Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Έλληνες Ευρωβουλευτές απειλούν με βέτο την Αλβανία

Τίρανα. Η ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα περάσει μέσα από μια σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα για να εφαρμόσει τις
μακροπρόθεσμες συνθήκες που αναφέρονται στην έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Μόλις λίγες ημέρες μετά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ για προσωρινή αναστολή των ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία, ενώ στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συντάχθηκε το σχέδιο ψηφίσματος για την Αλβανία από τον εισηγητή για την Αλβανία, Κνουτ Φλεκενστάιν.
Ο ίδιος ζήτησε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων των Πέντε, να δώσει το πράσινο φως για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.


Ο Φλεκενστάιν είπε ότι η Αλβανία μπορεί να έχει ως εκκρεμότητα την υλοποίηση της μεταρρύθμισης στο δικαστικό σύστημα, αλλά πέρα από αυτό , πρέπει να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.
Οι δηλώσεις για την επίσπευση της διαδικασίας έναρξης των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία προκάλεσαν αντιδράσεις στους Έλληνες Ευρωβουλευτές, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι θα ασκήσουν βέτο, εάν η Αλβανία δεν πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια.
«Η Αλβανία δεν είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις και η ΕΕ ίσως κάνει τα ίδια λάθη με την Αλβανία, όπως έκανε και με την Τουρκία. Η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, εάν δεν υπάρξει βελτίωση», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ελληνικού κόμματος ‘Χρυσή Αυγή’, Γεώργιος Επιτήδειος.
Ενώ η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους (από το  Κίνημα Αλληλεγγύης της Κύπρου) δήλωσε ότι η Αλβανία πρέπει να σεβασθεί τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, αναφέροντας χαρακτηριστικά  την απόφαση του δήμου της Χιμάρας να κατεδαφίσει ορισμένα σπίτια για τα οποία κατηγορείται  για ανοιχτή παραβίαση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας.
«Στις 19 οικογένειες της ελληνικής μειονότητας δόθηκαν μόνο 5 ημέρες για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, λόγω μιας εδαφικής μεταρρύθμισης. Η Αλβανία θα πρέπει να σέβεται τα δικαιώματα των μειονοτήτων και την ιδιοκτησία», είπε η Θεοχάρους.
Πρόσθεσε ότι προβάλλεται η ανησυχία στην Αλβανία με την δημοσιοποίηση της ιδέας της «Μεγάλης Αλβανίας» λέγοντας ότι με αυτήν υπονομεύεται η σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων.
Το αλβανικό δημοσίευμα σημειώνει ότι προσκείμενοι στον Φλεκενστάιν χαρακτήρισαν τις παρατηρήσεις των Ελλήνων ως προβληματικές με την έννοια της ιδιότητας του μέλους της Ένωσης.
Πληροφορίες αναφέρουν, ότι δίδονται περιθώρια για αλλαγές στο προτεινόμενο σχέδιο μέχρι τις 17 Ιανουαρίου 2017 προκειμένου οι βουλευτές να υποβάλλουν τις τροπολογίες τους, εάν υπάρχουν, σημειώνει χαρακτηριστικά το αλβανικό δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.