Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Χριστουγεννιάτικος μπακλαβάς

Νόστιμο, όχι μόνο εποχιακό γλυκό, αλλά και ΕΛΛΗΝΙΚΟ.


Τι χρειαζόμαστε:
1 κιλό καρύδια αλεσμένα
1 κιλό φύλλο κρούστας
2 κούπες ζάχαρη
λίγο μοσχοκάρυδο
250γρ βούτυρο γάλακτος
γαρίφαλλο ολόκληρο (σε καρφάκια)



για το σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
2 βανίλιες
μισό λεμόνι πλυμένο καλά
5 κούπες νερό

Πώς το κάνουμε:
Βάζω σε μπολ τα καρύδια με το μοσχοκάρυδο και τη ζάχαρη και τ' ανακατεύω καλά.
Στρώνω σε μεγάλο ταψί 3 φύλλα κρούστας, χωρίς να το βουτυρώσω. Στο 3ο φύλλο πασπαλίζω μερικές κουταλιές από το μίγμα καρυδιού. Συνεχίζω με φύλλο-γέμιση έως ότου τελειώσουν. Φροντίζω πάνω-πάνω να κρατήσω 3 φύλλα κρούστας χωρίς γέμιση.
Κόβω το γλυκό σε κομμάτια και σε κάθε κομμάτι καρφώνω ένα γαρίφαλλο.
Βάζω το βούτυρο να κάψει καλά και το ρίχνω κουταλιά-κουταλιά στο γλυκό ειδικά στα σημεία που το έχω κόψει.
Ψήνω το γλυκό στο φούρνο στους 150 βαθμούς για 2 ώρες. Οταν ψηθεί τ'αφήνω λίγο να κρυώσει και το περιχύνω με το σιρόπι, που έχω βράσει για 5 λεπτά.
Καλή επιτυχία!!!
Λίγα μυστικά ακόμα
Το ταψί δεν το βουτυρώνω γιατί το βούτυρο που το περιχύνω είναι αρκετό και δεν κολλάει. Το βούτυρο το αφήνω να κάψει καλά μέχρι να αχνίσει και να ακούγεται όταν το ρίχνω στο γλυκό. Το φρέσκο βούτυρο το έχω αντικαταστήσει με φυτίνη και γίνεται το ίδιο νόστιμο. Αν θέλετε μπορείτε για λιγότερη ποσότητα να το φτιάξετε, ακριβώς στη μέση όλα τα υλικά. Το ψήσιμο του γλυκού εξαρτάται από το φούρνο. Εγώ το ψήνω έως ότου ροδίσει ελαφρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις