Το Σώμα Μηχανικών του Αμερικανικού Στρατού απέρριψε την άδεια για έναν αμφιλεγόμενο πετρελαιαγωγό που διασχίζει τη Βόρεια Ντακότα, μια νίκη για τους
ιθαγενείς των Ηνωμένων Πολιτειών και τους ακτιβιστές υπέρ του κλίματος που έχουν διαδηλώσει εναντίον του έργου για αρκετούς μήνες τώρα, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες.
ιθαγενείς των Ηνωμένων Πολιτειών και τους ακτιβιστές υπέρ του κλίματος που έχουν διαδηλώσει εναντίον του έργου για αρκετούς μήνες τώρα, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες.
Πάντα «κάτι φαίνεται αδύνατο μέχρι να πραγματοποιηθεί» είχε πει ο Νέλσον Μαντέλα που έφυγε από τη ζωή σαν χθες στις 5 Δεκεμβρίου του 2013, λόγια που θα μπορούσαν να τα πουν και όσοι μάχονται εδώ και μήνες να μην περάσει ο αγωγός πετρελαίου από την περιοχή των Σιου, στη Βόρεια Ντακότα, μετά την απόφαση του Σώματος Μηχανικών του Αμερικανικού Στρατού να αναζητήσει νέα διαδρομή.
Το Σώμα, που εκδίδει άδειες, επιβλέπει και συχνά συμμετέχει σε μεγάλα κατασκευαστικά έργα, γνωμοδότησε ότι ο αγωγός δεν θα περάσει κάτω από τον ποταμό Μιζούρι, ενώ η βοηθός γραμματέας Πολιτικών Εργων Τζο-Ελεν Ντάρσι είπε ότι η απόφαση βασίστηκε στην ανάγκη να «διερευνηθούν εναλλακτικές διαδρομές» για τη διέλευση του αγωγού που θα μεταφέρει πετρέλαιο από το δυτικό τμήμα της Βόρειας Ντακότα, όπου θα καταλήγει σε διυλιστήρια και άλλα δίκτυα. Κοντά στον ποταμό Μιζούρι προβλεπόταν να μπει το τελευταίο κομμάτι του, σε απόσταση μικρότερη των δύο χιλιομέτρων, βόρεια από το καταφύγιο των Σιου.
Αρχικά ο αγωγός θα περνούσε από την πόλη Μπίσμαρκ, την πρωτεύουσα της Πολιτείας της Β. Ντακότα. Οταν όμως το Σώμα Μηχανικών του Στρατού γνωμοδότησε ότι ο αγωγός θα μπορούσε να μολύνει το νερό λιμνών και ποταμών, η διαδρομή άλλαξε και από το Μπίσμαρκ βρέθηκε στο Standing Rock, «σπίτι» 8.000 Ινδιάνων.
Και τότε άρχισε ο αγώνας τους (τον περασμένο Απρίλιο), αν και οι Σιου είχαν αντιταχθεί από το 2014 με δύο βασικά επιχειρήματα. Πρώτον, ο αγωγός θα περνούσε από ιερούς χώρους τους, βεβηλώνοντάς τους κι όπως όντως είχαν επισημάνει ειδικοί από μεγάλα μουσεία όλης της χώρας, στην περιοχή υπάρχουν τάφοι και χειροτεχνήματα αρχαιολογικής αξίας. Και δεύτερον, φοβούνται ότι αν υπάρξει διαρροή από τον αγωγό, θα μπορούσε να μολύνει τον ποταμό Μιζούρι, από τον οποίο πίνουν νερό.
Και οι διαρροές δεν είναι σπάνιο φαινόμενο κι εξάλλου η πρώτη απόφαση του Σώματος Μηχανικών που προκάλεσε και την οργή των Ινδιάνων επεσήμανε αυτό ακριβώς. Από το 1995, άλλωστε, έχουν σημειωθεί περισσότερα από 2.000 ατυχήματα σε αγωγούς πετρελαίου, προκαλώντας ζημιές 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ιδιοκτησίες. Το 2010, από διαρροή, ποσότητα πετρελαίου κατέληξε στα νερά ποταμού στο Μίσιγκαν, προκαλώντας μια επιχείρηση απορρύπανσης που κράτησε χρόνια, με κόστος άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου το συμβούλιο των Ινδιάνων πήρε την απόφαση να συνεχίσει τον αγώνα κατά τη διάρκεια του χειμώνα παρόλο που η θερμοκρασία στο Standing Rock πέφτει μέχρι και… 38 βαθμούς κάτω από το 0. Στήθηκαν καταυλισμοί, ξέσπασαν επεισόδια και χιλιάδες συνελήφθησαν.
Ο αγώνας άρχισε να παίρνει διαστάσεις στον Τύπο, ενώ περίπου 2.000 βετεράνοι στρατιώτες των ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως σκοπεύουν να σχηματίσουν μια ανθρώπινη αλυσίδα προκειμένου να προστατέψουν τους διαδηλωτές και ήδη είχαν φτάσει στην περιοχή από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Στο μεταξύ, τον καταυλισμό επισκέφτηκαν και διασημότητες, μεταξύ των οποίων η Σούζαν Σάραντον, που μαγείρεψε την Ημέρα των Ευχαριστιών, ο Τζέσε Τζάκσον, ο Μαρκ Ράφαλο, ο Νιλ Γιανγκ και η Ντάριλ Χάνα, οι οποίοι απηύθυναν και έκκληση στον πρόεδρο Ομπάμα.
Ωστόσο, Ινδιάνοι και αλληλέγγυοι είναι προσεκτικοί με τους πανηγυρισμούς τους και σημειώνουν πως «κερδήθηκε μία μάχη, όχι όμως ο πόλεμος» γιατί, όπως τονίζει και ο Τζαν Χάσελμαν, δικηγόρος των Σιου, η κυβέρνηση Τραμπ ίσως επιχειρήσει να ανατρέψει την απόφαση.
Επίσης, πολλοί είναι επιφυλακτικοί θεωρώντας πως πρόκειται απλώς για μια αναδίπλωση, ώστε να φύγουν οι διαδηλωτές από την περιοχή και γι’ αυτόν τον λόγο καλούν τον κόσμο να παραμείνει σε επιφυλακή.
«Δεν τελειώσαμε ακόμα» συμφωνεί και ο Ντάνι Γκρασρόπε, της φυλής των Σιου. «Αυτή είναι μόνο η αρχή για κάτι εξαιρετικό».
Ο αγώνας στον Standing Rock είναι ο μεγαλύτερος που έχουν δώσει οι Ινδιάνοι τα τελευταία 150 χρόνια, ενώ ιστορικός είναι και ο βαθμός της συσπείρωσής τους καθώς πάνω από 400 φυλές συγκεντρώθηκαν στο Standing Rock.
Ο αγωγός πετρελαίου Dacota Access -ένας αγωγός κόστους 3,7 δισ. δολαρίων- θα μεταφέρει κάθε μέρα 570.000 βαρέλια αργού πετρελαίου από την Β. Ντακότα στο Ιλινόις.
Χρυσούλα Κατσαρού
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου