Οι αξιωματούχοι του Χαλεπίου επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει πια χώρος για να θάψουν τους νεκρούς που πέφτουν στο Χαλέπι. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια περίπου
20.000 άνθρωποι έχουν χάσει τις ζωές τους στην πόλη, από τον εμφύλιο και από τις μάχες με τον ISIS.
Δύο νεκροταφεία έχουν ήδη γεμίσει, ενώ οι Αρχές ψάχνουν χώρο για να φτιάξουν ένα τρίτο. Στο μεταξύ οι κάτοικοι απελπισμένοι θάβουν τους οικείους τους στις αυλές των σπιτιών τους, ενώ κάποιοι άλλοι σοροί απλά παραμένουν στο δρόμο καλυμμένοι με σεντόνια.
Εκπρόσωπος των τοπικών αρχών επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πλέον χώρος για ταφές, ενώ δεν υπάρχουν μηχανήματα για να σκαφτούν μαζικοί τάφοι.
Οι σφοδρές μάχες που διεξάγονται τις τελευταίες εβδομάδες στο ανατολικό Χαλέπι, είχαν ως αποτέλεσμα την επανάκτηση του 52% της ανταρτοκρατούμενης περιοχής από τις δυνάμεις του Άσαντ, ενώ μόνο τις δύο τελευταίες εβδομάδες, οι νεκροί άμαχοι ξεπέρασαν τους 300, 42 εκ των οποίων παιδιά και ακόμα 220 αντάρτες προστέθηκαν στην εκατόμβη.
Επιστρέφουν στα σπίτια τους στο ανατολικό Χαλέπι
Εκατοντάδες κάτοικοι του ανατολικού Χαλεπίου επιστρέφουν μαζικά στα σπίτια τους, που βρίσκονται στις απελευθερωμένες από τον Άσαντ περιοχές.
Πριν από δύο μέρες οι καθεστωτικές δυνάμεις είχαν οδηγήσει δημοσιογράφους στη συνοικία Χανάνο, με έναν δημοσιογράφο του Reuters να περιγράφει ότι, κόσμος από το δυτικό Χαλέπι επιστρέφει μετά από χρόνια στα σπίτια του.
Την ίδια ώρα, που εκατοντάδες κάτοικοι επιστρέφουν με λεωφορεία στο ανατολικό Χαλέπι, ο ρωσικός στρατός, σύμμαχος του Άσαντ, παρέδωσε ανθρωπιστική βοήθεια στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές του Χαλεπίου.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 30.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις τελευταίες σφοδρές μάχες, με τους 18.000 εξ αυτών να οδεύουν προς τις περιοχές που ελέγχονται από τον Άσαντ, τους 8.500 να πηγαίνουν προς την περιοχή Σείκ Μασκούντ (Sheikh Maqsoud) και τους υπόλοιπους σε άλλες ανταρτοκρατούμενες περιοχές.
Την ίδια ώρα πάνω από 100.000 παραμένουν εγκλώβισμένοι στο ανατολικό Χαλέπι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ οι εκτιμήσεις του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο ίδιος αριθμός μπορεί να φτάνει και τις 200.000. Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι αυτοί επιβιώνουν κάτω από φρικτές συνθήκες, χωρίς νοσοκομεία, ρεύμα, νερό, τρόφιμα και καύσιμα, αφού η ανθρωπιστική βοήθεια έχει διακοπεί από τον περασμένο Ιούλιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου