αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία η Άσμα αλ Άσαντ, σύζυγος του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Μετά από 8 χρόνια σιωπής η Πρώτη Κυρία της Συρίας επιχειρεί να περάσει ένα τελείως διαφορετικό προφίλ από αυτό του παρελθόντος, σύμφωνα με το cnn.gr. Εκείνο της γυναίκας που ζει ανάμεσα στον υπόλοιπο πληθυσμό και μοιράζεται τους ίδιους φόβους και τις ίδιες αγωνίες. Εκείνο της συμπονετικής και της ψυχικά γενναιόδωρης.
«Προτεραιότητες μου αυτή την περίοδο είναι οι οικογένειες όσων έχασαν την ζωή τους στο πεδίο της μάχης, να βοηθήσω τους τραυματισμένους στρατιώτες και όσους ανθρώπους αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και γενικότερα όσους επηρεάστηκαν από αυτόν τον πόλεμο. Χάρη σε αυτούς τους ανθρώπους, η Συρία στέκεται όρθια και οφείλουμε να τιμήσουμε την θυσία τους. Πολλά από τα προγράμματά μου έχουν να κάνουν με την επανένταξη τους στην καθημερινότητα. Αυτό μπορεί να έχει να κάνει είτε με την τοποθέτηση τεχνητών μελών σε όσους ακρωτηριάστηκαν, είτε δίνοντας δουλειά στις χήρες, είτε βρίσκοντας τους ένα νέο μέρος για να εγκατασταθούν. Όταν βοηθάω τους Σύριους είναι σαν να βοηθάω τον ίδιο τον πρόεδρο», δήλωσε η Άσμα αλ Άσαντ στη συνέντευξή της -που δεν περιελάμβανε δύσκολες ερωτήσεις- πριν από λίγο καιρό στο ρωσικό κανάλι Russia 24,
Όλα όσα περιγράφει με λόγια στην συνέντευξη της αποτυπώνονται με φωτογραφίες στους προσωπικούς της λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Στην τελευταία εμφάνιση της στη Ρωσική τηλεόραση είναι πολύ διαφορετική απ” ότι στο παρελθόν. Είναι κομψή αλλά λιτή. Επίσης δεν διστάζει να εκφράσει πολιτική άποψη για τον πολυετή πόλεμο στη Συρία και πως επικοινωνήθηκε διεθνώς από τα δυτικά ΜΜΕ.
«Αυτό που συμβαίνει ετούτη την ώρα στη Συρία είναι δίχως προηγούμενο. Η καταστροφή είναι δίχως προηγούμενο. Ο ξεριζωμός, η φτώχεια, οι αρρώστιες, ο πόνος δύσκολα περιγράφονται. Τα δυτικά ΜΜΕ επιλέγουν να επικεντρώνονται μόνο στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Μόνο που οι άνθρωποι δεν είναι κουκίδες στον χάρτη.» λέει η Πρώτη Κυρία της Συρίας, η οποία έστρεψε τα βέλη της κατά των δυτικών μέσων ενημέρωσης υποστηρίζοντας ότι τα ρεπορτάζ τους είναι μεροληπτικά.
Επέλεξε μάλιστα για παράδειγμα ένα τραγικό γεγονός, τον πνιγμό του μικρού Αϊλάν λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «βολεύει τα δυτικά μέσα, ταιριάζει καλύτερα στην ατζέντα τους».
Δηλώνει με κάθε τρόπο, είτε ευθέως είτε πίσω από τις λέξεις, την αφοσίωση της στον σύζυγο της και πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ:
«Είμαι από την αρχή του πολέμου εδώ. Ποτέ δεν σκέφτηκα να είμαι αλλού. Ναι, είχα την ευκαιρία να φύγω μακριά, να εγκαταλείψω τη Συρία. Είχα τέτοιες προσφορές, οι οποίες περιλάμβαναν εγγυήσεις ασφάλειας και προστασίας για τα παιδιά μου, ακόμη και οικονομική βοήθεια. Δεν χρειάζεται να είσαι ιδιοφυία για να καταλάβεις τι ακριβώς επιδίωκαν αυτοί οι άνθρωποι. Δεν είχε να κάνει με την διαβίωσή μου ή με τα παιδιά μου. Αυτές οι προσφορές ήταν συνειδητή προσπάθεια να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη του λαού απέναντι στον πρόεδρο του».
Η Άσμα αλ Άσαντ έχει υμνηθεί και έχει επικριθεί.
Τον Μάρτιο του 2011 η Vogue την είχε αποκαλέσει «Το Ρόδο της Ερήμου» για την ομορφιά και την κομψότητά της. Το τεύχος που φιλοξένησε την συνέντευξη της και πρόβαλε το ευρωπαϊκό και άκρως δημοκρατικό προφίλ του ζεύγους Άσαντ πούλησε 11.7 εκατομμύρια αντίτυπα.
Το αφιέρωμα στη Πρώτη Κυρία της Συρίας φιλοξένησε και η ηλεκτρονική έκδοση της Vogue όμως λίγες εβδομάδες αργότερα, κι ενώ οι συγκρούσεις στη Συρία άρχισαν να παίρνουν την μορφή του πολέμου, η ανάρτηση αυτή εξαφανίστηκε.
Η Άσμα Φαουάζ Αλ Ακράς γεννήθηκε στις 11 Αυγούστου του 1975 στο Λονδίνο όπου και μεγάλωσε, γι αυτό τον λόγο έχει βρετανικό διαβατήριο.
Οι σύροι γονείς της αποφάσισαν να εγκατασταθούν στον Λονδίνο προκειμένου ο πατέρας της, γιατρός στο επάγγελμα, να έχει καλύτερη εκπαίδευση στο Cromwell Hospital, πράγμα που έγινε. Εξελίχθηκε σε διακεκριμένο καρδιολόγο.
Σπούδασε χρηματο-οικονομικά στο Queen’s, πληροφορική και γαλλική φιλολογία, στη συνέχεια, στο King’s College.
Η Έμμα, όπως την φώναζαν οι φίλοι και οι συμφοιτητές της, ήταν αριστούχος.
Μετά την αποφοίτηση της, για έξι μήνες επέλεξε να ταξιδεύει. Στη συνέχεια προσελήφθη στη Deutsche Bank ως αναλύτρια του τμήματος διαχείρισης hedge funds.
Ακολούθησε η JP Morgan, όπου για λογαριασμό της δούλεψε σε Παρίσι, Νέα Υόρκη και Λονδίνο.
Κατά την διάρκεια οικογενειακών διακοπών στην Συρία γνώρισε τον Μπασάρ αλ Άσαντ. Όταν εκείνος πήγε στη βρετανική πρωτεύουσα για να σπουδάσει Ιατρική το ειδύλλιο φούντωσε. Ερωτεύτηκαν τρελά και όταν ο Άσαντ κλήθηκε να αναλάβει τα ηνία της χώρας. μετά τον θάνατο του μεγαλύτερου αδελφού του το 2000, εκείνη εγκατέλειψε την πολλά υποσχόμενη καριέρα της στα χρηματο-οικονομικά, τον παντρεύτηκε και τον ακολούθησε στη Συρία.
Καρπός του έρωτα τους είναι δυο γιοί, οι Χαφέζ και Καρίμ, και μια κόρη η Ζέιν.
Σουνίτισα η Άσμα, δεν ήταν αρχικά καλοδεχούμενη στον οίκο των Άσαντ οι οποίοι είναι αλαουίτες.
Σίγουρα το 2012 δεν ήταν η χρονιά της. Η εικόνα του προεδρικού ζεύγους Άσαντ «τσαλακώθηκε» όταν διέρρευσαν 3.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην εφημερίδα Guardian. Η Πρώτη Κυρία εμφανιζόταν να ζητά πανάκριβα παπούτσια, κοσμήματα, σετ για φοντί, βάζο Μινγκ, έπιπλα και διακοσμητικά την ώρα που ήταν σε πλήρη εξέλιξη η αιματοχυσία στην χώρα της και ο πρόεδρος Άσαντ να μην της χαλάει χατίρι. Το φθηνότερο δώρο που ζητούσε κόστιζε 2.600 στερλίνες και το ακριβότερο 35.000.
πηγή: Guardian
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου