Παρά το γεγονός ότι η Φώφη Γεννηματά επιχειρεί να εμφανίσει την κρίση στο ΠΑΣΟΚ ως «τρικυμία σε
ποτήρι», η πραγματικότητα είναι πως η κακοδαιμονία της εσωστρέφειας επέστρεψε στο κόμμα, που αυτές τις μέρες κλυδωνίζεται από πολλά μποφόρ.
ποτήρι», η πραγματικότητα είναι πως η κακοδαιμονία της εσωστρέφειας επέστρεψε στο κόμμα, που αυτές τις μέρες κλυδωνίζεται από πολλά μποφόρ.
Η ένταση που υπάρχει με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος Ευάγγελο Βενιζέλο και τα σενάρια για υπόγειες συναλλαγές με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταστήσει το κλίμα εκρηκτικό. Ο Βενιζέλος, ο οποίος δεν έκρυψε την οργή του για τη θετική στάση του κόμματος στη συγκρότηση του ΕΣΡ, εξαπέλυσε την περασμένη εβδομάδα δριμεία επίθεση στην ηγετική ομάδα του κόμματος.
Την ίδια στάση τήρησε και στη συνεδρίαση των οργάνων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης το Σάββατο. Μάλιστα η αποστροφή του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου «κάνεις αυτά που σου έκανε ο Γ. Παπανδρέου» αποτυπώνουν ανάγλυφα το πώς αντιλαμβάνονται τις κινήσεις Βενιζέλου στη Χαριλάου Τρικούπη.
Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όσο πλησιάζει η στιγμή της αναγγελίας συνεργασίας με τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΚΙΔΗΣΟ, τόσο «απασφαλίζει» απειλώντας με αποχώρηση από το κόμμα.
Θέλει κάλπες
Στη συνεδρίαση του Σαββάτου ο Βενιζέλος εναντιώθηκε στην πολιτική των ίσων αποστάσεων και των συμψηφισμών, όπως είπε, και στήριξε τη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη για άμεση προσφυγή στις κάλπες.
Είχαν προηγηθεί οι τοποθετήσεις του γραμματέα του κόμματος Στ. Ξεκαλάκη και του Κώστα Σκανδαλίδη κατά του ενδεχομένου πρόωρων εκλογών. «Δεν πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν εκλογές. Μια ενδεχόμενη εναλλαγή του αριστερού λαϊκισμού με τη δεξιά παλινόρθωση δεν αποτελεί λύση» είπε ο Κ. Σκανδαλίδης. «Χρειάζονται εκλογές και νέα Βουλή για να υπάρξει πολιτική λύση για τη χώρα» είπε με νόημα ο Βενιζέλος κατηγορώντας την ηγετική ομάδα ότι με την πολιτική των ίσων αποστάσεων θολώνει το μήνυμά του κόμματος.
Στη Χαριλάου Τρικούπη εκείνο που τους εξόργισε περισσότερο όμως ήταν το δημοσίευμα του Σαββάτου – γραμμένο από τον Γιώργο Παπαχρήστο – στα «Νέα», που μιλούσε για συμφωνία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ που έγινε ύστερα από συνάντηση του Κώστα Λαλιώτη με τον Χρήστο Σπίρτζη σε γνωστό εστιατόριο με θέα την Ακρόπολη. Στο συγκεκριμένο εστιατόριο είναι θαμώνας ο Κώστας Λαλιώτης, που διέψευσε κατηγορηματικά την όποια συμφωνία ή συζήτηση, ενώ οργισμένα αντέδρασε και το ΠΑΣΟΚ.
«Δεχόμαστε μία χυδαία επίθεση τις τελευταίες ημέρες, η οποία λέει ευθέως ότι υπάρχει μία πολιτική συναλλαγή και ότι εμείς ψηφίσαμε να πάνε οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ – δηλαδή αυτό που ζητούσαμε από την αρχή να γίνει από την κυβέρνηση – όχι για λόγους αρχής, αλλά επειδή υπήρχε μία συναλλαγή. Αυτό είναι απαράδεκτο» είπε η Γεννηματά στον ΣΚΑΪ εξαπολύοντας επίθεση κατά των «Νέων» και του συντάκτη τους:
«Τα δε κουτσομπολιά τα οποία γράφονται, του καφενείου και του κομμωτηρίου, τα χαρίζω σε αυτούς που τα γράφουνε. Το πόσο θέλει κανείς να αυτοεξευτελιστεί είναι δικό του θέμα και προσωπική του επιλογή. Εγώ μένω στην επίθεση την πολιτική. Είναι απαράδεκτο, χυδαίο. Το έχω διαψεύσει κατηγορηματικά» είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Στη Χαριλάου Τρικούπη κάποιοι έσπευσαν να αποδώσουν τη διαρροή σε βενιζελικούς κύκλους, ενώ η Γεννηματά εξακολουθεί να εκτιμά ότι όλα αυτά είναι πιέσεις ενός οργανωμένου συστήματος προκειμένου η Δημοκρατική Συμπαράταξη να μετατραπεί σε εκλογικό και κυβερνητικό συμπλήρωμα της Νέας Δημοκρατίας.
Η Φώφη Γεννηματά στον ΣΚΑΪ είπε με νόημα, απαντώντας στον Βενιζέλο, ότι δεν είναι λύση η διακυβέρνηση από ένα κόμμα με ένα άλλο συμπλήρωμα. «Η χώρα έχει ανάγκη από τη συνεργασία όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Πιστεύει ο κ. Μητσοτάκης ότι μπορεί μόνος του; Αναλογίζεται την ευθύνη που αναλαμβάνει;» διερωτήθηκε καλώντας τους πολίτες να αλλάξουν τους πολιτικούς συσχετισμούς στις επόμενες εκλογές.
Επιχείρησε δε να υποβαθμίσει τον χειρισμό στο θέμα του ΕΣΡ που προκάλεσε την έκρηξη Βενιζέλου, λέγοντας πως η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, από την οποία απουσίαζε ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Μάλιστα, παρά τις διαβεβαιώσεις της, η αντίδρασή της για τη στάση του προκατόχου της ήταν ιδιαιτέρως αιχμηρή: «Αυτού του είδους οι παρεξηγήσεις για το τι έγινε και τι δεν έγινε με το συντονιστικό έχουν λυθεί στο εσωτερικό του κόμματός μας και δεν αφορούν κανέναν. Ο μοναδικός ήταν. Όλη η υπόλοιπη Κοινοβουλευτική Ομάδα είχε μια διαφορετική άποψη και τα ζητήματα αυτά λύνονται στο εσωτερικό του κόμματος και στα όργανα. Μαζί είμαστε με τον κ. Βενιζέλο και δεν υπάρχει καμία οξύτατη συζήτηση ανάμεσα σε εμένα και τον κύριο Βενιζέλο. Πολιτικά είναι τα ζητήματα».
Οι πόρτες ανοιχτές
Προφανώς το πολιτικό ζήτημα παραμένει ανοιχτό, αφού η Γεννηματά το τράβηξε ακόμα πιο πολύ απαντώντας έμμεσα στον Βενιζέλο, ο οποίος έθεσε θέμα ηθικής τάξης για την επάνοδο του Παπανδρέου και στελεχών που τον στήριξαν, ότι τον κατηγορούν άδικα για πτώση της κυβέρνησης του πρώην πρωθυπουργού. «Όσοι ήταν κάποτε στον χώρο του ΠΑΣΟΚ το ηθικό είναι να συνταχθούν με την προσπάθειά μας» είπε η Γεννηματά ως απάντηση προς τον Βενιζέλο.
Επανέλαβε ότι το όχημα της συνεργασίας για την Κεντροαριστερά είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη και κατέστησε σαφές ότι οι πόρτες είναι ανοιχτές για όποιους αποδέχονται αυτήν την προοπτική.
Πώς θα αντιδράσει έπειτα από αυτό ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Προς το παρόν πάντως παραμένει σιωπηλός και δεν σχολίασε ούτε την αλλαγή στάσης της Νέας Δημοκρατίας, που τελικά συναίνεσε στη συγκρότηση του ΕΣΡ.
Τα σενάρια πάντως για την εξέλιξη της σχέσης ΠΑΣΟΚ - Βενιζέλου δίνουν και παίρνουν. Το Σαββατοκύριακο κυκλοφόρησαν φήμες ότι υπήρχε εισήγηση στη Γεννηματά να τον διαγράψει από το κόμμα, ενώ άλλοι κάνουν λόγο για σχεδιασμό δημιουργίας ενός νέου κεντρώου κόμματος. Μάλιστα στο Διαδίκτυο κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι έγιναν και κάποιες δημοσκοπήσεις, με απογοητευτικά όμως αποτελέσματα.
Επίσης κυκλοφορεί και το σενάριο ο Βενιζέλος να υποδειχθεί από τη Ν.Δ. ως υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης ή να αναμένει το τέλος της θητείας του Δημήτρη Αβραμόπουλου προκειμένου να αναλάβει τη θέση του επιτρόπου της Ελλάδας στη Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα αυτά με δεδομένο ότι προς το παρόν διαψεύδονται όλες οι φήμες για ενδεχόμενη προσχώρηση του τέως προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Νέα Δημοκρατία. Τελικά όλοι στην Κεντροαριστερά για τον... Κυριάκο μοιάζει να δουλεύουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου