Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τραμπ έχει πολλά ανοικτά και λίαν επικίνδυνα άλυτα ζητήματα να αντιμετωπίσει με την ανάληψη των καθηκόντων του στο νέο οβάλ γραφείο του.
Το ίδιο ισχύει όμως και για τους υπόλοιπους ηγέτες της Κίνας και της Ρωσίας για το νέο έτος, σύμφωνα με αμερικανικό γεωπολιτικό ινστιτούτο.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα , το συμβούλιο εξωτερικών σχέσεων των ΗΠΑ αναφέρθηκε σε έναν πιθανό πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας, και σε μια πιθανή ανάφλεξη στην κορεατική χερσόνησο όπου η αντιπαράθεση, η τρομοκρατία και οι απειλές του Βορειοκορεάτη προέδρου «κτυπούν κόκκινο».
Αλλά υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ρίχνει μια πιο προσεκτική ματιά σε όλα τα «καυτά παγκόσμια ζητήματα» που απασχολούν τον πλανήτη με την δημοσίευση ανάλυσης από αμερικανικό ινστιτούτο .
Αμερικανικό κυβερνητικό think tank, στο οποίο συμμετέχουν πολλοί ανώτεροι πολιτικοί των ΗΠΑ, ακαδημαϊκοί και μέλη των μέσων ενημέρωσης , κυκλοφόρησε την ετήσια έρευνα του για τα «κορυφαία διεθνή ζητήματα» που αφορούν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ για το 2017.
Πρώτη πιθανή εστία ανάφλεξης η ενδεχόμενη σύγκρουση Ρωσίας-ΝΑΤΟ, δεύτερη ήρθε η κλιμάκωση της έντασης στην Κορέα , με τα δύο αυτά ζητήματα να αποτελούν την κορωνίδα των διεθνών ανησυχιών.
Η έρευνα σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο , περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα τους σοβαρούς κινδύνους που συμπεριλαμβάνουν μια πιθανή «σοβαρή στρατιωτική αντιπαράθεση» μεταξύ της Ρωσίας και ΝΑΤΟ, και μια κλιμάκωση των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο εν μέσω της συνεχιζόμενης στρατιωτικής συσσώρευση δυνάμεων εκεί.
Επίσης οι κυβερνοεπιθέσεις από ξένες δυνάμεις και οι τρομοκρατικές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας στις ΗΠΑ αποτελούν επίσης σοβαρές ανησυχίες.
Το ινστιτούτο ανακοίνωσε την αυξημένη αστάθεια στο Αφγανιστάν, το κουρδικό ζήτημα στην Τουρκία και την κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία ως σημαντικά προβλήματα, αν και για αυτές τις συγκρούσεις οι επιπτώσεις στις ΗΠΑ, έχουν χαρακτηριστεί ως « μέτριες ».
Άλλες απειλές είναι μια πιθανή στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ της Κίνας και των συμμάχων των ΗΠΑ στην Ανατολή και στην Νότια θάλασσα της Κίνας .
Η εκτίμηση του ινστιτούτου CFR δημοσιοποιήθηκε στο περιοδικό national Interest, όπου ο αναλυτής και αρθρογράφος Ρόμπερτ Φάρλευ αποσαφηνίζει τις μεγάλες απειλές που απειλούν την παγκόσμια ασφάλεια για το 2017.
Σε ένα κομμάτι της ιστοσελίδας του περιοδικού, ο αρθρογράφος αναφέρει ότι εφόσον μια σειρά από σημαντικούς παράγοντες συνδυαστούν, τότε θα προκαλέσουν μια κατάσταση όπου οι αποκαλούμενες μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα) θα έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με μια μεγάλη αβεβαιότητα [σήμερα] και σε οποιαδήποτε στιγμή ακόμη και σε σύγκρουση.
Αυτή η αβεβαιότητα θα αναγκάσει τους ηγέτες αυτών των υπερδυνάμεων να «πλεύσουν» σε εξαιρετικά επικίνδυνα και «αχαρτογράφητα νερά», και οποιαδήποτε λανθασμένη κίνηση θα προκαλούσε ανάφλεξη, και τότε η σύγκρουση θα κλιμακώνονταν μεταξύ τους .
Πιονγκγιάνγκ και Ουάσιγκτον ουσιαστικά συμφωνούν με την αξιολόγηση του αμερικανικού ινστιτούτου , τονίζει ο Farley, περιγράφοντας ότι η ένταση στην κορεατική χερσόνησο μπορεί κάλλιστα να είναι μια από τις πιο επικίνδυνες προκλήσεις για τη νέα κυβέρνηση Τραμπ .
Επικαλούμενη τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Πιονγιάνγκ για τη δημιουργία πυρηνικών και πυραυλικών ικανοτήτων , ο αναλυτής τονίζει ότι μια επιθετική προσέγγιση της Ουάσιγκτον συμπεριλαμβανομένου και ενός πιθανού «προληπτικού χτυπήματος» θα μπορούσε ακόμη και κατά λάθος να οδηγήσει σε ανάφλεξη .
«Όπως συνέβη και το 1950, όταν ο πόλεμος στη χερσόνησο ενέπλεξε πολύ εύκολα την Κίνα, την Ρωσία, ή την Ιαπωνία», σημείωσε ο Αμερικανός παρατηρητής.
Αυτό το τελευταίο σημείο είχε οδηγήσει πρόσφατα σε απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα να αναπτύξει αντιβαλλιστικά συστήματα στη Νότια Κορέα, ένα μέτρο όμως που το Πεκίνο το είδε σαφέστατα ως απειλή για την ασφάλειά του, συμπεριλαμβανομένων των αποτρεπτικών δυνατοτήτων της πυρηνικής ενέργειας.
Αν η κυβέρνηση Τραμπ συνεχίσει στην γραμμή Ομπάμα στην Κορέα, οι εντάσεις στην περιοχή δεν είναι πιθανό να υποχωρήσουν σύντομα, και θα μπορούσαν πολύ εύκολα να κλιμακωθούν .
Ταυτόχρονα, όμως ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν αποκλείει τις διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα και τον παρανοϊκό ηγέτη της τον Κιμ Γιονγκ-ουν.
Παραμένει όμως η αβεβαιότητα αν θα εκπληρώσει πολλές από τις άκρως αντιφατικές προεκλογικές υποσχέσεις του για το ζήτημα αυτό ο νέος Αμερικανός πρόεδρος ή θα οδηγήσει εσκεμμένα σε κλιμάκωση.
Η Συρία, από την άλλη πλευρά είναι το δεύτερο σημαντικό και «καυτό» σημείο ανάφλεξης, σύμφωνα με τον Farley.
Παρά το γεγονός ότι το ινστιτούτο υποβάθμισε τη σημασία μιας γενικευμένης σύγκρουσης, υποβαθμίζοντας τα συμφέροντα των ΗΠΑ από «υψηλά» σε «μέτρια», ο Farley παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση Τραμπ φαίνεται απίθανο να επιδιώξει αντιπαράθεση με τη Δαμασκό και τη Μόσχα, αλλά οι κίνδυνοι μιας σύγκρουσης με μια επακόλουθη κλιμάκωση παραμένουν , έστω και από λάθος.
Ο αναλυτής τόνισε ότι «ενώ οι πιο επικίνδυνες στιγμές … έχουν περάσει, αμερικανικές και ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να λειτουργούν σε στενή γειτνίαση η μία με την άλλη» .
Ως εκ τούτου, εάν κάθε πλευρά διεξάγει επιχειρήσεις που σκοτώνουν ή ακρωτηριάζουν τις δυνάμεις του άλλου, όπως συνέβη τον Σεπτέμβριο, όταν σε μια αμερικανική αεροπορική επιδρομή σκοτώθηκαν πάνω από 60 Σύροι στρατιώτες κοντά στο Ντέιρ αλ-Ζορ στην ανατολική Συρία, και αυτό «θα μπορούσε να παράγει αντίποινα και κλιμάκωση», σημείωσε ο Farley.
Επιπλέον, η παρουσία πολλών και πολυάριθμων τρομοκρατικών ομάδων και πολιτοφυλακών και στις δύο πλευρές, καθώς και μια ποικιλία από ενδιαφερόμενα κράτη, που έχουν εισέλθει στην χώρα , χρησιμεύουν στην αύξηση της πολυπλοκότητας, αυξάνοντας τις πιθανότητες για έναν εσφαλμένο υπολογισμό ή παρανόηση, που θα οδηγούσε σε γενικευμένο πόλεμο.
Όπως λοιπόν γίνεται απολύτως κατανοητό , ο πλανήτης ευρίσκεται σε έναν αδιάκοπο αναβρασμό, ενώ οι υπερδυνάμεις (Κίνα, Ρωσία, ΗΠΑ) , δεν έχουν πραγματοποιήσει κανενός είδους συμφωνία σε κανένα «καυτό ζήτημα», κάτι που για το 2017 είναι άκρως επικίνδυνο και μπορούμε να δούμε πολύ εύκολα και μια τοπική ανάφλεξη να αναπτύσσεται με απροσδιόριστες προεκτάσεις.
ΠΗΓΗ
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου