Μόλις στις 16 Νοεμβρίου η πανίσχυρη επιτροπή ασφαλείας των ΗΠΑ παρουσίασε την ετήσια έκθεσή για την Κίνα στο Κογκρέσο.
Το έγγραφο τονίζει ότι υπήρξε «ουσιαστική συνεργασία» ΗΠΑ και Κίνας το 2016, αλλά εκφράζει παράλληλα τις έντονες επιφυλάξεις του κατά της Κίνας, η οποία σχεδιάζει να ενισχύσει περαιτέρω την παγκόσμια θέση της . Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η επιθυμία της Κίνας να αυξήσει τον αριθμό των ξένων στρατιωτικών της βάσεων.
Το έγγραφο τονίζει ότι υπήρξε «ουσιαστική συνεργασία» ΗΠΑ και Κίνας το 2016, αλλά εκφράζει παράλληλα τις έντονες επιφυλάξεις του κατά της Κίνας, η οποία σχεδιάζει να ενισχύσει περαιτέρω την παγκόσμια θέση της . Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η επιθυμία της Κίνας να αυξήσει τον αριθμό των ξένων στρατιωτικών της βάσεων.
Στην πραγματικότητα, μόνο οι πρώτες σελίδες της έκθεσης είναι αφιερωμένες στην οικονομική κατάσταση της Κίνας, η οποία, σύμφωνα με τους συντάκτες του εγγράφου, εγείρει σοβαρές ανησυχίες.
Ο λόγος γι “αυτό είναι το αυξανόμενο εξωτερικό χρέος. Αυτό το πρόβλημα καταδεικνύει ότι η Κίνα οδεύει προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ωστόσο, μετά από αυτήν την επίδειξη «ανθρωπιάς» , με την οποία εκφράζει τη λύπη της για τα πιθανά προβλήματα του Πεκίνου, η έκθεση στρέφεται προς το θέμα των προβλημάτων που οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιμετωπίσουν από το ίδιο το Πεκίνο.
Παρά την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, η Κίνα εξακολουθεί να είναι οικονομική υπερδύναμη , κάτι που είναι λυπηρό για την αμερικανική ηγεσία. Επιπλέον, η πολιτική της Κίνας με επέκταση της στρατιωτικής της παρουσίας στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας και ακόμα πιο πέρα ανησυχεί ιδιαίτερα την Ουάσιγκτον.
Όχι πολύ καιρό πριν, η Κίνα άρχισε να κατασκευάζει την πρώτη στρατιωτική βάση της στην Ανατολική Αφρική. Πρόκειται για την κινεζική στρατιωτική βάση στο Τζιμπουτί, που βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με τον Περσικό Κόλπο. Και αυτή ήταν μόνο η αρχή σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής των ΗΠΑ, για την κινεζική αμυντική επέκταση .
Υπενθυμίζεται ότι ξένες στρατιωτικές βάσεις κατασκευάζονται σε άλλα μέρη του κόσμου όταν τα παγκόσμια στρατιωτικά και οικονομικά συμφέροντα της χώρας επεκτείνονται σε αυτές τις περιοχές.
Η Κίνα δεν εμπιστεύεται πλέον την καθεστηκυία τάξη του κόσμου και σκοπεύει να την ελέγξει προσωπικά, ξεκινώντας με ροή του πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο. Επιπλέον, το Πεκίνο για την προστασία των τεραστίων επενδύσεων του στην μαύρη ήπειρο , θα απαιτήσει τη δημιουργία πολλών στρατιωτικών βάσεων στην Αφρική.
Η προσπάθεια των ΗΠΑ να «συγκρατήσουν» την Κίνα εντός των παράκτιων θαλασσών δεν ήταν επιτυχής, και η εμφάνιση μιας άλλης δύναμης με παγκόσμια συμφέροντα, δεν μπορεί παρά να προκαλέσει ένα νευρικό τικ στους στρατηγούς της Ουάσιγκτον.
Γνωρίζουμε ήδη για τα σχέδια της Κίνας να κατασκευάσει στρατιωτική βάση στις Μαλδίβες, και όλα δείχνουν ότι αυτό δεν περιορίζει το Πεκίνο που ετοιμάζει νέα επέκταση.
Εκτός από τις στρατιωτικές βάσεις, η Κίνα δεν διστάζει να συμμετέχει σε μια ποικιλία των στρατιωτικών ασκήσεων με φιλικές δυνάμεις.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το 2016 ο κινεζικός στρατός έλαβε μέρος σε 11 μεγάλες διεθνείς ασκήσεις, ενώ η εσωτερική εκπαίδευση του κινεζικού λαϊκού απελευθερωτικού στρατού έχει ενταθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα .
Στο πλαίσιο αυτό, η συμμετοχή της Κίνας σε ανθρωπιστικές αποστολές, όπως η διάσωση ανθρώπων μετά το σεισμό στο Νεπάλ ή η αναζήτηση ενός χαμένου αεροσκάφους στην Μαλαισία , κάνει δύσπιστους τους συντάκτες της έκθεσης, όσους δεν μπορούν να παραδεχτούν, ότι ο κόσμος έχει πλέον αλλάξει.
Η Κίνα δεν πρόκειται να περιοριστεί στο ρόλο μιας περιφερειακής δύναμης, και μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, εισέρχεται στο στρατόπεδο των παγκόσμιων παικτών.
Για τις Ηνωμένες Πολιτείες αυτό σημαίνει άλλο ένα βήμα προς την απώλεια της αποκλειστικότητας, που αγαπούσαν οι παροικούντες της Ουάσιγκτον και δυσανασχετούν για αυτό , αλλά για τον υπόλοιπο κόσμο αυτή η εξέλιξη μπορεί να είναι ένα πολλά υποσχόμενο σημάδι μιας πιθανής αλλαγής προς το καλύτερο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου