Στη Βουλή το θέμα των υποκλοπών. Συνακροάσεις σε ΚΚΕ, Ν.Δ., Ποτάμι και ΣΥΡΙΖΑ
Είναι αλήθεια ότι μόλις «έσκασε» η είδηση για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις στο ΚΚΕ πολλοί ήταν αυτοί που σχολίασαν σκωπτικά την ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Κεντρική Επιτροπή διερωτώμενοι ποιος θα είχε λόγο να παρακολουθήσει τον Περισσό.
Μόνο όσοι διάβασαν προσεκτικά την ανακοίνωση, αλλά και όσοι θυμήθηκαν το σκάνδαλο των υποκλοπών, πίσω στο 2004, σταμάτησαν να χαμογελούν και το πήραν πιο σοβαρά. Και αυτό γιατί οι «συνακροάσεις» που ανέφερε το ΚΚΕ δεν αφορούσαν μόνο το ίδιο, αλλά και τη Ν.Δ., το Ποτάμι και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι καταγγελίες του ΚΚΕ για συνακροάσεις με τηλεφωνικά κέντρα άλλων κομμάτων έφτασαν στη Βουλή καθώς χθες, Τρίτη, ενώπιον των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας βρέθηκε ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), Χρήστος Ζαμπίρας. «Βρισκόμαστε στην αρχή της έρευνας και δεν έχουμε καταλήξει σε συμπεράσματα ή σε εντοπισμό γεγονότων που με ασφάλεια θα μπορούσαμε να ανακοινώσουμε» ανέφερε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ. Όπως περιέγραψε ο Χρήστος Ζαμπίρας, «προσπαθούμε να εντοπίσουμε τη δρομολόγηση τις συγκεκριμένες ημέρες και ώρες που έγιναν οι συνακροάσεις και να δούμε από πού έγινε η κλήση. Ερευνώντας τις διαδρομές προσπαθούμε να δούμε τι έγινε».
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι, όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του προέδρου της ΑΔΑΕ, ακόμη βρίσκεται σε εκκρεμότητα η έκδοση του βουλεύματος της εισαγγελικής αρχής προκειμένου να υπάρξει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου που θα δείξει ποιος τηλεφωνούσε και… «μπέρδευε» τα τηλεφωνικά κέντρα του ΚΚΕ με εκείνα του ΣΥΡΙΖΑ, της Ν.Δ. και του Ποταμιού. «Διερευνούμε τη διαδρομή ανάποδα για να εντοπίσουμε την πόλη ή τη χώρα απ’ όπου έγιναν οι κλήσεις. Αν είχε γίνει άρση του απορρήτου, ίσως να είχαμε κάτι παραπάνω» τόνισε χαρακτηριστικά στην κατάθεσή του ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ. Το ΚΚΕ μπορεί να προχωρήσει και να ζητήσει άρση απορρήτου έτσι ώστε να υπάρξει το εισαγγελικό βούλευμα, ανέφεραν και η πρόεδρος της Θεσμών και Διαφάνειας Τασία Χριστοδουλοπούλου αλλά το μέλος της, πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης έκανε λόγο για «τρίτο κέντρο» λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν κάποιος τυχαίος να έχει τις τεχνικές δυνατότητες για να προχωρά σε συνακροάσεις.
«Η υπόθεση αυτή είναι πολύ σοβαρή και η κυβέρνηση οφείλει να την ερευνήσει, να βρεθούν οι υπαίτιοι και να εξασφαλίσει την προστασία του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων» δήλωσε ο Δήμητρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», τονίζοντας πως «η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να δώσουν καθαρές απαντήσεις για το “κέντρο” αυτών των παρακολουθήσεων».
Διαλεύκανση
Την πλήρη διελεύκανση της υπόθεσης με τις συνακροάσεις του Περισσού ζήτησαν η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.
«Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε επιχειρησιακό, θεσμικό και νομικό περιθώριο για τη διερεύνηση των καταγγελιών του ΚΚΕ σχετικά με τις συνακροάσεις στα τηλεφωνικά κέντρα του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού και της Νέας Δημοκρατίας» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, χαρακτηρίζοντας τις καταγγελίες «εξαιρετικά σοβαρές» και αναφέροντας ότι δόθηκαν οι σχετικές κατευθύνσεις στους αρμοδίους, προκειμένου να υπάρξει άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης.
Όπως εξήγησε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, «αυτό που συνέβαινε τις τελευταίες ημέρες ήταν κάθε κλήση που γινόταν προς το ΚΚΕ με απόρρητο αριθμό απαντούσαν την ίδια ώρα και τα τηλεφωνικά κέντρα άλλων κομμάτων. Δηλαδή γινόντουσαν με απόκρυψη αριθμού τηλεφωνικές κλήσεις χωρίς να μιλάει κανείς την ώρα που η τηλεφωνήτρια απαντούσε. Άρα υπήρχαν κλήσεις από ένα τηλεφωνικό κέντρο και αυτόματα οι κλήσεις αυτές γινόντουσαν και σε άλλα κόμματα».
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την καταγγελία που έκανε ο Περισσός την περασμένη εβδομάδα, «τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται επανειλημμένες οχλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, που αφορούν συνακροάσεις με τρίτους, μεταξύ των οποίων και με τα τηλεφωνικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ, της Ν.Δ., του Ποταμιού. Οι συνακροάσεις αυτές προκαλούνται από άγνωστο, τρίτο “κέντρο”. Το ΚΚΕ καταγγέλλει αυτό το γεγονός. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ερευνήσει σε βάθος αυτό το ζήτημα, να αποκαλυφθούν οι υπαίτιοι και να εξασφαλίσει, όπως οφείλει να κάνει κάθε κυβέρνηση, την προστασία του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων». Το ΚΚΕ ανέφερε μάλιστα στην καταγγελία πως ενημέρωσε ήδη για το γεγονός αυτό τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, τον αρμόδιο υπουργό, Νίκο Παππά, αλλά και τους υπεύθυνους των υπόλοιπων κομμάτων, που αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα.
Από την πλευρά της Δικαιοσύνης ο αρμόδιος εισαγγελικός λειτουργός που ανέλαβε την κατεπείγουσα έρευνα με έγγραφό του προς την Κρατική Ασφάλεια ζήτησε την άμεση εξέταση ως μαρτύρων στελεχών του ΚΚΕ ενώ παράλληλα διέταξε να διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη στις τηλεφωνικές γραμμές του ΚΚΕ από τον ΟΤΕ και την ΑΔΑΕ. Ο ΟΤΕ ενημέρωσε ότι ολοκλήρωσε την τεχνική διερεύνηση του ζητήματος, από την οποία δεν προέκυψε καμία ένδειξη τεχνικού προβλήματος που να αφορά το δίκτυο του ΟΤΕ. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, η σχετική έκθεση καθώς και όλα τα στοιχεία που του ζητήθηκαν, παραδόθηκαν στην ΑΔΑΕ κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του.
Το ΚΚΕ γνωστοποίησε στον αρμόδιο εισαγγελέα την πρόθεσή του να υποβάλει αίτημα άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου για τις εισερχόμενες κλήσεις που σχετίζονται με την καταγγελία που έκανε για τις «συνακροάσεις». Έχει ήδη καθοριστεί η σχετική διαδικασία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου