Ο παραδοσιακός χάρτης της γης είναι ίσως η εικόνα που κυκλοφορεί περισσότερο στον πλανήτη αλλά ταυτόχρονα είναι και η πιο ανακριβής καθώς τόσο η Γροιλανδία όσο και η Ανταρκτική παρουσιάζονται με σημαντική παραμόρφωση.
Ο παραδοσιακός χάρτης έχει πολλές ανακρίβειες και κάποιες περιοχές εμφανίζονται πολύ μικρότερες από ότι είναι στην πραγματικότητα. Για παράδειγμα η Αφρική είναι 14 φορές μεγαλύτερη από τη Γροιλανδία αλλά στο χάρτη έχουν σχεδόν το ίδιο μέγεθος, η Βραζιλία είναι σχεδόν 5 φορές μεγαλύτερη από την Αλάσκα, αλλά στο χάρτη η Αλάσκα εμφανίζεται μεγαλύτερη. Επίσης ο παραδοσιακός χάρτης δείχνει ότι οι Σκανδιναβικές χώρες είναι μεγαλύτερες από την Ινδία, αλλά στην πραγματικότητα η Ινδία είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από τις Σκανδιναβικές χώρες μαζί.
Τώρα έρχεται ένας Ιάπωνας να αποκαταστήσει την τάξη, λύνοντας το πρόβλημα που διατηρούνταν επί 447 χρόνια. Ο νέος χάρτης απεικονίζει τα μεγέθη των ηπείρων και των θαλασσών με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ακρίβεια. Για να το καταφέρει αυτό ο αρχιτέκτονας Hajime Narukawa χώρισε τη σφαιρική γη σε 96 τρίγωνα τα οποία τα μετέτρεψε σε επίπεδα και τα τοποθέτησε σε ένα τετράεδρο. Στόχος του να δημιουργήσει τον τετράεδρο χάρτη της γης με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σχέση με τις πραγματικές γεωγραφικές αναλογίες.
Ο παλιός χάρτης του κόσμου, γνωστός και ως Άτλας, είχε παρουσιαστεί το 1569 για να διευκολύνει τη ναυσιπλοΐα, εάν και είναι παγκοσμίως γνωστό ότι αυτός ο χάρτης είναι εξαιρετικά ανακριβής χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου