Συνάντηση με έναν από τους στενούς συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ, είχε το μεσημέρι του Σαββάτου ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος.
Στη γνωστή ψαροταβέρνα Δουράμπεης ο Καμμένος έφαγε με τον Γιώργο Παπαδόπουλο, σύμβουλο του Τραμπ,σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Η σχέση Καμμένου-Παπαδόπουλου δεν προέκυψε τώρα.Έχει ξεκινήσει από παλιά και έγινε στενή το περασμένο καλοκαίρι όταν ο Καμμένος είχε μεσολαβήσει για να διευκολύνει επαφές του Παπαδόπουλου σε ταξίδι του σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Ο ΥΕΘΑ έχει “ποντάρει” πολλά σ΄ αυτή τη φιλική σχέση με τον σύμβουλο του νέου προέδρου των ΗΠΑ.
Οι θέσεις που έχει εκφράσει ο Γιώργος Παπαδόπουλος για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τα ελληνοτουρκικά είναι θετικές αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτά ειπώθηκαν προεκλογικά…
Τι είχε πει στην Καθημερινή:
“Η Ελλάδα είναι ένας επί μακρόν σύμμαχος της Αμερικής. Η γεωστρατηγική θέση της στην ανατολική Μεσόγειο την τοποθετεί ξεκάθαρα στα καυτά σημεία. Η ναυτική βάση της Σούδας είναι βασικός άξονας για την προέκταση της (αμερικανικής) ισχύος και η αξία της μόνο θα αυξηθεί.
Επιπλέον, η ενεργειακή ασφάλεια για την Ευρώπη επίσης είναι σημαντική. Μέσω του αγωγού ΤΑΡ και επενδύσεων στους σταθμούς φυσικού αερίου, η Ελλάδα θα είναι τοποθετημένη για να γίνει ο βασικός αγωγός μεταφοράς στην Ιταλία, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, την Ανατολική Μεσόγειο και τα κοιτάσματα αερίου της Κασπίας, ώστε να διαφοροποιηθούν τόσο οι οδοί όσο και οι προμηθευτές ενέργειας στην Ευρώπη».
Σχετικά με την κρίση
Σε σχέση με την οικονομική κρίση, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας έχει χαρακτηρίσει την Ελλάδα «ανίατη» περίπτωση, του θυμίζουμε. Θεωρεί ότι υπάρχει ρόλος για τις ΗΠΑ στη σταθεροποίηση της χώρας; «Ο κ. Τραμπ έχει σημειώσει πολλές φορές ότι η Αμερική δεν θα ξεχάσει τους συμμάχους που είναι πάντα στο πλευρό της. Ακόμη και μέσα σε αυτή την κρίση, η Ελλάδα δαπανά το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα και είναι προς το συμφέρον της Αμερικής να δει μια τελική λύση στο μη βιώσιμο χρέος της χώρας, σε συντονισμό με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους πιστωτές».
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, ο κ. Τραμπ δεν θεωρεί ταμπού την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, καθώς «προτιμά το έθνος-κράτος από τον διεθνισμό». Αν και δεν έχει λάβει θέση υπέρ ή κατά της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, εξάλλου, ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει πως ο κ. Τραμπ προβλέπει ότι οι Βρετανοί θα ψηφίσουν την έξοδο από την Ε.Ε.
Ενα ζήτημα στο οποίο ο κ. Παπαδόπουλος φαίνεται να έχει επηρεάσει τον Ντόναλντ Τραμπ είναι στο πεδίο της έρευνάς του: την ενεργειακή ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Ερωτώμενος αν υπό την ηγεσία του ο Λευκός Οίκος θα υποστηρίξει τη συνεργασία Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ, ο κ. Παπαδόπουλος λέει ότι θα είναι ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας για τις ΗΠΑ.
Οπως δηλώνει: «Η στρατηγική σχέση που έχει διαμορφωθεί μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ είναι, από πολλές απόψεις, ένα μοντέλο επιτυχημένης περιφερειακής συνεργασίας, μία δομή όπου φιλοδυτικές δημοκρατίες συνεργάζονται για να προωθήσουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την τελική αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων στην παγκόσμια αγορά. Θα είναι το πιο επείγον ζήτημα για τις ΗΠΑ να εξασφαλίσουν ότι αυτοί οι σύμμαχοι της Αμερικής θα συνεχίσουν να συνεργάζονται και να ενσωματώνουν και άλλες φιλοδυτικές χώρες, κυρίως την Αίγυπτο και την Ιορδανία, ώστε να συνεχίσουν να περιορίζουν και να αντιμάχονται την επέκταση του ριζοσπαστικού τζιχαντισμού. Η συνεργασία ΗΠΑ, Ελλάδας, Κύπρου, Ιορδανίας και Αιγύπτου έχει θετικές συνέπειες στην πολιτική, στην ασφάλεια και στην ενέργεια όχι μόνο για την περιοχή, αλλά επίσης για την Ευρώπη».
Ο ρόλος της Τουρκίας
Στο ερώτημα εάν θεωρεί την Τουρκία σταθερό και αξιόπιστο σύμμαχο των ΗΠΑ και ποιος είναι ο ρόλος της γείτονος στην εξωτερική του πολιτική, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών αναγνωρίζει τον γεωγραφικό της ρόλο, ωστόσο επικρίνει τη στάση της έναντι του ISIS αλλά και της Ελλάδας.
Οπως λέει, «η Τουρκία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, ο κ. Τραμπ έχει κατ’ εξακολούθηση σημειώσει ότι το ΝΑΤΟ συνολικά χρειάζεται αναδιάρθρωση προκειμένου να ανταποκριθεί στα σημερινά παγκόσμια προβλήματα. Η Τουρκία είναι ένα κράτος-προμαχώνας του ΝΑΤΟ που συνορεύει με τη Συρία και το Ιράκ. Ωστόσο, δεν έχει κάνει αρκετά για να σταματήσει τη ροή τζιχαντιστών από και προς τα πεδία των μαχών, ή να αποτρέψει το παράνομο εμπόριο πετρελαίου που πυροδοτεί την άνοδο του ISIS. Είναι προς το συμφέρον της Δύσης να δει μια Τουρκία κοσμική, με δυτικό προσανατολισμό, που να σέβεται τις δημοκρατικές αρχές».
Οσο για τη στάση που θα κρατήσει στις ελληνοτουρκικές διαφορές, τονίζει ότι «αερομαχίες στο Αιγαίο με τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Ελλάδα δεν βοηθούν στο να καλλιεργηθεί αυτό το θετικό κλίμα. Η μάχη είναι στη Συρία και στο Ιράκ, και δεν θα έπρεπε να είναι με άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ και της Αμερικής».
Δίοδοι με Ρωσία
Τέλος, επιβεβαιώνει τον ρόλο που βλέπει για τη Ρωσία. Οπως λέει χαρακτηριστικά, «ο κ. Τραμπ πιστεύει πως υπάρχουν δίοδοι συνεργασίας με τη Ρωσία, κυρίως για την καταπολέμηση της παγκόσμιας πληγής του ριζοσπαστικού Ισλάμ. Δεν είναι προς το συμφέρον της Αμερικής να μάχεται ταυτόχρονα το ISIS και τη Ρωσία στη Συρία. Το ΝΑΤΟ και η Ρωσία θα πρέπει να συνεργασθούν ώστε να σταματήσουν τη ροή παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη, εναντίον της πειρατείας και για να αποτρέψουν την άνοδο του Ιράν σε περιφερειακή δύναμη με πυρηνική ομπρέλα και της Κίνας σε μια υπερδύναμη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου