Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Κλίμα “τουρκοφοβίας” από τον Αναστασιάδη για να δεχτούμε εδώ και τώρα “λύση” στην Κύπρο!

Τα όσα είπε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για το  Μον Πελεράν για τις νέες διαπραγματεύσεις με
τον Ακιντζί, προβληματίζουν. Η δική μας “ανάγνωση” είναι ότι ο κ.Αναστασιάδης προσπάθησε να παρουσιάσει την επερχόμενη συφωνία “λύσης” ως μονόδρομο! Τα όσα  είπε σε τελετή απονομής δημοσιογραφικών βραβείων τρομάζουν! Αυτό επιχείρησε ο Κύπριος πρόεδρος να περάσει στη κοινή γνώμη. Ότι αν δεν δεχτούμε τη “λύση εδώ και τώρα” η Κύπρος θα καταστραφεί οριστικά. Εμείς τρομάζουμε με τις απόψεις που υιοθετει ο κ.Αναστασιάδης πηγαίνοντας σε μια διαπραγμάτευση για το Κυπριακό, ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη.
Τι είπε μεταξύ άλλων ο Νίκος Αναστασιάδης:
• Εδώ και 42 χρόνια είπε, η πατρίδα μας είναι διαιρεμένη. Και δεν είναι μόνο διαιρεμένη. Είναι και κατεχόμενη. Και δεν είναι μόνο κατεχόμενη, αλλά υφίσταται και τις συνέπειες της κατοχής, την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα, τη μετατροπή ενός κατά τα άλλα προοδευτικού κομματιού του λαού μας, των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι δεν ήταν φανατικοί στο θρήσκευμα, να θεωρούνται δηλαδή ως ισλαμιστές ή ως εξτρεμιστές. Είχαμε μαζί συν δημιουργήσει μια συν αντίληψη και ζήσαμε για αιώνες ειρηνικά».
• Οι συγκυρίες, τα συμφέροντα, οι βλέψεις τρίτων οδήγησαν αυτές τις δύο κοινότητες σε περιπέτειες, ένα λαό σε περιπέτειες.
Σήμερα, προσπαθούμε λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις πραγματικότητες να συν διαμορφώσουμε μια λύση, η οποία να υπηρετεί ακριβώς το σύνολο του λαού μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.  
• «Πότε είναι πλέον επικίνδυνο, εάν λυθεί το Κυπριακό ή αν δεν λυθεί; Πόσο άραγε κινδυνεύουμε από μια απρόβλεπτη ηγεσία, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις διεθνείς εξελίξεις και τα όσα καταγράφονται.
• Ο Κύπριος πρόεδρος έκανε και μια ανάλυση για να ενισχύσει τις απόψεις του. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι μετά την εξομάλυνση των σχέσεων της Ρωσίας με  την Τουρκία υπάρχει και ενδυναμώνεται μια τάση ψυχρού πολέμου. Η Ρωσία να προσεταιριστεί την Τουρκία, η Αμερική ανταγωνιστικά να προσεταιριστεί την Τουρκία, η Ευρώπη, λόγω συμφερόντων να παρακολουθεί παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αδιαφόρα, αντίθετα μάλιστα να εκλιπαρεί ή και να υπόσχεται ότι παρά τα όσα συμβαίνουν κατ’ αντίθεση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, αυτό το οποίο θα προχωρήσει είναι στο να βρει τρόπο ελευθεροποίησης των θεωρήσεων διαβατηρίων. «Αντί δηλαδή της τιμωρίας, η ανταμοιβή», επεσήμανε.

-Τα συμφέροντα των μεγάλων διαμορφώνουν και τις πολιτικές τους. Προ τριών χρόνων υπήρξε η απόσχιση της Κριμαίας, τα γεγονότα στις ανατολικές εξίσου περιοχές της Ουκρανίας. Ποιος μιλά σήμερα για την Κριμαία; Όλοι μιλούμε ακόμα και στην Ευρώπη ότι για να αρθούν οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας απαιτείται να εφαρμοστεί η Συμφωνία του Μινσκ, η οποία αναφέρεται στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας. Τι συνέβη τρία χρόνια μετά από την απόσχιση της Κριμαίας; Δημοψήφισμα ενσωμάτωσης στη Ρωσία. Πρόσφατα μάλιστα διεξήχθησαν και εκλογές. Ουδείς αντέδρασε.



-Τι συνέβη στη γείτονα Συρία; Μετά το πραξικόπημα και με τις απόψεις του κ. Ερντογάν ότι για το πραξικόπημα ευθύνεται η Αμερική, την αξίωση να παραδοθεί ο Γκιουλέν και προκειμένου να αποφευχθεί και η εξομάλυνση των σχέσεων με τη Ρωσία, προκειμένου να αποφευχθεί κάτι ανάλογο, αφού θεωρείται η Τουρκία ως ο μεγάλος εταίρος, και στρατιωτικός εταίρος, οι Κούρδοι που ήταν οι σημαντικότεροι των συμμάχων των Αμερικανών βρέθηκαν εν μια νυχτί στο περιθώριο, επέτρεψαν στην Τουρκία να εισβάλει στη Συρία και ουδείς αντέδρασε.
-Εκατόν τριάντα χιλιάδες (Τούρκοι) πολίτες, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, πανεπιστημιακοί, γιατροί έχουν απολυθεί και υπάρχει παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς κανείς να αντιδράσει.
• Υπολογίζουμε άραγε αυτά τα συμφέροντα πώς θα αντιδράσουν, αν υποθέσουμε πως εξ υπαιτιότητας μας δεν εξευρεθεί μια λύση που να μας διασφαλίζει βεβαίως και προοπτική και μέλλον για αυτό και αγωνιζόμαστε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις