Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Leasing τα Leopard 2A4… το ισοζύγιο μετά το 2020 το είδατε;

Δημοσιεύματα εμφανίζουν την Ελλάδα να συζητά την παραχώρηση αριθμού αρμάτων μάχης Leopard-2A4 σε συμμαχικό κράτος έναντι χρονομίσθωσης. Τη στιγμή που η Τουρκία εμφανίζεται έτοιμη για την έναρξη μαζικής παραγωγής του
νέου άρματος μάχης Altay και επεξεργάζεται προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό τουλάχιστον 100 Leopard-2A4 από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, δημοσιεύματα σχετικά με το μέλλον του αρματικού οπλοστασίου του Ελληνικού Στρατού προκαλούν εύλογες ανησυχίες για την αντίληψη και τις προθέσεις του ΓΕΣ για το Όπλο των Τεθωρακισμένων.
Το ελληνικό αρματικό δυναμικό περιλαμβάνει αυτή την στιγμή 170 σύγχρονα Leopard-2HEL και 183 Leopard-2A4 με πυροβόλο των 120mm, τα οποία εξοπλίζουν 3 Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες και 2 Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες Πεζικού. Υπάρχουν επίσης περί τα 1.000 άρματα μάχης παλαιότερης κατασκευής και περιορισμένης επιχειρησιακής αξίας, Leopard-1A5, M48A5 MOLF και M60A3TTS με πυροβόλο των 105mm.


Η επόμενη δεκαετία θα είναι καθοριστική για τα τεθωρακισμένα καθώς τα παλαιότερα άρματα μάχης θα ξεπερνούν τα 50 έτη υπηρεσίας, τα Leopard-2A4 θα έχουν συμπληρώσει υπηρεσιακό βίο 30 ετών ενώ τα Leopard-2HEL θα φτάνουν το μέσο (15 έτη) του ωφέλιμου χρόνου υπηρεσίας.
Σενάρια και σκέψεις για τον εκσυγχρονισμό των Leopard-1A5, M48A5 MOLF και M60A3TTS την εποχή που η διάτρηση της θωράκισής τους είναι εφικτή ακόμα κι από ελαφρά αντιαρματικά και τυφέκια καταστροφής υλικών, κινούνται εκτός ορίου λογικής.
Με τη σημερινή οικονομική κατάσταση να μην επιτρέπει οποιαδήποτε σκέψη για αγορά νέων αρμάτων, η αριθμητική ενίσχυση του οπλοστασίου του ΕΣ μπορεί να προέλθει μόνο με παραχώρηση μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης από τα αποθέματα των συμμαχικών κρατών.
Μια συνολική επανεξέταση όλων των παραμέτρων (οικονομικών και επιχειρησιακών) σε συνδυασμό με πρόσφατα διδάγματα από την Συρία και το Ιράκ, υποδεικνύουν την κατεύθυνση που οφείλει να ακολουθήσει ο ΕΣ:
1. Την κατά προτεραιότητα προσθήκη ενεργητικού/παθητικού συστήματος αυτοπροστασίαςστον στόλο των Leopard-2HEL.
2. Τον εκσυγχρονισμό των αρμάτων μάχης Leopard-2A4 στο επίπεδο των Leopard-2ΗEL με εγκατάσταση -μεταξύ άλλων- του Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου «ΗΝΙΟΧΟΣ» και συστήματος αυτοπροστασίας.
3. Tην ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια 30.360 σύγχρονων βλημάτων 120mm σε συμπαραγωγή με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) καθώς και την αποδοχή των φορτηγών οχημάτων HEMTT παντός τύπου (βυτιοφόρα, γενικής χρήσης) που παραχωρούνται δωρεάν από τα αμερικανικά αποθέματα ως πλεονάζοντα αμυντικά υλικά (Excess Defense Articles: EDA).
Το Prototype Vehicle 2, τελευταίο από τα 4 πρωτότυπα και δεύτερο από τα πρωτότυπα επιχειρησιακής διαμόρφωσης του Altay, αναμένεται να ολοκληρώσει τις δοκιμές αποδοχής το πρώτο τρίμηνο του 2017, οπότε μπορεί θεωρητικά να τεθεί σε μαζική παραγωγή. Υπενθυμίζεται, ότι ο Τουρκικός Στρατός διαθέτει αυτή τη στιγμή 500 άρματα με σωλήνα των 120mm, όλα παλαιότερα των Leopard-2HEL και με υποδεέστερες δυνατότητες.
Το αισιόδοξο και πιθανότερο πλέον σενάριο είναι πως το νέο άρμα Altay θα εισέλθει σε υπηρεσία μετά το 2020 και εφόσον ευοδωθούν οι προσπάθειες εγχώριας ανάπτυξης κινητήρα, αντικαθιστώντας έτσι ένα μικρό μόνο αριθμό υφιστάμενων αρμάτων που θα ξεπερνούν τα 30 έτη υπηρεσίας. Η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει στον ΕΣ να διατηρήσει το ποιοτικό προβάδισμα εφόσον αξιοποιηθεί πλήρως η επένδυση στο Leopard-2.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις