καγκελαρίου Μέρκελ χαρακτηρίζοντας την Ενωμένη Ευρώπη ως «κατεστραμμένο κράτος».
Ο Ρόλαντ Μπέργκερ σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Handelslbatt» υποστηρίζει ότι «αιτία όλων είναι το ευρώ» και εξηγεί: «Νομίζω ότι αυτή η κρίση μπορεί να λυθεί μόνο μέσω ριζοσπαστικών βημάτων και όχι μέσω όλου αυτού του μπερδέματος που συμβαίνει», υποστηρίζει ο 79χρονος Μπέργκερ και προειδοποιεί: «Σε διαφορετική περίπτωση η Ευρώπη θα καταρρεύσει. Η οικονομική κουλτούρα σε κάθε μία από τις 19 χώρες είναι, απλά, εντελώς διαφορετική. Δεν θα πρέπει να εξετάζουμε το εάν η Ελλάδα μπορεί να σωθεί, αλλά εάν είναι πολύ πιο λογικό η Γερμανία να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, προκειμένου να σωθεί η Ε.Ε. στο σύνολό της»,
Οπως είπε η ισχυρή γερμανική οικονομία, με πλεόνασμα πληρωμών 9% του ΑΕΠ, ουσιαστικά, θέτει εκτός ισορροπίας την Ε.Ε. Αναφερόμενος στην πολιτική της ΕΚΤ υποστηρίζει ότι είναι θετική για το 75% της Ευρωζώνης, κυρίως για τις χώρες του Νότου, αλλά καθόλου καλή για την ισχυρή γερμανική οικονομία και τις χώρες με θετικούς προϋπολογισμούς. «Όλο αυτό διαλύει την Ευρώπη», εκτιμά.
Παραδέχεται, πάντως, ότι για πολιτικούς και ιστορικούς λόγους η Γερμανία δεν θα προχωρήσει σε ένα τόσο ριζοσπαστικό βήμα, όπως αυτό της εγκατάλειψης του ευρώ. Προτείνει, όμως, ως εναλλακτική λύση τη δημιουργία μίας «ειδικής μεταβατικής ζώνης», ανάλογης λειτουργίας με αυτή της Γερμανίας, όπου τα πλουσιότερα ομοσπονδιακά κρατίδια «μεταφέρουν» κεφάλαια προς τα φτωχότερα.
«Η Γερμανία θα καταστεί ο βασικός χρηματοδότης των πιο αδύνατων χωρών και γι’ αυτό δεν συμφωνούμε με αυτή τη λύση. Ιταλοί, Ισπανοί και Γάλλοι μου λένε όταν μιλώ μαζί τους: Εσείς οι Γερμανοί καταστρέφετε την Ευρώπη με την πολιτική λιτότητας!», προσθέτει ο κ. Μπέργκερ.
Μία τρίτη εναλλακτική θα ήταν η εισαγωγή εθνικών παράλληλων νομισμάτων συνδεδεμένων, σε προσωρινή βάση, με το ευρώ. «Το ευρώ θα μπορούσε να «βρεθεί» σε ένα ανταγωνιστικό επίπεδο σε δύο χρόνια. Βάσει του αρνητικού σεναρίου, τα παράλληλα νομίσματα τελικά θα αντικαταστήσουν το ευρώ. Ακολούθως, όπως συνέβαινε το 200, θα έχουμε την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση, με σταθερές ισοτιμίες και κανόνες. Οι χώρες με προβλήματα θα μπορούσαν να φύγουν προσωρινά από την ένωση, να υποτιμήσουν τα νομίσματά τους και να επανέλθουν με τη βοήθεια των εταίρων τους σε αυτήν. Όλα αυτά θα ήταν καλύτερα από την τρέχουσα εύθραυστη κατάσταση, όπου οι συμφωνίες σε επίπεδο Ε.Ε. δεν εφαρμόζονται σε όλες τις περιπτώσεις», προσθέτει ο σύμβουλος της κυρίας Μέρκελ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου