– Για πρώτη φορά η Ρωσία δοκίμασε τους πυραύλους κρουζ kh-101 από Τu-95
Του Βασίλη Καπούλα
Νορβηγικά F-16 εκτέλεσαν αποστολή αναχαίτισης κατά ρωσικών βομβαρδιστικών όταν
αυτά πέταξαν κατά μήκος των νορβηγικών ακτών. Ο φόβος της Νορβηγίας και του ΝΑΤΟ είναι τα βομβαρδιστικά Tu-95 να κάνουν χρήση των πυραύλων υψηλής αποτελεσματικότητας τελευταίας τεχνολογίας KH-101. O φόβος τους αυτός πραγματοποιήθηκε καθώς η Ρωσία τους αιφνιδίασε για ακόμη μια φορά.
Η Ρωσία αναφερόμενη στο «eight-pack» που αποτελούνται από 3 βομβαρδιστικά Tupolev Tu-95MS, 3 ιπτάμενα τάνκερ Ilyushin Il-78 καθώς και δύο μαχητικά που δεν προσδιορίστηκε ο τύπος τους εκτέλεσαν πέρασμα από τις ακτές της Νορβηγίας στα διεθνή ύδατα με τη σκανδιναβική χώρα να ενεργοποιεί ολόκληρο το μηχανισμό άμυνας της χώρας.
Οι στρατιωτικές αρχές της Νορβηγίας δήλωσαν ότι οι πτήσεις αφορούν την εμπλοκή της χώρας στη Συρία παράλληλα με τη δοκιμή του δόγματος πτήσεων μεγάλης εμβέλειας καθώς τα σκάφη δεν φαίνεται να επέστρεψαν από την ίδια κατεύθυνση.
Οι Νορβηγοί δήλωσαν ότι καθώς η πτήση του σχηματισμού πραγματοποιήθηκε κατά τις νυχτερινές ώρες.
Η εκτόξευση ενός πυραύλους κρουζ μεγάλης εμβέλειας τύπου X-101(kh-101) που έχει και την έκδοση X-102(kh-102) με πυρηνική κεφαλή αποτέλεσε ακόμα μια έκπληξη για το ΝΑΤΟ καθώς η εκτόξευση του πυραύλου stealth πραγματοποιήθηκε κατά στόχων των ισλαμιστών στη Συρία από στρατηγικό βομβαρδιστικό Tu-95MSM όμως και όχι από Tu-160 που όλοι θεωρούσαν ότι μπορεί να τα μεταφέρει αφήνοντας στα παλιότερα ελικοφόρα στρατηγικά βομβαρδιστικά τους X-55/555.
Αυτό σημαίνει ότι σε συνδυασμό με τα εκσυγχρονισμένα ηλεκτρονικά των αεροσκαφών και τις δυνατότητες του πυραύλου έχουμε επίτευξη πολύ υψηλής ακρίβειας σε πολύ μεγάλες εμβέλειες.
Ο πύραυλος στο σύστημα καθοδήγησης συνδυάζει αδρανειακό σύστημα ναυτιλίας INS/GLONASS σε συνδυασμό με τερματική καθοδήγηση ηλεκτροοπτικού αισθητήρα με CEP μεταξύ 5-7μ.
Επίσης και στα πλαίσια της μαζικής παραγωγής καθώς φαίνεται ότι σε αυτόν τον πύραυλο θα στραφούν τα ρωσικά βομβαρδιστικά είναι εξολοκλήρου κατασκευασμένος από ρωσικές εταιρείες σε σχέση με προηγούμενες εκδόσεις που είχαν εξαρτήματα από άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Ο πύραυλος κατά τη διάρκεια της πορείας του προς τον στόχο εκτελεί αυτοματοποιημένη διαδρομή βάση σημείων ελέγχου που ελέγχονται και με τον αισθητήρα στην κορυφή του πυραύλου επιτρέποντας έτσι και την εμπλοκή κινούμενων στόχων καθώς και ο επαναπροσδιορισμός της πορείας κατά άλλου στόχου εν πτήσει.
Τα βομβαρδιστικά Tu-95MSM μπορούν να μεταφέρουν συνολικα 8 πυραύλους τόσος στο εσωτερικό στον περιστρεφόμενο εκτοξευτή MKU όσο και σε εξωτερικούς πυρλώνες.
Η εμβέλεια του πυραύλου φτάνει τα 10.000χλμ με την επίσημη ανακοινώσιμη να είαν ιστα 6.500χλμ έχει βάρος 2.400κιλά με βάρος κεφαλής 500κιλών ενώ έχει μέγιστη ταχύτητα 0,8μαχ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου