Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Αρχίζει να αναδύεται η πραγματικότητα της τελευταίας προσέγγισης της Τουρκίας με την Ρωσία και το Ιράν, καθώς οι εξελίξεις στο Χαλέπι και η απελευθέρωση της πόλης
από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που στηρίζονται από την Άγκυρα, άρχισαν να ραγίζουν το πλαίσιο της προσέγγισης του Ερντογάν με τον Πούτιν αλλά και με την Τεχεράνη.
Είναι χαρακτηριστικό πως επί δυο συνεχείς μέρες χιλιάδες Τούρκοι εθνικιστές διαδηλώνουν έξω από την ρωσική πρεσβεία στην Άγκυρα και έξω από το ρωσικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης κατά της Ρωσίας για τα γεγονότα στο Χαλέπι και την γενοκτονία, όπως υποστηρίζουν, σε βάρος του Σουνιτικού τοπικού πληθυσμού.
Χαρακτηριστική είναι επίσης η σκληρή επίθεση του αρθρογράφου της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ, του Akif Beki, ο οποίος επιτιθέμενος προσωπικά κατά του Ρώσου προέδρου, Βλαδιμήρ Πούτιν, αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να είσαι φίλος με ένα υποκριτή και ένα υπονομευτή των συμφερόντων της Τουρκίας στην Συρία που σκοτώνει αμάχους στο Χαλέπι.
Ανάλογο είναι και το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, Cumhurrıyet, που αναρωτιέται πως είναι δυνατόν να συνομιλείς με τις δυο αυτές χώρες Ρωσία και Ιράν, που προχωρούν σε γενοκτονία στο Χαλέπι ενώ κυνηγούν τις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης που προσπαθούν να ανασυνταχτούν πίσω από τα τουρκικά στρατεύματα με τη επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη».
Οι τουρκικές κατηγορίες εκτοξεύονται και κατά του Ιράν το οποίο κατηγορούν ότι με την καθοδήγηση του δυνάμεις Σιϊτών προχωρούν σε εκτελέσεις Σουνιτών προκαλώντας την έντονη οργή των Τούρκων διαδηλωτών.
Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται τώρα μετά την κατάρρευση του μετώπου της συριακής αντιπολίτευσης στο Χαλέπι, φέρνει ούτος ή άλως σε απ ευθείας σύγκρουση τα συριακά στρατεύματα με τις δυνάμεις των Τούρκων που έχουν σταματήσει μετά από την έντονη αντίδραση της Μόσχας έξω από την πόλη Ewl Bab, μην τολμώντας να προχωρήσουν για να την καταλάβουν φοβούμενοι την οργή των Ρώσων.
Όσοι γνωρίζουν τα δεδομένα, από την αρχή είχαν διατυπώσει τις αμφιβολίες τους για την προσέγγιση Τουρκίας Ρωσίας ότι είναι πολύ δύσκολο να κρατήσει επί πολύ. Το ερώτημα είναι από εδώ και περά τι θα γίνει καθώς πλέον οι δυο παρατάξεις είναι τώρα αντιμέτωποι μέτωπο με μέτωπο, ενώ καραδοκούν και οι Κούρδοι για να επιφέρουν θανατηφόρο χτύπημα στην Τουρκία.
Ίδωμεν.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
nikosxeiladakis.gr
nikosxeiladakis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου