές μπράντι, περιχύνουμε την πουτίγκα και την ανάβουμε. Τη σερβίρουμε με κρέμα βουτύρου ή κρέμα γάλακτος πασπαλισμένη με κανέλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου