Επιστολή μέσω της οποίας η Αθήνα θα δεσμεύεται ότι η καταβολή της «13ης σύνταξης» θα είναι μόνο για φέτος (εφάπαξ) και σε καμία περίπτωση δεν θα δοθεί τον επόμενο ή τον μεθεπόμενο χρόνο και όποιες μελλοντικές παροχές θα δίνονται μετά την άδεια των θεσμών ζήτησε ο επικεφαλής του EuroWorking Group (EWG) Τόμας Βίζερ, από τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.
Το Euroworking Group συνεδριάζει και πάλι σήμερα (μέσω τηλεδιάσκεψης) καθώς χθες, Τρίτη, δεν δέχτηκε τις προφορικές διαβεβαιώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη ότι «μια παροχή για το 2016.
Την επιστολή με την κυβερνητική δέσμευση θα καταθέσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη σημερινή, νέα συνεδρίαση του Euro Working Group.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ναυτεμπορική», από την κυβέρνηση χτες υποστήριζαν ότι δεν αποτελεί πρόβλημα για την ελληνική πλευρά η ανάληψη της συγκεκριμένης δέσμευσης, καθώς δεν υπάρχει πρόθεση παραβίασης των συμφωνηθέντων.
Το μνημόνιο ορίζει ότι σε περίπτωση υπέρβασης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος μπορεί να υπάρξει διάθεση χρημάτων για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το ποσό που θα διατεθεί θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους θεσμούς προτού διατεθεί.
Στο πλαίσιο αυτό σήμερα θα κριθεί αν θα «ξεπαγώσει» άμεσα η επεξεργασία των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, που «μπλοκάρισε» το Βερολίνο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), μετά τις παροχές υπέρ των χαμηλοσυνταξιούχων και την αναστολή της αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου που εξήγγειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Αν και μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε διαπιστωθεί πλήρης συναίνεση των χωρών της Ευρωζώνης, κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες διαβεβαίωναν ότι καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για εκτόνωση της κρίσης που προκλήθηκε τις τελευταίες μέρες μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης. Μάλιστα, επικρατούσε συγκρατημένη αισιοδοξία εν όψει της σημερινής συνεδρίασης.
Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης, στη συνεδρίαση του ΕWG στις Βρυξέλλες έγινε μια ανταλλαγή απόψεων με εποικοδομητικό τρόπο, η οποία αφορούσε τις συνέπειες των μέτρων που εξήγγειλε και νομοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. «Εξετάστηκαν διάφορες πιθανές επιλογές προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πλήρης συναίνεση, ωστόσο οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και την Τετάρτη με στόχο να ληφθεί οριστική απόφαση» κατέληξε ο ίδιος αξιωματούχος.
Όχι παροχές πριν από τον Απρίλιο
Η συζήτηση έγινε με βάση την αξιολόγηση των θεσμών, οι οποίοι θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση ενήργησε με τρόπο μη συμβατό σε σχέση με τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το μνημόνιο όσον αφορά τη διαδικασία. Κατ' αρχάς δεν συνεννοήθηκε για τις εξαγγελίες με τους εταίρους, ενώ σε κάθε περίπτωση δεν μπορούσαν να γίνουν οι παροχές πριν από τον Απρίλιο του 2017, όταν η Εurostat θα επιβεβαιώσει τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2016. Αναφορικά με την ουσία η αξιολόγηση αναφέρει ότι για το 2016 μικραίνει το «μαξιλάρι» ασφαλείας στο πρωτογενές πλεόνασμα, ωστόσο παραμένει θετική η εκτίμηση ότι ο στόχος θα επιτευχθεί.
Αντίθετα, για το 2017 και το 2018 δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα πρόβλημα, υπό την προϋπόθεση ότι τα ίδια μέτρα δεν θα επαναληφθούν και τα επόμενα χρόνια. Κοινοτική πηγή ανέφερε ότι όντως το κλίμα ήταν εποικοδομητικό, φυσικά με πιο επικριτικό τον εκπρόσωπο της Γερμανίας και κατά δεύτερο λόγο της Ολλανδίας. Γενικά η ομάδα αυτής της κατηγορίας ήταν μικρή.
Χθες δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για δύο λόγους, ο πρώτος ήταν ότι ορισμένοι εκπρόσωποι χωρών θα πρέπει να πάρουν οδηγίες από τις πρωτεύουσές τους και ο δεύτερος και βασικός έχει να κάνει με τις έγγραφες διαβεβαιώσεις που θα πρέπει να δώσει η κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται στο μέλλον να υπάρξει καμία δημοσιονομική ενέργεια με κόστος χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους θεσμούς.
Είναι αυτονόητο επίσης ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει να καλύψει οποιοδήποτε δημοσιονομικό κενό προκύψει από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Πάντως, αυτή τη στιγμή ούτε οι θεσμοί πιστεύουν ότι θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό το 2016 λόγω των παροχών.
Υπενθυμίζεται ότι τη διαδικασία στον ΕΜΣ «μπλόκαρε» το Βερολίνο, ενώ στη συνέχεια ο πρόεδρος του Εurogroup ανακοίνωσε μέσω του εκπροσώπου του το «πάγωμα» της επεξεργασίας των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους μέχρι να υπάρχει πλήρης εικόνα για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις. Η ενέργεια αυτή του κ. Ντέισελμπλουμ προκάλεσε μια σχετική δυσφορία κάποιων χωρών, κυρίως της Γαλλίας, γιατί δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση στο πλαίσιο του Εurogroup για ένα σοβαρό πολιτικό θέμα, όπως το συγκεκριμένο.
Αφορολόγητο το εφάπαξ βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους
«Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιουδήποτε επιδόματος ή παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα». Αυτό προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία κατατέθηκε χθες στη Βουλή στο Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Χωρικός σχεδιασμός - βιώσιμη ανάπτυξη».
Υπενθυμίζεται ότι αποκλειστικοί δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής παροχής που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου είναι οι συνταξιούχοι όλων των ασφαλιστικών ταμείων και του Δημοσίου, για τους οποίους το σύνολο των μηνιαίων, κύριων και επικουρικών συντάξεων, χωρίς το ΕΚΑΣ και τις νόμιμες κρατήσεις (πλην φόρων), δεν υπερβαίνει τα 850 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου