Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

«Πανικός» στο Ισραήλ …οι S-400 καλύπτουν μέχρι την έρημο Νεγκέβ!

Εδώ και δεκαετίες το Ισραήλ απολαμβάνει απόλυτη αεροπορική υπεροχή στη Μέση Ανατολή με την αεροπορία του να είναι η ισχυρότερη στην περιοχή και μια από τις καλύτερες του κόσμου.
Του Μπεν Κάσπιτ
ΠΗΓΗ: http://www.al-monitor.com/
Ακόμα και μετά την υπογραφή της συνθήκης ειρήνης με την Αίγυπτο, το 1979, η
Ισραηλινή Αεροπορία απολάμβανε ελευθερίας κινήσεων. Αυτό φάνηκε όταν βομβαρδίστηκαν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράκ το 1981 και στην αντίστοιχη επιχείρηση στην Συρία το 2007, αλλά και σε άλλες στον Λίβανο ως και το Σουδάν.
Τους τελευταίους μήνες όμως το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο με μια νέα πραγματικότητα. Η αεροπορική του υπεροχή εξαρτάται πλέον από έναν ξένο στην περιοχή παράγοντα που τελεί εκτός του ελέγχου της Ιερουσαλήμ, της Ρωσίας. Αυτό που ξεκίνησε ως παροχή βοήθειας στο καθεστώς Άσαντ εξελίχθηκε σε ισχυρή ρωσική στρατιωτική παρουσία στα βόρεια του Ισραήλ.

Οι Ρώσοι έχουν ενισχύσει τον έλεγχό τους επί της περιοχής σημαντικά όσον αφορά τον έλεγχο του εναέριου χώρου. Αυτή την στιγμή κανένα ισραηλινό αεροσκάφος δεν μπορεί να απογειωθεί χωρίς να εντοπιστεί από τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας στην Συρία ή επί των ρωσικών πλοίων στη Μεσόγειο.
Στις 17 Οκτωβρίου η Washington Post δημοσίευσε έναν χάρτη με τα ρωσικά συστήματα και το βεληνεκές τους στην περιοχή. Όπως δείχνει ο χάρτης ολόκληρη η Ανατολική Μεσόγειος, από την Τουρκία στον Βορρά, την Συρία και τον Λίβανο, ανατολικά και το Ισραήλ στο Νότο, βρίσκεται εντός του βεληνεκούς των πυραύλων των ρωσικών πλοίων.

Τα δε συστήματα S-300 και S-400 καλύπτουν μεγάλο μέρος της Συρίας, του Ιράκ, της Ιορδανίας, του Λιβάνου, της Τουρκίας και φυσικά του Ισραήλ μέχρι και το Νεγκέβ στον Νότο. Τα ρωσικά ραντάρ εγκλωβίζουν άμεσα τα ισραηλινά αεροσκάφη μόλις απογειωθούν. Μόνο η βάση της Ούβντα στο Ειλάτ, στον απώτατο Νότο του Ισραήλ δεν καλύπτεται.
Με τον τρόπο αυτό οι Ρώσοι ελέγχουν απόλυτα την ισραηλινή αεροπορική δραστηριότητα. Αν και όποτε το θελήσει ο Πούτιν μπορεί να μετατρέψει την όποια ισραηλινή επιχείρηση στην Συρία σε κόλαση. Είναι προφανές πως οι εξελίξεις αυτές υπερβαίνουν τις δυνατότητες του ισραηλινού συστήματος ασφάλειας.
Το περσινό ειδύλλιο με τη Ρωσία είχε ως στόχο ακριβώς την αποτροπή μιας τέτοιας εξέλιξης, αλλά αποδείχθηκε χωρίς συνέχεια. Η συνεργασία Ισραήλ-Ρωσίας είχε απλώς ως στόχο την αποφυγή προβλημάτων, ατυχημάτων ή εμπλοκών. Σύμφωνα με υψηλόβαθμες ισραηλινές πηγές οι Ρώσοι δεν ενημερώνουν πλέον το Ισραήλ για τις κινήσεις τους ούτε για αυτές κοντά στα ισραηλινά σύνορα.
Έχουν ακόμα προχωρήσει σε παραβιάσεις του ισραηλινού εναέριου χώρου σε πολλές περιπτώσεις με τους Ισραηλινούς να μην αντιδρούν. Κατά κανόνα η ισραηλινή αεράμυνα καταρρίπτει άμεσα οτιδήποτε εισέρχεται στον εναέριο χώρο της χώρας. Τώρα όμως κάνει μια εξαίρεση.
Η αυξανόμενη ρωσική στρατιωτική παρουσία στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ αποτελεί πολύπλοκο πρόβλημα για το Ισραήλ. Επιπλέον, η Ρωσία αποτελεί μέρος αυτού που στο Ισραήλ είναι γνωστό ως ο «άξονας του κακού» και περιλαμβάνει την Συρία, το Ιράν και τη Χεζμπολάχ. 

Η ρωσική εμπλοκή διέσωσε τον «άξονα» από τη διαφαινόμενη ήττα στην Συρία. Μια δε εκ των σοβαρών συνεπειών είναι η συνεργασία Ρωσίας – Χεζμπολάχ. Έτσι η Χεζμπολάχ από τρομοκρατική οργάνωση εξελίχθηκε σε μια δύναμη με στρατιωτικές δυνατότητες κανονικού κράτους. Η στενή της συνεργασία με τη Ρωσία της παρείχε σπουδαία τεχνογνωσία.
Αν και η οργάνωση έχει υποστεί σοβαρή φθορά στην Συρία, απέκτησε παράλληλα επιχειρησιακή εμπειρία με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το Ισραήλ. Δεδομένων των εξελίξεων πολλοί στο Ισραήλ αναρωτιούνται τι θα συμβεί αν υπάρξει σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ, παρουσία των Ρώσων.
Τι θα συμβεί αν τα σχέδια των Ισραηλινών για επίθεση κατά της οργάνωσης στον Λίβανο; Η Ρωσία δεν θα αντιδράσει; Είναι ασφαλές να υποτεθεί πως το ερώτημα απασχολεί το Ισραήλ σε κάθε επίπεδο, στρατιωτικό και πολιτικό. Αυτό είναι εμφανές από τις συνεχείς ασκήσεις στον ισραηλινό Βορρά.
Αργά και σταδιακά η Ρωσία κατάφερε να επιστρέψει στη Μέση Ανατολή. Η πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ είχε ισχυρή παρουσία στην περιοχή ειδικά σε Συρία και Αίγυπτο. Η παρουσία αυτή αποτελούσε σοβαρή απειλή για το Ισραήλ. Η απειλή εκείνη εξαλείφθηκε με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Τώρα φαίνεται πως η Ιστορία επαναλαμβάνεται. Η Ιερουσαλήμ προσπαθεί να μη το διατυμπανίζει αλλά η ρωσική «αρκούδα» είναι δίπλα και είναι πολύ δύσκολο η παρουσία της να αγνοηθεί ειδικά αν συνυπολογισθεί και η επιρροή της Κίνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις