Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Ευρωπαϊκή Άμυνα: Το δούλεμα συνεχίζεται τώρα μέσω “κοινού ταμείου Άμυνας”

Πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας πρότεινε σήμερα η Κομισιόν!!! Τα τρία θαυμαστικά για τα αντανακλαστικά των Ευρωπαίων τα οποία προκαλούν πολλά ερωτήματα για το τι
πραγματικά θέλουν σ΄ ότι έχει να κάνει με την ευρωπαϊκή άμυνα.
Θέλουν να υπάρξει; Παριστάνουν πως τη θέλουν; Τόσα χρόνια τι έκαναν; Πίστευαν παραγματικά ότι όλα μπορούσαν να λυθούν χωρίς να έχουν ένα αξιόπιστο αμυντικό σύστημα; Και τι σύστημα θέλουν να φτιάξουν; Έχουν πράγματι στόχο να εξοπλίζονται όλες οι χώρες μέλη αξιόπιστα και ομοιόμορφα ή μήπως στόχος είναι απλά να τα ….οικονομήσουν για ακόμη μια φορά Γερμανοί -πρωτίστως- και Γάλλοι.





Ας κατηγορηθούμε για καχυποψία ,αλλά αυτό που ανακοίνωσαν οι Ύπατη εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Αντιπρόεδρος Γίρκι Κατάινεν και η Επίτροπος Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα,δεν μας φαίνεται καθόλου ελκυστικό.Τουλάχιστον για την Ελλάδα που μας ενδιαφέρει.
Γιατί;
•Η πρώτη διαπίστωση που έκαναν ήταν πως όλα τα κράτη μέλη ξοδέυουν τεράστια ποσά για τους εξοπλισμούς τους. Σημασία δεν έχει πόσα ξοδεύει μια χώρα.Σημασία έχει πόσα είναι αναγκασμένη να ξοδέψει για να αντιμετωπίσει απειλές.Και ακόμη πιο σημαντικό όταν δεν έχει να τα ξοδέψει! Συνεπώς δεν τίθεται κανένα ζήτημα για το ποια χώρα “ματώνει” περισσότερο απ΄ όλες στην ΕΕ στο θέμα εξοπλισμοί.
• Το κοινό Ταμείο θα χρηματοδοτεί, λέει τη συλλογική έρευνα σχετικά με καινοτόμες αμυντικές τεχνολογίες όπως η ηλεκτρονική, το κρυπτογραφημένο λογισμικό ή η ρομποτική, με κονδύλι 25 εκατ. ευρώ για την αμυντική έρευνα ως μέρος του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2017, ποσό που θα αυξηθεί στα 90 εκατ. ευρώ έως το 2020.Δεν νομίζουμε ότι είναι αρκετό για την ΕΕ.
•Ταυτόχρονα όμως, λένε, θα λειτουργεί ως χρηματοοικονομικό εργαλείο με 5 δις ευρώ το χρόνο, που θα επιτρέπει στα κράτη μέλη που συμμετέχουν να προβαίνουν σε ορισμένες από κοινού αγορές ώστε να μειώνουν τις δαπάνες τους. Εδώ είναι το ζουμί! Όπως λένε οι “πονηροί” της ΕΕ οι αγορές θα πρέπει να γίνονται απ΄ ευθείας με τα κράτη μέλη που έχουν την κυριότητα των οπλικών συστημάτων και της τεχνολογίας. Δηλαδή της Γερμανίας και της Γαλλίας! Αυτοί έπαιζαν και παίζουν “μπάλα” στις πωλήσεις.
•Διευκρινίζεται ότι το Ταμείο δεν θα αγοράζει με κοινοτικά λεφτά τους εξοπλισμούς για τα κράτη μέλη, αλλά θα βοηθά στους διαγωνισμούς απόκτησης για να κατεβάζει το κόστος. Όμως θα μπορεί να αγοράζει ή να νοικιάζει εξοπλισμό για τα κράτη μέλη, όταν αυτός ο εξοπλισμός θα χρησιμοποιείται σε κοινές πολιτικές της ΕΕ.
Το σχέδιο βολεύει πάρα πολύ το γαλλογερμανικό “σούπερ μάρκετ” όπλων,το οποίο θα απορροφήσει σχεδόν όλα τα κονδύλια για έρευνα και ανάπτυξη.Πως αλλιως μπορεί να γίνει όταν οι αμυντικές βιομηχανίες του νότου της Ευρώπης είτε δεν θα υπάρχουν,είτε θα φυτοζωούν; Τι έρευνα και ανάπτυξη να κάνουν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις