Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Το Βερολίνο τραβά τ΄ αυτί του Ερντογάν για το μπαράζ συλλήψεων

“Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Frank-Walter Steinmeier ζήτησε απ’τον προσωρινό επιτετραμμένο Τούρκο πρέσβη να μεταβεί στο Υπουργείο Εξωτερικών για να συζητήσουν για τις
πρόσφατες συλλήψεις ηγετικών στελεχών και βουλευτών του φιλοκουρδικού HDP. Οι εν μία νυκτί συλλήψεις που έλαβαν χώρα συνιστούν μια ακόμα πιο δραστική επιδείνωση της κατάστασης ”, δήλωσε το Yπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, σύμφωνα με το Reuters. “Κανείς δεν αμφισβήτησε το δικαίωμα της Άγκυρας να απαντήσει καταλλήλως στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Αλλά αυτό δε μπορεί να λειτουργήσει ως πρόσχημα για να φιμώνεις ή ακόμα και να φυλακίζεις μέλη της αντιπολίτευσης”, ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.



  Ο εκπρόσωπος τύπου της Angela Merkel, Steffen Seibert, δήλωσε ότι η Γερμανική κυβέρνηση συνεργάζεται με τους Τούρκους ομολόγους της “σε όλα τα επίπεδα” σχετικά με το θέμα.
  Οι σχέσεις όμως Γερμανίας και Τουρκίας ήταν πολύ τεταμένες ήδη πριν από τις συλλήψεις. Αιτία είναι τα αιχμηρά σχόλια που απηύθυνε ο Ερντογάν στην Άνγκελα Μέρκελ, αναφορικά με την κριτική που άσκησε η τελευταία για την προφυλάκιση των δημοσιογράφων της Cumhuriyet. Συγκεκριμένα, η καγκελάριος στις 2 Νοεμβρίου είχε δηλώσει ότι οι ενέργειες της Τουρκικής κυβέρνησης εναντίον της ελευθερίας γνώμης και τύπου είναι “εξαιρετικά ανησυχητικές”. “To τελευταίο παράδειγμα αυτής της πολύ λυπηρής τακτικής είναι οι πρόσφατες εξελίξεις με τους συντάκτες και τον αρχισυντάκτη της Cumhuriyet και δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι αυτές οι ενέργειες συμβαδίζουν με τις αρχές του κράτους δικαίου.” Η Μέρκελ πρόσθεσε επίσης ότι η Γερμανία θα παρακολουθεί πολύ στενά τις ανακριτικές διαδικασίες των δημοσιογράφων καθώς κι ότι ο Γερμανός πρέσβης στην Τουρκία επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της Cumhuriyet την 1η Νοεμβρίου για να “υπογραμμίσει ξανά πόσο σημαντική είναι η ελευθερία του τύπου για τη Γερμανία”. “Και εννοείται ότι αυτό το ζήτημα θα βαρύνει πολύ και στις ενταξιακές συζητήσεις και διαβουλεύσεις με την ΕΕ”, τόνισε η καγκελάριος. Η απάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν ακαριαία: “Μας δίνουν συμβουλές. Στην πραγματικότητα όμως εμείς είμαστε πολύ πιο ανήσυχοι με τη στάση σας. Υποβοηθάτε την τρομοκρατία! Αυτή η ίδια τρομοκρατία θα σας χτυπήσει σαν μπούμερανγκ. Δεν έχουμε καμία απαίτηση από σας αλλά η ιστορία θα σας θυμάται ως το κράτος που περιθάλπτει και τρέφει τον τρόμο”, είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα στις 3 Νοεμβρίου.
   “Πιστεύουμε πως η Γερμανία, η οποία στο παρελθόν έχει δεχτεί πολλά μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το παράνομο PKK των Κούρδων, θα γίνει τώρα καταφύγιο και για την τρομοκρατική οργάνωση του Fethullah Gulen FETO”, πρόσθεσε. “Ο τρόμος είναι σαν σκορπιός. Κάποια στιγμή θα δαγκώσει αυτόν που τον κουβαλάει. Δε βλέπω καθόλου λαμπρό το μέλλον για τη Γερμανία. Έχει γίνει ένα μεγάλο καταφύγιο τρομοκρατών. Γίνονται ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον Τούρκων. Η προστασία της τρομοκρατίας απ’αυτό το κράτος είναι ανεπίτρεπτη. Και αν η Γερμανία διερωτάται αν όντως το FETO είναι τρομοκρατική οργάνωση, τους προσκαλώ να έρθουν να επισκεφθούν το Τουρκικό Κοινοβούλιο και το κτίριο των Ειδικών Δυνάμεων, που χτυπήθηκαν με βόμβες στις 15 Ιουλίου.”
   Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Ερντογάν ο Γερμανός ΥΠΕΞ Steinmeier δήλωσε ότι δε μπορεί να καταλάβει τα σχόλια του Ερντογάν για την ασφάλεια στη Γερμανία. “Παρ΄όλο που επιθυμούμε να έχουμε μια στενή και εποικοδομητική συνεργασία με την Τουρκία, ας μη μασάμε τα λόγια μας. Έτσι όπως το βλέπουμε εμείς υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να ανησυχεί κανείς για τη ελευθερία έκφρασης στην Τουρκία και η Γερμανία δεν προτίθεται να το αποσιωπήσει αυτό.”
  Σε αυτή την ανταλλαγή πυρών έρχεται να προστεθεί τελευταίος ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας Bekir Bozdağ, ο οποίος κατηγόρησε τη Μέρκελ και τους υπουργούς της ότι παρεμβαίνουν στο τουρκικό σύστημα δικαιοσύνης. “Και η Μέρκελ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος νόμισαν ότι είχαν δικαίωμα να αποφανθούν  για όλες τις τρέχουσες υποθέσεις”, είπε. “Θα πρέπει από δω και μπρος να θεωρούν
την Τουρκία ως ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα και το τουρκικό σύστημα δικαιοσύνης το ίδιο ανεξάρτητο και αντικειμενικό με το Γερμανικό. Δε μπορείτε να παρεμβαίνετε στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας. Αυτό δεν είναι δουλειά ενός Γερμανού υπουργού.” Τόνισε, τέλος, ότι “ ούτε η Γερμανίδα καγκελάριος ούτε ο Ευρωπαίος Επίτροπος μπορούν να δίνουν μαθήματα στην Τουρκία. Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα είδη κριτικής που αφορούν τη χώρα μας αρκεί αυτό να γίνεται αντικειμενικά και ανεξάρτητα.”
Πηγή:hurriyetdailynews.com
Μετάφραση:Φανή Αποσπόρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις