Η κινεζική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμοι να κυριεύσει την Ταϊβάν, η οποία το Πεκίνο την θεωρεί αποστάτρια χώρα, με την δύναμη των όπλων, πριν η νέα
κυβέρνηση των ΗΠΑ «ενεργοποιήσει την κάρτα της Ταϊβάν», σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές αξιωματικών του Πεκίνου.
«Η κινεζική ηπειρωτική χώρα πρέπει να θέσει για ψήφισμά, την ανάκτηση της Ταϊβάν με τη βία,» έγραψε η εφημερίδα World Times που ανήκει στο κομμουνιστικό κόμμα, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Η είδηση έρχεται μετά τα πρόσφατα σχόλια του νεοεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ, σχετικά με την Ταϊβάν, λέγοντας ότι η πολιτική της μία-Κίνας είναι μια «φάρσα».
«Νομίζουμε ότι τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος για την κινεζική ηπειρωτική χώρα να αναδιατυπώσει την πολιτική της για την Ταϊβάν, και αν χρειαστεί η χρήση βίας ως κύρια επιλογή να προετοιμαστούν προσεκτικά για αυτό», έγραψε στο δημοσίευμα της η World Times, την οποία μετέδωσε και το Ρωσικό RT.
«Αν η κινεζική ηπειρωτική χώρα δεν κάνει χρήση βίας, η πιθανότητα της ειρηνικής ενοποίησης θα γλιστρήσει μακριά. Ανεξάρτητες δυνάμεις στο νησί πιστεύουν ότι ο χρόνος είναι με το μέρος τους … μπορούν να επιβιώσουν με τη βοήθεια διεθνών δυνάμεων. Το μέλλον της Ταϊβάν δεν πρέπει να διαμορφώνεται από την… Ουάσιγκτον,» ανέφερε χαρακτηριστικά το άρθρο.
Η Κίνα έχει εξοργιστεί από τις πρόσφατες δηλώσεις του Τράμπ και του επιτελείου του για την ίδια και την Ταϊβάν. Από το 1970, η παγκόσμια κοινότητα έχει επαφές με τις δύο χώρες στο πλαίσιο του καθεστώτος της «μίας Κίνας», το οποίο αναφέρει ότι οι χώρες μπορούν να διατηρούν επίσημες διπλωματικές σχέσεις είτε με την Κίνα ή την Ταϊβάν, αλλά όχι και με τις δύο. Η ρήξη μεταξύ των δύο ξεκίνησε όταν οι κομμουνιστές κέρδισαν το κινεζικό εμφύλιο πόλεμο το 1949, νικώντας τους εθνικιστές, οι οποίοι κατέφυγαν στην Ταϊβάν.
Στη συνέχεια, τόσο το Πεκίνο όσο και η Ταϊπέι υποστήριξαν την κυριαρχία της Κίνας, αλλά στα επόμενα χρόνια η πλειονότητα των χωρών διεθνώς επέλεξαν να αναγνωρίσουν την κυβέρνηση του Πεκίνου ως την επίσημη αρχή της Κίνας. Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει επίσημες σχέσεις με την Κίνα από το 1979.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου